Dyreorganisation i hårdt angreb på Coop

Dyreværnsorganisationen Anima placerede i weekenden en række falske tilbudsaviser rundt om i Coops butikker.

1. maj 2022 oplyste supermarkedskæden Irma, at den stoppede salget af hurtigtvoksende kyllinger. 

Men mindre end et år efter meddelte Irmas ejer - Coop - at nu lukkede de Irmakæden, og imens fortsætter salget af lynkyllingerne i Coops andre supermarkedskæder.

I den forgangne weekend gennemførte dyreværnsorganisationen Anima så en aktion rettet mod netop Coop.

quote Kroppen vokser hurtigere, end benene kan følge med.

Mathias Elrød Madsen, Anima

Aktivister fra Anima placerede falske tilbudsaviser i Coops forretninger - nu markedsført som Scoop - og med et billede  af en ret så død "turbo-kylling" og sloganet "Fordi vi sælger hvad som helst".

- De her kyllinger er avlet til at vokse ekstremt hurtigt. De vokser fra 50 gram til over to kilo på 35 dage. Det betyder, at mange af dem får en masse problemer. Det er udtalt at tre ud af fire ikke kan gå normalt, fordi kroppen vokser hurtigere, end benene kan følge med, siger Mathias Elrød Madsen, der er kampagneleder hos Anima, til TV 2 Kosmopol.

- Mange af dem døjer med organsvigt, og de når ikke slagteri eller køledisk, fordi de falder om med hjertestop. Og så har de mindre plads end burhøns, fortsætter han.

Anima har sendt dette billede af deres "tilbuds-avis" ud som en del af aktionen.
Anima har sendt dette billede af deres "tilbuds-avis" ud som en del af aktionen.

Hurtigtvoksende kyllinger

Hurtigt voksende kyllinger er typisk af racen Ross 308. I Danmark blev der i 2019 slagtet 104 millioner kyllinger, og de 90 millioner var af den hurtigt voksende slags - turbokyllinger bliver de kaldt.

Kyllingen vokser fra 50 gram til omkring 2 kilo på 35 dage. Den hurtige vækst betyder, at produktionen af kyllingen bliver billigere. Det holder producentens udgifter nede og betyder, at forbrugeren ikke skal betale så meget for at hive kylling til aftensmaden over i indkøbskurven.

Slagtekyllinger går frit omkring - men tæt. Ifølge Landbrug og Fødevarer må der være3 19 kyllinger per kvadratmeter i en stald.

Kilde: Landbrugsavisen.

Mens Anima aktionerer mod Coops forretninger, så betegner konkurrenten, Salling Group (Netto, Føtex og Bilka), Anima som en sparrings-partner.

Her er turbokyllingerne er på vej ud

Og sparringen med Anima betyder ifølge Salling Group, at de med start i 2022 kun havde langsommere voksende racer i deres faste, ferske sortiment. Koncernen oplyser desuden, at inden udgangen af 2025 vil også spot- og kampagnevarer være uden hurtigtvoksende kyllinger. Og fra 2026 udgår kyllingetypen også af frostsortimentet.

Spørg Os - Formular

_

Coop har tidligere argumenteret med, at det er kunderne, der skal vælge. Ikke Anima.

Har de ikke ret i det? Og der er vel mange, som har svært ved at få råd til dyrere kyllinger?

- Det handler ikke om at have råd. For os at se handler det om, hvad man kan forsvare. Og ingen kan forsvare dyr, der er avlet til at gå i stykker. Det er man nødt til at gøre noget ved. De andre kæder er i fuld gang med en udfasning, og jeg ved ikke, om de i Coop tænker, at de er ligeglade, siger Mathias Elrød Madsen fra Anima.

Hård konkurrence om kyllinger

Mathias Elrød Madsen påpeger, at Coops konkurrenter er "væsentligt længere" i udfasningen af kyllingerne end Coop selv.

quote Hvis man skal kigge på, hvad der ligger i køledisken, og hvad der sælges, så er der ikke en store forskel på det, Salling, Coop og Dagrofa sælger.

Thomas Roland, chef for kvalitet og ansvarlighed, Coop

Det er Thomas Roland, der er chef for kvalitet og ansvarlighed i Coop dog ikke enig i.

- Det er korrekt, at vi ikke har en slutdato for, hvornår vi har udfaset de hurtigtvoksende kyllinger. Men i 2025 fjerner vi dem fra fast sortiment og vil så kun sælge dem på kampagner. Hvis vi skal have et rigtig godt tilbud i tilbudsavisen, så har vi brug for så store volumener, at der ikke er langsomtvoksende kyllinger nok, siger han.

Og selv om Salling Group ikke længere har ferske hurtigtvoksende kyllinger som en del af det faste, ferske sortiment, så sælger koncernen stadig kyllingerne som kampagnevarer.

- Hvis man skal kigge på, hvad der ligger i køledisken, og hvad der sælges, så er der ikke en store forskel på det, Salling, Coop og Dagrofa sælger, siger Thomas Roland.

Universitet: Næsten lige mange skader

Thomas Roland  peger på en undersøgelse fra Aarhus Universitet. 

Den har blandt andet set på kyllingers evne til at gå. Undersøgelsen har undersøgt både konventionelle - hurtigtvoksende - kyllinger og langsomtvoksende kyllingers evne til at gå. 

Kyllingerne er inddelt i fem forskellige kategorier, hvor 0 er dem helt uden skader, mens kategori 5 er en kylling, der slet ikke kan gå.

- Undersøgelsen viser, at seks procent af de hurtigtvoksende kyllinger har besværet gang eller er halte på slagtedagen. Men ser man til sammenligning på de langsomtvoksende, så er det 4,8 procent, som har besværet gang eller er halte. 

Og han tilføjer:

-Men den langsomtvoksende er 25 procent dyrere, fordi den lever længere og spiser mere foder, siger Thomas Roland og påpeger, at Coop har givet sig selv en ekstra udfordring, fordi de kun vil sælge danskproduceret - og dermed salmonellafri kylling.

- Og derfor er det svært at sige, hvornår de hurtigtvoksende er helt udfaset, siger han.

Spørg Os - Afstemning

_