Far var skeptisk: Nu runder 10-årige Lucas' kræft-indsamling stor milepæl

I knap ét år har Lucas Larsen samlet pant ind i håbet om at kunne overrække mindst 50.000 kroner til Kræftens Bekæmpelse.

Familien Larsen har de seneste måneder knoklet på for at opfylde Lucas' løfte til Hans Pilgaard.

Det var ham, der tog telefonen, da Lucas sidste år ringede ind til Knæk Cancer-indsamlingen for at donere hele sin opsparing til at bekæmpe kræft. Det var også her, Lucas kom til at love selvsamme Hans, at han ville ringe ind igen i år og donere endnu flere penge.

Det gjorde han, fordi han var fast besluttet på at hjælpe sin bonus-farmor Pia, der var blevet ramt af kræft. Lucas' plan var at samle flasker og indløse panten. Desværre døde Pia i april, og det fik Lucas til at stoppe sin indsamling.

quote Han tilsidesætter sig selv 200 procent. Han er målbevidst og vil samle så mange penge som muligt.

Niklas Larsen, far til Lucas

Men en opmuntrende samtale med Pias mand ved bisættelsen fik Lucas i gang igen. Tre måneder efter, TV 2 Lorry første gang talte med Lucas og hans far Niklas om indsamlingen, er der sket ting og sager.

- Lige nu er vi på 47.500, men vi har stadig et helt læs tilbage, som vi skal ned med til pantstationen i morgen, forklarer Niklas Larsen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Alder er ingen hindring for et tæt bånd. Det var Lucas og Pia et tydeligt eksempel på.
Alder er ingen hindring for et tæt bånd. Det var Lucas og Pia et tydeligt eksempel på.
Foto: Niklas Larsen

Familien har i gennemsnit brugt fire-fem timer om ugen på at indsamle og pante. Det begyndte med, at Lucas selv tog pant med hjem i sin taske, men efterhånden som historien om hans indsamling er kommet andre for ører, har der også været mange donationer.

Så mange, at Lucas' far har været nødt til at lave køreplaner, så de i weekenden kunne køre den mest optimale rute, når de skulle ud og samle pant ind, som andre donerede.

- Det har været hårdt arbejde, og al vores fritid er gået på det her. Vi har brugt vores tid på at hente pant alle mulige steder, og så har vi fyldt traileren og kørt på pantstationen, forklarer Niklas Larsen.

Måtte sige nej til pant-donationer

Traileren er en, de har lejet på den lokale tankstation og er på størrelse med en hestetrailer, omend denne er lukket. Otte-ti gange har de fyldt den til randen for at køre ud og indløse pant.

quote Der er nogle gange undervejs, hvor man hellere vil slappe af

Niklas Larsen, far til Lucas

Og det er ikke småpenge, de kommer hjem med, når de har fyldt sådan en trailer fra gulv til loft.

- Der var for cirka 8000 kroner i en af trailerlæssene, fortæller Lucas' far.

Det tager dem et sted mellem en halv og en hel time at pante - hvis da ikke lige der er nedbrud på pantstationen, forklarer Niklas Larsen med et smil.

Det kan vi andre så tænke lidt over, når vi synes, det tager lang tid at pante tre indkøbsposer.

Spørger man Lucas' far, om han nogensinde havde troet på, at hans søn kunne leve op til det løfte, han gav Hans Pilgaard for knap et år siden, kommer svaret prompte:

- Nej da.

Det første læs familien var ude med indkasserede omkring 4400 kroner. Da Lucas herefter proklamerede, at målet var 50.000 kroner, måtte familien lige forventningsafstemme med den unge mand.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

10-årige Lukas Larsen har samlet så meget pant, at det må fragtes i en trailer.
10-årige Lukas Larsen har samlet så meget pant, at det må fragtes i en trailer.
Foto: Niklas Larsen

Men Lucas lader sig ikke begrænse, og i takt med at flere og flere har henvendt sig for at donere pant, er den unge knægts høje ambitioner nu kun en tur på pantstationen fra at være opfyldt.

- Til sidst er der også gået sport i det, lyder det fra Niklas Larsen, der forklarer, at de har måtte sige nej til donationer for at undgå at brænde ud.

Hårdt at holde motoren kørende

Hvad skal andre forældre eller børn være opmærksomme på, hvis de bliver inspireret til at gøre det samme som Lucas?

Vær opmærksom på dig selv. Mærk efter, hvor meget tid du har og er villig til at bruge på det her, for ellers brænder man ud. Det skal være sjovt, og noget som man hygger sig med.

- Vi blev taget med bukserne nede, det indrømmer jeg gerne, men så måtte vi sætte os ned og tage stilling til, om vi ville blive ved.

Hvad har været hårdest i forløbet?

Det skal ikke lyde, som om det har været sindssygt hårdt, men det har været hårdt at holde motoren kørende. Der er nogle gange undervejs, hvor man hellere vil slappe af, forklarer Lucas' far, der samtidig med indsamlingen har balanceret et renoveringsprojekt i hjemmet, jobskifte og er i gang med at træne op til en Ironman.

Han understreger, at han ikke ville være denne oplevelse foruden, og han lægger ikke skjul på, hvor stolt han er over sin søns bedrift:

- Min søn er sejere, end hvad jeg gik og troede. Han klør bare på. Han tilsidesætter sig selv 200 procent. Han er målbevidst og vil samle så mange penge som muligt.

Hele familien er lørdag inviteret ind som gæster til Knæk Cancer-showet, hvor Lucas får lov til personligt at overrække pengene til Hans Pilgaard.

Men hvad skal der så ske bagefter?

- Så skal vi bare slappe af, tror jeg.

Så længe det varer. For Lucas har allerede planlagt, at han vil indsamle penge via en limonadebod, forklarer hans far.

- Så vi hænger nok på et nyt projekt - dog ikke af samme størrelse, slutter han med et grin.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik