Albertslund dropper nemlig.com: "Det ligner wild west-agtige forhold," siger borgmester

Endnu en kommune vil boykotte onlinesupermarkedet, der er kommet i vælten som følge af kritisable arbejdsforhold blandt firmaets ansatte.

Online-supermarkedet nemlig.com har den seneste tid været udsat for beskyldninger om ikke at tilbyde de ansatte ordentlige arbejdsvilkår.

Og det får nu konsekvenser.

Albertslund Kommune har meddelt, at kommunen fremover ikke vil handle med nemlig.com.

Kommunen mener, at den seneste tids historier i dagspressen om forholdene for firmates ansatte ”er uforenelige med kommunens indkøbspolitik”.

- Kommunen har i indkøbspolitikken mål om at undgå social dumping og anvender sociale klausuler, der forpligter selskaberne til at respektere en række overenskomster samt arbejdsmiljøregler. Med den nuværende viden vurderes det umiddelbart, at nemlig.com ikke lever op til kravene i kommunens indkøbspolitik, lyder det i en pressemeddelelse fra Albertslund Kommune.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arkivfoto af medarbejdere på Nemlig.coms lager i Brøndby.
Arkivfoto af medarbejdere på Nemlig.coms lager i Brøndby.
Foto: TV 2 Lorry

Blandt andet har Politiken kunnet afsløre, at nemlig.com's lagermedarbejdere har mellem 9 og 14 sekunder til at hente og pakke hver vare, og at selskabet overvåger og fyrer de ansatte, der ikke arbejder hurtigt nok.

Det fik i sidste uge Odense Kommune, der er landets fjerdestørste målt på indbyggertal, til at melde ud, at de stopper med at handle hos Nemlig.com.   

Odenses kommunale institutioner har i perioden 1. marts 2019 til 31. marts 2021 brugt 1,47 millioner kroner på at handle hos Nemlig.com.

I Albertslund må medarbejdere, der køber ind i kommunen og som har haft brugt nemlig.com, nu også bruge andre leverandører.

Bundet op på aftale med moderselskab

Anderledes ser det dog ud med selskabet Intervare, der ejer nemlig.com, som leverandør.

Intervare leverer dagligvarer til ældre, syge og handicappede borgere i omkring 40 danske kommuner, og Albertslund Kommune er bundet op på en aftale med firmaet.

Albertslund Kommune oplyser, at de har en igangværende kontrakt med Intervare A/S på levering af dagligvarer til borgere, der er visiteret til ordningen.

Intervare er én af to leverandører af indkøbsordning til hjemmeboende borgere. Men da ordningen er en frivalgsordning, er det borgeren selv, der bestemmer, hvilken af de to leverandører, vedkommende ønsker at modtage levering af dagligvarer fra.

- Da der for nuværende ikke foreligger et kontraktuelt grundlag for at træde ud af denne kontrakt, fortsætter kommunen derfor indtil videre samarbejdet med Intervare omkring dette, lyder det i kommunens pressemeddelelse.

Borgmester kalder arbejdsforhold for "wild west-agtige"

Onsdag bragte Fagbladet 3F som det første medie historien om Albertslunds boykot af nemlig.com.

Borgmester Steen Christiansen (S) udtalte i den forbindelse til fagbladet:

- På baggrund af de sager, der er kommet frem i pressen, har vi en berettiget tvivl om, at de ikke lever op til de betingelser, vi har i vores indkøbspolitik og vores sociale klausuler. Det ligner wild west-agtige forhold både for chaufførerne og lagerarbejderne, lød det fra Steen Christiansen.

Også i landets største kommune, København, kan der være en mulig boycot på vej mod nemlig.com.

Københavns Kommune har sat en undersøgelse i gang for at finde ud af, om firmaet lever op til kommunens klausuler på området.

Albertslunds borgmester Steen Christiansen oplyser overfor 3F, at kommunen blandt andet afventer resultatet af denne undersøgelse.

Artiklen fortsætter under billedet.

Arkivfoto af en medarbejder på Nemlig.coms lager i Brøndby.
Arkivfoto af en medarbejder på Nemlig.coms lager i Brøndby.
Foto: TV 2 Lorry

Flere kommuner overvejer boykot

Også Greve Kommune er klar til at opsige kontrakten, hvis de ansattes vilkår ikke lever op til forpligtelserne, skrev Netmediet A4 i sidste uge.

- I forbindelse med Greve Kommunes udbud er der også en forventning om, at leverandørerne lever op til arbejdsmiljøregler og overenskomster. Hvis Greve Kommune får viden om, at leverandørerne ikke lever op til indgåede vilkår, kan kommunen pålægge leverandøren bod eller opsige kontrakten, oplyser Greve Kommune ifølge Netmediet A4.

Ifølge mediet er kommunerne Hillerød, Frederiksberg og Egedal også klar til at rulle det tunge skyts ud mod Intervare, hvis de ansattes vilkår ikke lever op til de sociale klausuler, som kommunerne har indgået med firmaet.

Kommunerne i Lejre, Ballerup, Roskilde, Fredensborg og Fredericia afventer i øjeblikket undersøgelsen fra København, inden de vil tage stilling.

Hos nemlig.com har man afvist beskyldningerne, som kaldes smædekampagne og usande påstande om umenneskelige arbejdsforhold.

»Selvfølgelig stiller vi krav til vores medarbejdere omkring deres hastighed, men vi stiller naturligvis ikke urimelige krav,« lød det fra administrerende direktør Stefan Plenge i en skriftlig kommentar til Ritzau 10. april.

Buldrende omsætning under corona

Her på TV 2 Lorry har vi tidligere fortalt, hvordan nemlig.coms omsætning er stukket helt af.

Sidste år oplevede onlinesupermarkedet en fordobling i deres omsætning.

Og samtidig har virksomheden ansat 900 nye medarbejdere, så det samlede antal nu er oppe på omkring 1.900 ansatte.

Årsagen til den buldrende omsætning skyldes især coronanedlukningen, hvor mange danskere er skiftet over til at handle deres dagligvarer online, har kommerciel direktør i nemlig.com, Mikkel Pilemand, tidligere udtalt.

- Det er jo nemmere, og det er mere trygt at sidde hjemmefra. Og det har så gjort, at mange gerne har ville prøve at handle dagligvarer online, lød det tilbage i marts måned fra Mikkel Pilemand, da TV 2 Lorry besøgte nemlig.com i firmaets store lager i Brøndby.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik