Årtiets mærkeligste dyr: Sjældent fund med Dannebrog på ryggen

Øresundsakvariet har fundet en dannebrogsstribet slimbændel, det er første gang i 18 år akvariet sidst har haft en.

Under en sejltur med en 10. klasse hev en marinbiolog fra Øresundsakvariet en dannebrogsstribet slimbændel op af havet. Det er første gang i 18 år, at akvariet er kommet i besiddelse af sådan en.

- Det er en utroligt sjov organisme, der lever et anonymt liv på bunden af havet, og derfor er der nok ikke mange, der kender den. Den er i sin helt egen dyregruppe og kan ikke sammenlignes med så meget andet. Det er måske årtiets mærkeligste dyr, siger akvariechef og marinbiolog Jens Peder Jeppesen til TV 2 Lorry.

Det ejendommelige havdyr, akvariet er kommet i besiddelse af, er kun 15 centimeter langt, men det kan blive op til en meter.

Dræber med gift

De stærke farver giver ikke associationer til et anonymt liv på bunden af havet, men på 30 meters dybde, hvor slimbændelen lever, bliver den røde farve grå.

Fakta om den dannebrogsstribede slimbændel

  • Dannebrogsstribet slimbændel (Tubulanus annulatus) er en af 30 kendte danske arter af slimbændler, eller nemertiner, som de også kaldes.
  • Den har en lang og flad krop, som den kan trække sammen. Den kan bliver op til 1 meter lang, og er et rovdyr, der primært lever af små orme og krebsdyr, som den lammer med gift.
  • Den bygger gange på sten ved at kitte sand og mudder sammen med slim som den udskiller.
  • Det er ikke svært at se, hvorfor den i Danmark kaldes ”dannebrogsstribet”. Den ligner grangiveligt en række af danske flag, med sin røde farver og hvide striber både på langs og på tværs af sin krop.
  • Bændelen kendes også under navnene dannebrogsslimbændel eller dannebrogsbændel.

Kilde: Øresundsakvariet

- Farven kan virke afskrækkende, men der er ikke meget af den tilbage, når vi er nede på de dybder, og det er der, den foretrækker at være, for den kræver en meget høj koncentration af salt, siger Jens Peder Jeppesen.

Den sidste, de havde på Øresundsakvariet var omkring en meter lang og tre-fire centimer tyk, og selv det kan se lidt uhyggeligt ud, når det kommer krybende, så er den ifølge akvariechefen ganske ufarlig.

- De spiser alverdens små organismer – både krebsdyr og børsteorme – så det er helt klart et rovdyr, der ovenikøbet dræber med gift. Mennesker står dog ikke på menuen, så der er ingen grund til at være bange for den, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik