Naturfredningsforening vil have sportsgren ud af skove: "Det er for farligt"

Det skal være slut at kaste med disc i statsskovene, hvis det står til Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Allerød.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Rundt omkring i landet skyder flere og flere disc golf-baner op, hvor man i stedet for køller og bolde bruger - hvad de fleste nok vil kalde en frisbee - for at komme rundt på banen.

Men banerne møder stor modstand i Nordsjælland, hvor en række lokale afdelinger af Danmarks Naturfredningsforening (DN) er ude med hård kritik af banerne.

quote Vi får en mere fattig natur, hvis vi giver lov til, at man benytter skoven til alle mulige sportsaktiviteter

Marianne Engberg, formand for DN Allerød

De er farlige, ødelæggende for naturen, og så fylder de for meget, lyder det.

- Problemet med disc golf er, at man forstyrrer freden i skoven. Og de standere, hvor nettene er placeret på, står på nogle betonklodser, der bliver sat i jorden, forklarer Marianne Engberg, der er formand for DN Allerød, til TV 2 Lorry.

Hun og DN mener, at man i stedet skal kigge andre steder hen, hvor man kan placere banerne.

- Vi synes jo, at man lige så godt kan ligge de her baner ude i åbent land, og det kunne jo være, der var en landmand et eller andet sted, der gerne vil lægge jord til mod betaling.

Allerød Disc Golf Klub er en nystiftet forening, der har ansøgt om at få en Disc Golf-bane i kommunen. De har ansøgt om at opsætte en bane i både Ravnsholt Skov og i Lynge Grusgrav.

Hvad er disc golf?

Generelt kan disc golf bedst betegnes som en afart af traditionel golf, hvor golfkøllen og golfkuglen erstattes med en specialdesignet frisbee – golfdiscen, og selve hullet erstattes med en specialdesignet disc golf kurv. Det gælder så om at kaste golfdiscen ned i kurven på færrest mulige kast.

Kilde: ddgu.dk

"Vigtig debat"

Også i DN Halsnæs har man tidligere været ude med riven i forbindelse med anlæggelsen af en disc golf-bane i Arresødal Skov ved Frederiksværk sidste år. Den lokale disc golf-klub fik tilladelse fra byrådet og Naturstyrelsen, der ejer skoven.

quote Vi gør jo ikke noget, uden at vi får en tilladelse

Henrik Didriksen, Formanden Halsnæs Discgolf Forening

Men den afgørelse fik den lokale naturfredningsforening til at sende en klage til Planklagenævnet. Det var dog ikke nogen videre succes, og i dag er der ni huller, som disc golf-spillere kan udfordre sig på i Arresødal Skov.

Formanden for disc golf klubben i Halsnæs, Henrik Didriksen, kalder DN's holdning til skovbanerne for "ærgerlig". 

- Om du går tur med hunden, samler bær og svampe eller løber orienteringsløb, så er det et område, som befolkningen kan bruge rekreativt. Vi gør jo ikke noget, uden at vi får en tilladelse, siger han til TV2 Lorry og slår fast, at det er Naturstyrelsen selv, der har stået for at søge skovlovstilladelse og landzonetilladelse i forbindelse med deres bane: 

- De er jo også interesserede i, at der er aktiviteter i skoven.

Hos Dansk Frisbee Sport Union (DFSU), hvor disc golf hører ind under, kalder man debatten om, hvordan man bruger skoven, for "vigtig".

quote Det eneste aftryk, der er i skoven lige nu, er ni kurve, der fylder en halv kvadratmeter hver

Henrik Didriksen, Formanden Halsnæs Discgolf Forening

Kun i Nordsjælland

Men formand Dennis Thygesen oplever også, at det er en debat, der kun foregår i Nordsjælland.

- Mig bekendt så er det de eneste lokalafdelinger, der har ytret sig kritisk om disc golf. Det er ikke fordi, der ikke har været kritiske spørgsmål og dialog andre steder. Det er naturligt, men det har ikke været i samme stil (som de oplever det i Nordsjælland, red.).

Formanden for DN i Allerød, Marianne Engberg, forklarer, at deres modstand mod disc golf-baner også bunder i, at naturen er under pres fra aktiviteter, der allerede foregår i skoven, om det er overnatning i shelters eller andre motionister som mountainbikeryttere.

- Det er vores opfattelse, at vi skal være lidt forsigtige, for naturen skal have lov at være i fred og ikke blive forstyrret. Vi får en mere fattig natur, hvis vi giver lov til, at man benytter skoven til alle mulige sportsaktiviteter, siger hun og uddyber: 

- Hvis de (Allerød Disc golf Klub, red.) får tilladelse, så bliver man nødt til at fjerne noget af opvæksten, der hvor banen skal være.

quote Vi ville være kede af, hvis man pludselig ikke må andet i skoven end at gå en tur og kigge på naturen

Dennis Thygesen, formand for Dansk Frisbee Sport Union (DFSU)

Modsat baner i parker eller på åben plads, så giver disc golf baner i skoven flere forhindringer og gør spillet sjovere. Sådan lyder det samstemmigt fra de personer i det danske disc golf miljø, som TV 2 Lorry har været i dialog med.

Bruger skoven som medspiller

Og i Arresødal Skov i Frederiksværk har man også forsøgt at efterlade så lille et negativt aftryk på naturen som muligt. Henrik Didriksen forklarer, at banen er lagt i samarbejde med Skov og Naturstyrelsen. 

- Vi har lagt banens forløb i det område, som Naturstyrelsen har brugt i forbindelse med skovfældning. Det eneste aftryk, der er i skoven lige nu, er ni kurve, der fylder en halv kvadratmeter hver. Og de er placeret sådan inde i skoven, at de er svære at se, når man går langs stierne.

Og så er der lige argumentet om, at en bane i skoven skulle gøre det særlig farligt for forbipasserende, der risikerer en vildfaren disc i hovedet. Det er lidt en overdrivelse, lyder det.

- Hvordan sikrer man, at man ikke bliver kørt ned af en cykel eller ramt af en hest? Banen er lagt uden for stierne. Og så er der taget hensyn til, at man ikke skyder hen over områder, hvor folk går, forklarer Henrik Didriksen om banen i Arresødal Skov.

Formanden for Dansk Frisbee Sport Union understreger ligeledes over for TV 2 Lorry, at de er meget opmærksomme på, hvordan en disc golf-bane påvirker naturen og andre, der bruger den.

- Vi ville være kede af, hvis man pludselig ikke må andet i skoven end at gå en tur og kigge på naturen. Derfor er det også en vigtig debat, men den skal være saglig og bygge på fakta. At sige en disc golf-bane er farlig, er ikke korrekt, siger Dennis Thygesen.Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

40_percent

Jens smittet med TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

vanding i have

Kommune indfører særlige regler for vanding – borgere risikerer bøde

brystkræft, mammografi, screening, kræft, region hovedstaden

Måtte vente længere på screeninger - 264 kvinder med brystkræft kan søge erstatning

Vis mere
Odderbro

Sjældent rovdyr vender tilbage til Sjælland: Nu skal særlig bro hjælpe dem gennem trafikken

flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Vis mere