Ekstreme gaspriser rammer kommune hårdt: Her stiger fjernvarmeprisen knap 200 procent

Borgere i Allerød kommune, der er kunder hos AK Fjernvarme, kan se frem til voldsomme prisstigninger per 1. august.

Det kommer til at kunne mærkes på pengepungen, når næste opkrævning fra AK Fjernvarme i Allerød kommer i september.

På kommunen hjemmeside varsles der i hvert fald prisstigninger på op til 188 procent.

Ikke overraskende skyldes prisstigningerne Ruslands invasion af Ukraine, der har mere end fordoblet priserne på naturgas.

Den ekstraregning rammer nu forbrugerne, da lovgivningen er skruet sådan sammen, at økonomien på fjernvarmeområdet skal hvile i sig selv.

Det betyder, at hverken kommunen eller fjernvarmeselskaberne må tjene eller tabe penge på driften.

Så meget stiger prisen på AK FjernvarmeNuværende takstTakst pr. 1. aug. 2022Prisstigning %
Abonnement, pr. m221,5054,63154
Forbrug, pr. MWh600,301.728,38188
Forbrug, pr. GJ166,75480,13188
https://alleroed.dk/kommunen/presse-og-kommunikation/nyhedsarkiv/varsling-om-takstforhoejelser-paa-fjernvarme

Prisstigningerne på fjernvarme kommer til at kunne mærkes på de berørte borgere, erkender 1. viceborgmester i Allerød Miki Dam Larsen (A), der også er formand for Miljø-, Erhvervs og Byudvalget.

- Det er enormt frustrerende, for det er virkelig mærkbart. Det er rundt regnet en tredoblet stigning i udgifterne, siger han til TV 2 Lorry og uddyber:

- Det er bekymrende for købekraften, når der samtidig er en generel inflation, og vi på mange planer ser stigende priser. Det gælder også kommunen, der står over for en presset økonomi. Så vi skal nok alle forberede os på en usikker tid rent prismæssigt.

Boligopvarmning i alt, kr./år incl. momsNuværende takstTakst pr. 1. aug. 2022
75 kvm lejlighed, 15 MWh10.61730.023
130 kvm hus. 18,1 MWh13.66038.386
https://alleroed.dk/kommunen/presse-og-kommunikation/nyhedsarkiv/varsling-om-takstforhoejelser-paa-fjernvarme

På Christiansborg har et politisk flertal i april vedtaget en aftale om varmehjælp. Det er en skattefri check på cirka 6.000 kroner til husstande, der er hårdt ramt af de stigende energipriser. 

Kæmpe opgave at skifte fra naturgas

Den aftale har fået kritik for ikke at ramme bredt nok, men i Allerød forventer Miki Dam Larsen, at den kommer til at gøre en forskel.

- En stor del af AK Fjernvarmes varmeproduktion bliver leveret til folk, der bor i lejligheder, og jeg vil tro, at der er flere borgere i lejligheder, der i målgruppen for varmechecken, end dem der bor i parcelhuse, lyder det fra Miki Dam Larsen.

På kommunens hjemmeside oplyses det, at man i henhold til kommunens klimaplan arbejder på at omstille AK Fjernvarme til CO2-neutral varmeforsyning og dermed udfase naturgassen.

- Får det her jer til at sætte ekstra skub i udviklingen med at gå væk fra naturgas?

Vi gør jo alt, hvad vi kan i forhold til at lave nye varmeforsyninger baseret på el og vedvarende energi. Men at udrulle ny varmeforsyning er en kæmpe opgave, som ikke kommer på plads lige efter en invasion, forklarer Miki Dam Larsen og uddyber om processen:

- Vi har allerede været i gang et års tid, men det er kæmpe opgave på niveau med at bygge motorveje og broer.

Prisstigningerne fordeles ud over flere år

Siden 2014 har AK Fjernvarme sænket taksterne to gange med 30 procent. Men selvom priserne på naturgas skulle falde, så skal kunderne hos AK Fjernvarme ikke forvente, at de kommer til at betale de nuværende takster igen.

- Priserne følger markedet, så dem, der har gasbaseret fjernvarme vil også se et fald (hvis priserne på naturgas falder, red.). Men vi har besluttet at prisstigningen fordeles ud over nogle år. Derfor vil man også opleve, at man stadig kommer til at betale for den nuværende prisstigning i de kommende år, fortæller Miki Dam Larsen.

Da der er tale om væsentlige takstændring, skal forbrugerne varsles tre måneder i forvejen, men allerede nu gør de høje råstofpriser, at underskuddet på fjernvarmen øges.

- P.t. skønnes underskuddet frem til tidligst mulige takstregulering pr. 1. august 2022 at udgøre minimum 5,3 mio. kr., heraf 1,3 mio. kr. i overført underskud fra 2021, skriver miljø-, erhvervs- og byudvalgsforvaltningen i en orientering til kommunalbestyrelsen.

Det oplyses dog, at der er stor usikkerhed omkring tallene på grund af Ruslands invasion af Ukraine og de dertilhørende sanktioner af Rusland, som præger markedet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik