Det er ikke længere jordbær og kartofler, vi sælger i vejkanten - det er tøj

Det er blevet for bøvlet og tidskrævende at sælge tøj på nettet. Nu sætter flere og flere tøjet ud på gaden i stedet.

Måske har du lagt mærke til dem. 

Stativer på små hjul, der bliver rullet ud af parcelhuset og hen mod fortovet, beklædt med nussede striktrøjer, sommerkjoler, dunjakker og forvaskede t-shirts.

På bøjlerne er A4-ark klistret fast med en pris og et telefonnummer, så forbipasserende kan overføre beløbet på Mobilepay og tage tøjet med sig uden at være i kontakt med stativets ejer på noget tidspunkt.

Tillidsstativer, hedder de. 

quote De er et tegn på, at det nu er tøjet, vi har svært ved at komme af med, fordi vi har så meget af det

Anne Dencker Bædkel, fremtidsforsker og sociolog

Og der kommer flere og flere af dem i hovedstadsområdet, fortæller sociolog og fremtidsforsker Anne Dencker Bædkel, der kalder det for en "mikrotrend", som er små signaler på større tendenser, der er på vej. 

At danskere sælger ud af overskudslageret er der ikke noget nyt i, fortæller hun. Det har vi altid gjort. 

Men hvor det tidligere var jordbær og kartofler, vi havde for meget af og derfor solgte i boder uden opsyn, er det nu tøj.

- Tillidsboderne har altid eksisteret på landet. Når det har været et godt år for blommer, og vi ikke længere kan spise flere, og desuden har givet blommer til alle, vi kender, så sætter vi overskuddet til salg, siger Anne Dencker Bædkel: 

- Og det er så det, der er det interessante ved de her tillidsstativer: De er et tegn på, at det nu er tøjet, vi har svært ved at komme af med, fordi vi har så meget af det. 

En sidste udvej

Tillidsstativet er derfor ikke førstevalget, fortæller Anne Dencker Bædkel. Vi sætter tøjet ud på fortovet, når vi allerede har forsøgt at sælge det til venner, familie og på salgssider som Trendsales uden held. 

- Det er derfor meget low risk, fordi man ikke hænger noget ud, som man er glad for, siger hun. 

En af dem, der har forsøgt sig med et tillidsstativ i år, er Mette Vanggaard fra Vanløse. Hun satte sit første stativ ud på fortovet foran sit hus i april. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

tøj salg stativ tøjstativ tillidsstativ vejbod vejsalg genbrug loppemarked trendsales københavn hovedstaden
- Jeg har tre små børn og har ikke tid til at stå på loppemarked. Det her er så lidt arbejde, det passer sig selv, siger Mette Vanggard.
Foto: Privatfoto

- Vi har haft et ude på min arbejdsplads, som jeg har solgt lidt fra. Og så er jeg stødt på det rundt omkring, når jeg har været ude at gå tur, og jeg synes, det er meget hyggeligt, siger hun: 

- Det minder mig om landsbyboder, hvor man kan købe honning. 

Mette Vanggaard satte noget af sit tøj til salg til mellem 20 og 80 kroner. Hun fik ikke solgt noget af det, men hun har tænkt sig at forsøge igen, nu hvor vejret bliver varmere. 

- Jeg har tre små børn og har ikke tid til at stå på loppemarked. Det her er så lidt arbejde, det passer sig selv, siger hun: 

- Og så hænger jeg ikke noget ud, som jeg ikke kan klare at miste. Man skal kunne grine af det, hvis der forsvinder noget, og tænke: "Det må være nogen, der virkelig har brug for det". 

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

3.500 kroner på en sommer

Louise Rafn fra Helsingør er selvudnævnt loppehaj og har solgt sit tøj ved hjælp af tillidsstativer i årevis. 

- Her i Helsingør har vi et loppemarked hver lørdag i sommermånederne, og det er sådan set fint nok, men det tager tid at sælge der, og jeg synes ikke, jeg har fået solgt så meget. Så jeg tænkte: "Hvordan kan jeg gøre det på en nem og sjov måde?", fortæller hun. 

Så hun satte en stativ ud på gaden med tøj og sko, som hun alligevel havde afskrevet. 

- Det er jo en tillidssag, for man ved aldrig, om det er nogen, der løber med det, siger hun. 

Det første år havde varerne forskellige priser, men det blev hurtigt noget bøvl. Nu tager hun en 50'er for hvert stykke tøj, fortæller hun. 

- Jeg har lavet et skilt, hvor der står: "Frit valg, 50 kroner", og så et Mobilepay-nummer, siger Louise Rafn: 

- Og det kan være alt fra dyre mærkevarer - altså virkelig dyre mærkevarer - til H&M. 

Louise Rafn bor på Strandvejen i nærheden af et populært strandhotel, og der kommer derfor masser af mulige kunder forbi hendes stativ. 

Når salget går godt, kan hun tjene omkring 3.500 kroner på en sommer. 

- Så er pengene tikket lige så stille ind i løbet af dagen, siger hun. 

Tyv

Louise Rafn sælger også tøj på salgssider som Trendsales, og det bruger hun også fortsat, når hun skal sælge noget, hun gerne vil have mere end en 50'er for. 

Men tillidsstativet er dejlig nemt, fortæller hun, og hun forstår derfor godt, at det vinder mere og mere frem. 

Hun har også selv lagt mærke til, at der står flere og flere tøjstativer på fortove rundt omkring. 

- Det bliver hurtigt bøvlet at sælge tøj på nettet, fordi man skal svare på 10.000 spørgsmål fra mulige købere: "Hvor slidt er det?", "hvordan måler det?" og sådan noget. Det har jeg bare ikke tid til, siger Louise Rafn. 

- Med tillidsstativer er det bare lynhurtigt ud, et skilt på, og så kører det. 

Kun en enkelt gang er det gået galt. Sidste år blev noget af tøjet stjålet, og Louise Rafn blev i første omgang irriteret og overvejede, om hun gad gøre det igen. 

- Det var følelsen af at blive bestjålet for en skide 50'er, der lige ramte mig. Altså, helt ærligt, hvem gider gøre sig til tyv for det? Men jeg er kommet mig over det og kører videre i år, siger hun. 

Tre gode råd til brug af tillidsstativer

Her er Mette Vanggaard og Louise Rafns bedste råd til et succesfuldt salg ved hjælp af tillidsstativer.

  1. Sælg til samme pris

Det bliver hurtigt bøvlet, hvis du skal skrive priser på hvert enkelt stykke tøj, og det kan være, at folk køber mere, når det hele koster det samme. Det lugter mere at et godt tilbud, mener Louise Rafn.

  1. Skriv, at bøjlerne ikke følger med

Det er utroligt, at det skal være nødvendigt, for hvornår har du nogensinde fået bøjlen med hjem, når du har købt en skjorte i en tøjbutik? Alligevel har Louise Rafn oplevet, at bøjlerne forsvinder, hvis ikke det stor eksplicit, at de altså ikke er en del af prisen.

  1. Tjek vejrudsigten

Det er ikke det fedeste at have et tøjstativ stående i indkørslen, mens man er på arbejde, og det pludselig begynder at øse ned. Det er en god idé at sælge ud på en dag, hvor vejret er rimelig stabilt, siger Mette Vanggaard, og så tage det ind om aftenen, så det ikke tager skade af vind og vejr.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik