Flere udsatte og gadebørn henvender sig til krisecenter over julen

Kombinationen af jul og corona har givet ekstra travlhed på børnekrisecenter. 17-årige Michaela er én af dem, der har rakt ud.

Joannahuset i København er Danmarks første krisecenter for børn og unge, og over julen er der særligt mange, der har banket på døren.

- Jul er en særlig tid for børn. Og for børn, som lever i familier, hvor der er misbrug, vold og andre svigt, bliver det måske ekstra tilspidset i situationer, hvor vi skal "have det hyggeligt", fortæller Jette Wilhelmsen, der er leder af Joannahuset, til TV 2 Lorry.

Joannahuset åbnede i midten af august og fik i løbet af den første måned 35 henvendelser. De næste måneder har antallet svinget mellem 10 og 23 henvendelser. 

Men på under to uger alene, fra d. 15. - 27. december, har 23 børn og unge rakt ud til krisecenteret.

Hvad er Joannahuset?

Med Joannahuset har børn og unge under 18 år et fysisk sted, hvor de kan søge hjælp, når det passer dem og uden henvisning.

Børnene kan både komme på kortvarige besøg og få omsorg eller rådgivning anonymt.

Der er også mulighed for at spise, få et bad og måske overnatte - som udgangspunkt op til en uge. 

Juridisk kræver det dog forældresamtykke, hvis man skal indkvarteres på en sengeplads. 

Joannahuset ligger på Store Søndervoldstræde 2 på Christianshavn.

"Julen er hård for mig"

TV 2 Lorry har også talt med én af de unge, der er mødt op, 17-årige Michaela.

Hun fortæller, at hun er kommet i Joannahuset siden i sommer og har brugt det til vejledning og støtte, efter hun i mange år har boet i plejefamilier, på opholdssteder og til sidst i en hjemløs tilværelse mellem skiftende sofaer, opgange og legepladser.

I dag bor hun i en ungdomsbolig, men vender af og til tilbage til Joannahuset, som hun beskriver som "sin anden familie". Det var også her hun søgte hen dagen før juleaften.

- Jeg har ikke så mange penge, og her var der ekstra julemad , og vi kunne snakke om julen. Den er hård for mig, siger hun.

Selve juleaften blev dog tilbragt i selskab med hendes mor og blev "efter omstændighederne" god, fortæller hun.

TV 2 Lorry kender Michaelas fulde navn, men har indvilliget i kun at bruge hendes fornavn af hensyn til hendes udsatte position. 

Også corona kan spille ind

Børns Vilkår har tidligere på måneden udtrykt bekymring for børnenes trivsel i familierne under coronakrisen:

- Vores henvendelser på Børnetelefonen i år har været præget af, at det er relationerne internt i familien, der fylder mest, hvilket ellers ikke har været tilfældet tidligere. Så det, at familier pludselig skal være så meget sammen, fører til bekymring hos mange børn, forklarer direktør i Børns Vilkår, sagde Rasmus Kjeldahl til TV 2 Lorry d. 17. december.

- Når barnets netværk af voksne i skolen, fritidsordningen og idrætsforeninger forsvinder i en periode, er det altafgørende, at andre voksne tager et ansvar. Eksempelvis naboer, venner og andre familiemedlemmer. For det må aldrig blive barnets ansvar alene at handle på sin egen situation. 

Jette Wilhelmsen ser ligeledes corona-restriktionerne som en yderligere faktor, når hun skal forklare det stigende antal henvendelser til Joannahuset. 

- Hvor skal man gå hen og få et pusterum under en nedlukning? spørger hun retorisk og fortæller, at de kriseramte børn normalt bruger eksempelvis biblioteker eller klubber.

Et "helle" for børnene

Hvem er de børn, der har brugt Joannahuset over julen typisk?

- Det er nogle børn, der er meget udsatte, og som ikke har et trygt hjem. Hvor alternativet er S-toge, gader og stræder, svarer Jette Wilhelmsen.

quote Det er nogle børn, der er meget udsatte, og som ikke har et trygt hjem. Alternativet til at komme her er S-toge, gader og stræder.

Jette Wilhelmsen, leder af Joannahuset

Det er børn ned til 13 år, som virker udmattede og bærer præg af ikke at have været hjemme, siger hun.

Jette Wilhelmsen mener ikke, at man hos myndighederne altid er gode nok til at lytte til og vægte børnenes stemme, særligt i den akutte fase, hvor de har taget sig mod til at søge hjælp.

Hun siger dog ikke, at systemet nødvendigvis har fejlet, når børn kommer til Joannahuset.

- Det er nemmere at gå ind af døren til et sted som her, der ikke er en offentlig myndighed, og så vil vi gerne bygge bro til dem.

Hun kalder Joannahuset et "helle", og at bruge stedet fysisk eller over telefon kræver ingen henvisning, eller at man har lavet en aftale. Man behøver heller ikke opgive sit navn for at få rådgivning. 

Joannahuset er åbnet døgnet rundt alle årets dage og tager imod børn og unge under 18 år fra hele landet.

Spørg Os - Afstemning

_