Tavlen er visket ren: Vælgerne husker ikke sagerne om Løkke, mener kommentator

Lars Løkke Rasmussen er ifølge kommentator den politiker med flest møgsager i rygsækken. Men vælgerne husker dem ikke, og det er til hans fordel i valgkampen.

Lars Løkke Rasmussen er som født på ny. 

Mens flere andre partiledere er viklet ind i sager, der på den ene eller anden måde rammer deres kandidatur ved folketingsvalget, husker vælgerne ikke sagerne, som ellers har fyldt meget i den tidligere statsministers politiske karriere.

Flere borgerlige partier startede valgkampen ud med at kæmpe direkte mod Mette Frederiksen (S) med budskabet om, at valget handlede om at fjerne hende som statsminister på baggrund af hele minkskandalen. 

Senere i valgkampen er også den omdiskuterede FE-sag blevet den siddende statsministers hovedpine. 

Samtidig har Søren Pape Poulsen (K) oplevet voldsom tilbagegang blandt andet på grund af personsager vedrørende hans daværende mand. 

Og det er til Lars Løkkes fordel, vurderer politisk kommentator Peter Lautrup-Larsen. 

Endda selvom det ifølge kommentatoren er Lars Løkke selv, der har haft flest møgsager gennem tiden. 

- Papes personsager spiller en rolle, fordi de er nye. Men vælgernes hukommelse er kort, så Løkkes personsager spiller ingen rolle mere, siger han. 

Peter Lautrup-Larsen mener faktisk, at mange af de vælgere, der ifølge meningsmålingerne vil give sin stemme til Lars Løkkes parti, er vælgere, der er vandret fra Konservative. 

- Jeg tror, at en del af Papes tilbagegang og Løkkes fremgang er forbundne, siger han. 

Vind i sejlene

Under valgkampen har Lars Løkkes nye parti, Moderaterne, nemlig for alvor fået vind i sejlene, mens andre partier oplever stor tilbagegang. 

I den sidste meningsmåling fra Voxmeter inden valget tirsdag den 1. november står partiet til at få ti procent af danskernes stemmer. 

Hvis profetien går i opfyldelse, bliver Moderaterne det tredje største parti i Folketinget. 

Lars Løkke er indtil videre gået gennem valgkampen uden at pege på en statsminister. Igen og igen svarer han, at han peger på noget og ikke på nogen. Og det virker. 

- Han har ramt en tidsånd, det er helt sikkert. Det overraskede mig, at han i den grad har fået fat i noget, siger Peter Lautrup-Larsen.

Den nye Løkke

Mange af Moderaternes holdninger arbejder stridt imod de forhold, Lars Løkke som Venstre-mand har været med til at vedtage. 

Det gælder både udlændingelovgivning, sundhedsområdet og kommunalreformen. 

- Politisk er det en ny Lars Løkke. De gamle idéer, hvor han var med til at lave besparelser, mener han nu er gået for langt, siger Peter Lautrup-Larsen. 

Men det går ikke ud over partiets troværdighed. 

Det skyldes ifølge kommentatoren, at ønsket om en bred regering over midten var en idé, Lars Løkke luftede allerede tilbage i valgkampen i 2019 - dog uden den store opbakning. 

Dengang kom det som noget af en overraskelse. Men i dag er det til hans fordel.

- I dag opfatter vælgerne det med en vis troværdighed, og så stoler de på, at han ikke skejer ud som privat-Lars og har uorden i bilagene, siger kommentatoren. 

TV 2 Lorry har samlet en række af de største Løkke-sager gennem tiden i tidslinjen nedenfor. 

Sagerne om Lars Løkke


Ifølge Peter Lautrup-Larsen er Lars Løkke Rasmussen den toppolitiker, der har haft flest møgsager ved magten. Men det er ikke sager, som vælgerne husker ham for i dag.

TV 2 Lorry giver dig her overblikket over de største sager mod Løkke gennem tiden.

  • Bilagssagerne

    Marts 2008

    20081020-154755-L-1920x1077we

    Første gang Lars Løkke Rasmussen for alvor kom i vælten var i 2008, da det kom frem, at han som amtsborgmester i Frederiksberg Amt havde rod i bilagene.

    Ifølge Frederiksborg Amts Avis brugte Lars Løkke skatteborgernes penge på kaffe, cigaretter, et kasinobesøg i Aalborg og flere diskoteksbesøg på Crazy Daisy i Herning fra 1998 til 2001.

    Lars Løkke Rasmussen undskyldte sig med, at tiden var en anden dengang.

  • Jensen-sagen

    Maj 2008

    Få måneder senere kunne Ekstra Bladet fortælle, at Løkke har overnattet på First Hotel på Vesterbrogade i København under navnet "Jensen" på skatteborgernes regning, da han var indenrigs- og sundhedsminister.

    Løkke forklarede først, at det hele beroede på en "fejl".

