Behandlingstiden på byggesager eksploderet i København: Her er forklaringen

Københavns Kommune, der i forvejen har tårnhøj behandlingstid på byggesager, stiger på ny i KL’s opgørelse over sagsbehandlingstider på byggeområdet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Københavns Kommune er milevidt fra at leve op til servicemålene for sagsbehandlingstiden på byggeområdet.

I 2022 var kommunen i gennemsnit et sted mellem 100 og 170 dage (afhængigt af kategorien) for længe om at behandle byggesager, og siden 2018 er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid tre- eller sågar firedoblet.

Det viser den årlige opgørelse over kommunernes sagsbehandlingstid på byggesagsområdet, som Kommunernes Landsforening (KL) netop har offentliggjort.

For eksempel var den gennemsnitlige behandlingstid for byggeansøgninger i kategorierne ”enfamiliehuse” og ”simple konstruktioner” i 2022 henholdsvis 212 dage og 189 dage.

Det er langt over det nationale servicemål, der tilsiger, at sådanne sager skal behandles i løbet af 40 dage.

Et andet eksempel er ansøgninger vedrørende industri- og lagerbygninger. Her siger det nationale servicemål 50 dage, men i 2022 var gennemsnittet for Københavns Kommune hele 203 dage.

Ifølge teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) er det især gamle sager, der trækker op i statistikken over behandlingstid.

- Men bag de gamle sager, der trækker sagsbehandlingstiden voldsomt op lige nu, gemmer sig virksomheder og københavnere, der har ventet urimeligt længe, og forvaltningen vil have blikket stift rettet mod at sikre, at sagsbunken ikke hober sig op igen, siger Line Barfod i en pressemeddelelse.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Fuldstændig håbløst

TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt, hvordan Københavns Kommunes sløve sagsbehandling på byggeområdet har været kilde til stor frustration hos blandt andet erhvervsdrivende.

For eksempel har TV 2 Kosmopol berettet, hvordan en møbelbutik på Amager fuldstændig møbleret stod klar til åbning i over 300 dage, hvor de bare afventede svar fra kommunen. 

Og hvordan en erhvervsmand med kontrakter på lægehus og boligkæde underskrevet ligeledes ventede over 300 dage på kommunal godkendelse.

Også blandt private har byggesagerne givet anledning til frustration. TV 2 Kosmopol har fortalt om Gitte Poulsen, der ventede otte måneder på at få lov til at bygge et kolonihavehus.

- Det er fuldstændig håbløst, at vi skal vente så længe. Altså, det er et kolonihavehus, der skal stå på en sokkel. Det er jo ikke et parcelhus, vi er ude i, sagde Gitte Poulsen dengang.

Puklen afviklet til sommer

Der er dog lys for enden af den dunkle tunnel. For ifølge Københavns Kommune rummer dagens offentliggjorte tal en god nyhed.

Tallene for 2022, forklarer Københavns Kommune, er nemlig tårnhøje, fordi der i løbet af året er taget livtag med en stor pukkel af sager, især gamle af slagsen.

Derfor, må man forstå på forvaltningen, er det lykkedes kommunen at nedbringe sagsbunken fra 1.700 til under 800.

Ifølge ressortborgmesteren Line Barfod samt en kommunal prognose betyder det, at Københavns Kommune fra og med denne sommer vil overholde de nationale servicemål.

- Forvaltningen har iværksat mange initiativer for at få bugt med de urimeligt lange sagsbehandlingstider, og der har heldigvis været bred politisk opbakning til indsatsen. Det er meget positivt, at nye sager, efter alt at dømme, kan overholde servicemålene til sommer, i gennemsnit, udtaler Line Barfod (EL).

Udsigten til kortere sagsbehandling vækker glæde hos DI Byggeri Hovedstaden, der tidligere har rettet kritik af kommunen.

- Det er helt afgørende, at byggerivirksomheder hurtigt kan få behandlet byggeansøgninger, så arbejdet ikke går i stå. Derfor er det positivt, at Teknik- og Miljøforvaltningens initiativer virker, og at sagsbunken er halveret, så København kan overholde de nationale servicemål til sommer, udtaler Mads Raaschou, formand for DI Byggeri Hovedstaden.

Københavns Kommune er dog langt fra den eneste i landet, der bøvler byggesagsbehandlingen. 

I nabokommunerne Tårnby og Frederiksberg er der også store problemer med at behandle sagerne i tide, viser KL’s tabel.

På tværs af hele landet er det kun omkring halvdelen af alle byggesager, der behandles inden for servicemålet på mellem 40 og 60 dage afhængig af ansøgningstypen.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
kort overblikket ejendomsvurderinger parcelhus

Samlet på ét kort: Nu kan du få overblik over alle ejendomsvurderinger

Birgitte Lundgren kommunaldirektør Rudersdal Kommune

Kommunaldirektør om voldtægtssag på skole: "Vi har fået mistanke om, at der er sket overgreb mod flere børn"

Vis mere