Genbruger 250.000 computere: "Jeg er forretningsmand, og så er jeg blevet grøn"

Allerødvirksomheden Tier1 Asset har lavet en god forretning ud af at redde miljøet for en del af de 50 millioner tons elektronikaffald, der årligt bliver produceret på verdensplan.

Den ene brugte laptop efter den anden ruller ned af samlebåndene i fabrikshallen på Hejrevej i Allerød.

Snart efter er de i hænderne på Tier1 Assets medarbejdere, som renser computerne for klistermærker og tags, reparerer defekter, sletter al data og installerer et nyt styresystem, så maskinen kan få forlænget sin levetid i hænderne på en ny ejer.

- Vores forretningstalent gør, at vi kan lave en af de bedste historier i Danmark på genindvinding. I hvert fald på den cirkulære økonomi, understreger Tier1 Assets direktør, Peter Hemicke.

50 millioner tons elektronikaffald

Hvert år bliver der på verdensplan produceret omkring 50 millioner tons elektronikaffald. Affald, der indeholder bly, kviksølv og mange andre farlige stoffer, som ikke altid bliver behandlet, som det burde.

quote Jeg er forretningsmand. Og så er jeg blevet grøn.

Peter Hemicke, direktør, Tier1 Asset

- Meget af det er endt som ulovlig eksport til Rusland og til Afrika. Vi har jo alle sammen set de her billeder af computerudstyr, som ligger i floder og søer og små børn, der står og tager kobber ud af CRT-skærme og sådan nogle ting. Det er typisk sådan, noget af det har haft skæbne, fortæller Peter Hemicke, der trods virksomhedens grønne profil ikke lægger skjul på sin prioritering.

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

- Jeg er forretningsmand. Og så er jeg blevet grøn. Men jeg er forretningsmand frem for alt. Man kan ikke drive nogen forretning uden at være forretningsmand - og måske også være en af de hårde af slagsen, fortæller Peter Hemicke, der opkøber store partier, når større virksomheder skal have udskiftet deres laptops. Årligt tager Tier1 Asset imod en kvart million computere, som de renoverer og gensælger.

- På hver enhed, vi sælger, kan vi rundt regnet spare et sted mellem 125 og 350 kilo CO2 - alt efter hvor gammelt udstyret er, og hvad det er for noget udstyr, fortæller Peter Hemicke.

Brugte computere var usexede

Tier1 Asset blev stiftet længe inden, der var fokus på det cirkulære system, bæredygtighed og begrænsning af CO2-udledning.

- I mine unge dage var jeg regnskabsuddannet og sad og havde ansvaret for IT-udstyret. Jeg skulle købe ind, og så skulle jeg af med noget, og det var der ikke rigtigt noget marked for - andet end Den Blå Avis - der var ikke rigtigt noget struktureret. Så gik jeg i gang, og i 2001 stiftede jeg Tier1 Asset udelukkende med fokus på det her. Dengang startede vi op - nok lidt større end de fleste gjorde - vi var nok en seks-syv mand, husker Peter Hemicke.

quote Det er ikke så usexet mere. Nu er det ungdommen, der synes, at det er fedt.

Peter Hemicke, direktør, Tier1 Asset

- Når vi kom ud og fortalte, at vi solgte brugte computere, var den første bemærkning altid, om man kunne leve af det? Svaret var så, at det kunne man nok ikke, for der skulle også laves nogle ordentlige tal, griner Peter Hemicke. 

- Det var lidt usexet at sidde og tale om, men jeg kan mærke, at samfundet ændrer sig, og det er ikke så usexet mere. Nu er det ungdommen, der synes, at det er fedt.

I dag omsætter Tier1 Asset for 250 millioner kroner om året og vækster årligt med omkring 20 procent.

- Lige pludselig har man fået en forretning med 100 ansatte og salgskontorer i Tyskland og England, så ud fra den platform ser det rigtig godt ud for os, vurderer direktøren.

Klar til at tredoble forretningen

Fabriksbygningen i Allerød bugner af computere, der er klar til at blive solgt, og endnu flere er på vej ind, men Peter Hemicke er klar til at få endnu mere volumen på forretningen.

Et stenkast derfra har han yderligere 2000 kvadratmeter, som skal udnyttes. Planen er, at tredoble produktionen indenfor tre år - fra 250.000 computere om året til 750.000.

- Vi er i en situation nu, hvor vi er så velkonsoliderede og har gjort det så godt, at vi kan gå ud at gøre nogle store ting indenfor den her branche. Det er jeg rigtig stolt af, at jeg har skabt.

quote Jeg er født, opvokset og bor i Nordsjælland og føler også, at vi som virksomhedsledere har et ansvar for at bevare nogle af vores virksomheder i Danmark.

Peter Hemicke, direktør, Tier1 Asset

Flere af Tier1 Assets konkurrenter har produktion i Østeuropa, og selvom der - i forbindelse med skaleringen af virksomheden - kan ske opkøb i udlandet, holder Peter Hemicke fast i medarbejdere på dansk overenskomst og produktionen i Allerød.

- Det er jo min baghave. Jeg er født, opvokset og bor i Nordsjælland og føler også, at vi som virksomhedsledere har et ansvar for at bevare nogle af vores virksomheder i Danmark, siger Peter Hemicke.

- Vores omkostninger er jo højere, end vi ser hos vores konkurrenter i udlandet, men til gengæld er vi så effektive i det, vi gør, at vi faktisk performer bedre økonomisk og også i antal per medarbejder, end vi kan gøre i udlandet.


Brugte varer ved siden af de nye

I Danmark kan Peter Hemicke også bedre kontrollere, hvad der sker med restprodukterne. Tier1 Asset har et samarbejde med genvindingsvirksomheden Stena, der sørger for, at kobber, guld, PVC og mange andre komponenter fra defekte skærme, mus og printere bliver genvundet og sendt tilbage i cirkulation.

- Der er kun én procent, som vi ikke kan bruge til noget, og som skal på deponi - det man i gamle dage kaldte lossepladsen.

quote Vi er lykkedes med at tage en brugt vare, forædle den og sende den ud i detailleddet, hvor den står ved siden af nye varer. Det er en stor ting.

Peter Hemicke, direktør, Tier1 Asset

Tier1 Asset har 5000 forhandlere i hele verden - heraf 800 i Danmark. Eksempelvis sælger elektronikbutikken Power Tier1 Assets renoverede computere til en nedsat pris under brandet RePower.

- Det, som vi kan være stolte over med vores forretning, er, at vi er lykkedes med at tage en brugt vare, forædle den og sende den ud i detailleddet, hvor den står ved siden af nye varer. Det er en stor ting, pointerer Peter Hemicke.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik