De fleste bruger det én eneste gang.
Det dyrt indkøbte tøj til den store dag, hvor man efter måneders forberedelse langt om længe endelig indtræder i de voksnes rækker.
Hvert år bliver der brugt enorme summer og enorme ressourcer på at fremstille det tøj, som mange konfirmander kun bruger den ene gang i livet.
Men det vil en gruppe frivillige i Allerød nu gøre op med.
Vi er nødt til at lytte til de unge og til deres ønske og mål om at ville være mere bæredygtige og passe bedre på vores jord
- Vi er nødt til at lytte til de unge og til deres ønske og mål om at ville være mere bæredygtige og passe bedre på vores jord, siger Dorit Dorit Sickmann, som står i spidsen for det frivillige projekt i Allerød ved navn Bæredygtigt Konfirmationstøj, der hører under non-profit foreningen Repair Café.
- Det er voldsomt miljøbelastende at producere tøj, og ikke mindst noget tøj, der er så fint og kostbart som konfirmationstøj. Så derfor er det vigtigt at passe på det og give det et længere liv end bare en enkelt dag. Og man kan sige, at den tanke byder de unge virkelig ind på.
(Artiklen fortsætter efter videoen.)
Bæredygtigt og gratis
Projektet går ud på, at de frivillige samler en masse brugt konfirmationstøj ind blandt Allerøds unge, og en gang om året holder et event i en weekend, hvor byens kommende konfirmander kan tilmelde sig projektet.
I mindre hold har de kommende konfirmander mulighed for at prøve alt det tøj, de vil og vælge sig et sæt konfirmationstøj.
Og hvad koster sådan et sæt så? Ikke noget. Det er gratis, og det er hele essensen i projektet.
- Jeg synes, det er vigtigt, at alle har mulighed for at få sig et rigtig flot sæt konfirmationstøj. Det skal man have mulighed for, uanset hvor man kommer fra. Selvom vi slår det her op på bæredygtighed og så videre, så er man jo selvfølgelig også meget velkommen, hvis det er, at man måske ikke har så mange penge, siger Dorit Sickmann.
(Artikler fortsætter efter billedet.)
Nyder stort opbakning
Ifølge Dorit Sickmann er stemningen helt særlig, når de unge og kommende konfirmander kommer til weekendseancen og får syet sig et sæt tøj.
- Forældrene har taget helt fantastisk imod det, det samme har konfirmanderne og ikke mindst de frivillige, som arbejder for projektet. Alle er begejstrede og synes, at det er en rigtig dejlig ting og en hyggelig ting. Så det er blevet taget rigtig godt imod, siger hun og fortsætter:
- Og det er det faktisk også i omverdenen. Hele vores kommune har taget godt imod det. Vores kommune har doneret et mindre beløb til reklame. Vi laver sådan et lille caféhjørne, hvor man kan få kaffe og så videre. Så der er opbakning hele vejen rundt.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Konfirmationstøj som vandrepokal
Meget af det tøj, der doneres til frivilligforeningen Bæredygtigt Konfirmationstøj er faktisk i en stand så god, at det nærmest er som nyt.
Der er dog et par undtagelser, men det er der råd for:
- Der er noget af det, hvor der er pletter på, og der har vores lokale renseri været så venlige at donere rens af rigtig meget af tøjet. Og ellers kan der være noget, hvor der er gået lidt i stykker. Og det reparerer vi selvfølgelig på stedet, siger Dorit Sickmann.
Hvis aflagt tøj ikke passer den næste modtager, så syer foreningens frivillige gerne kjoler til eller lægger et par bukser op.
- Og som noget særligt har vi valgt at sy et lille navnebånd med konfirmandens navn og årstal ind i tøjet. Så tøjet kan få en vandrehistorie. Så når ens lillesøster om fem år får fat i ens kjole, så er det måske en, hvor der har været flere forskellige navne i, siger Dorit Sickmann.
Men en ildsjæl alene er langt fra nok. Derfor vil Dorit Sickmann gerne fremhæve nogle af de andre, som er med til at gøre en indsats for bæredygtigheden i konfirmationstøj i Allerød:
- Det er ikke bare mig, der kører det. Det er alle vores sy-frivillige og det er Carsten (Madsen, red.) som jeg har startet Repair Caféen op med, så det er mange ildsjæle, der bærer projektet, siger hun.
Repair Cafe Danmark er en non-profit forening med afdelinger i hele landet, dog langt flest i hovedstadsområdet. Alle arbejder frivilligt i de lokale afdelinger.