    Senere forklarede han, at han overnattede under et falsk navn for at undgå "mytedannelser", da han havde været til "aftengruppemøde i Venstre".

    Senere viste det sig dog, at han i virkeligheden havde været til julefest hos Venstre.

    Efterfølgende kom det frem, at toppolitikeren otte gange havde overnattet på skatteborgerbetalt hotel, selv om det ikke var med møder i ministerkalenderen.

    Især en overnatning blev fremhævet, da han aftenen forinden havde været til Paul McCartney-koncert i Horsens.

  • Taxasagen

    Juni 2008

    20080528-122802-6-1920x1080we

    Blot en måned efter Jensen-sagen kom det frem, at Løkke som amtsborgmester havde brugt 240.000 kroner på at køre i taxa.

    Derudover havde han brugt 60.000 kroner på transport i egen bil.

    Lars Løkke afleverede i disse år bilag for 1.090 køreture til amtet. Heraf var bilagene for 590 køreture udfyldt forkert eller mangelfuldt.

    I alt var der tale om 148.066 kroner, hvor det var umuligt at se, om kørslen havde været i amtets interesse.

  • Snapsefrokost

    Januar 2009

    I 2009 kunne Ekstra Bladet afsløre, at Lars Løkke på et frokostmøde med Søren Pind drak 20 snaps og fem fadøl under, hvad der blev betegnet som en arbejdsfrokost.

    Frokostmødet foregik i 2004 på Cafe Petersborg.

    Dengang var Søren Pind borgmester i København.

    Regningen for frokosten blev betalt af Søren Pinds repræsentationskonto og lød på på 1.095 kroner, hvoraf 781 kroner blev brugt på alkohol.

  • Rygekabinen

    December 2011

    20110916-182805-L-1920x1077we

    Da Løkke overtog statsministeriet, var med lidt af en ekstraregning.

    I 2011 kom det frem, at Lars Løkke Rasmussen havde brugt over 154.000 kroner fra statskassen til leje af en rygekabine med to barstole i sin tid som statsminister.

    Sagen var særligt pinlig, da Venstre kort tid inden havde været ude med hård kritik af den tidligere fødevareminister Mette Gjerskov (S), da hun havde købt en rygekabine til 34.000 kroner.

  • GGGI-sagen

    Oktober 2013

    20131021-140045-L-1920x1077we

    En af Løkkes helt store skandalesager var i 2013.

    Her kom det frem, at Løkke havde brugt over en million kroner på flybilletter på første klasse og limousinekørsel til lufthavnen som formand for den internationale klimaorganisation Global Green Growth Institute.

    Løkke erkendte på et pressemøde, at han havde rejst for dyrt.

    Det kom i samme ombæring frem, at Global Green Growth Institute havde betalt for en rejse for hans datter til Brasilien til 27.000 kroner. Ifølge Løkke var der tale om en misforståelse.

    Ifølge et tidligere bestyrelsesmedlem var der dog ikke tale om en misforståelse.

    Løkke havde oprindeligt takket nej til en rejse til Brasilien, da han havde en aftale med sin datter. Men da GGGI tilbød at betale for, at datteren kunne komme med, kunne det pludselig godt lade sig gøre.

    Løkke nægtede at udtale sig yderligere.

  • Underbuksesagen

    Maj 2014

    20140520-194508-L-1920x1077we

    En anden af de helt store sager var i 2014, da Ekstra Bladet kom i besiddelse af bilag, som viste, at Venstre havde betalt 152.000 kroner for tøj til Lars Løkke Rasmussen.

    Tøjet havde han købt i 2010 og 2011, mens han var statsminister. Det drejede sig blandt andet om ni jakkesæt, 28 skjorter, ni par bukser, 21 slips, 17 par strømper og otte boksershorts.

    Mediernes opmærksomhed på Løkkes dyre vaner fik Venstre til at afsløre over for sine medlemmer, at partiet efter valgnederlaget i 2011 betalte for en privat rejse til Mallorca for Løkke, hans kone og deres børn.

    Samme måned kunne flere medier afsløre, at Venstre havde betalt for ekstra rengøring af hotelværelser, så Løkke kunne ryge på værelser, som ellers var beregnet til ikke-rygere.

    Sagerne fik ifølge Kristeligt Dagblad daværende kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til at udtale følgende om sin formand:

    - Jeg mener, at han helt grundlæggende må forandre sig. Derfor synes jeg, at han skal tage et par dage på refugium uden telefon eller anden elektronik. Han bliver nødt til at tænke sit liv fuldstændig om. Det er ikke, fordi der er noget galt med politikeren Lars Løkke Rasmussen, men der er noget galt i, at han hele tiden er afhængig af at få tingene betalt af andre.

    Underbuksesagen var tæt på at vælte Løkke som formand, men efter en alvorssnak med daværende næstformand Kristian Jensen i en kælder under Odense Congress Center, fik Løkke reddet sit politiske liv og formandskab.

  • Kvotekongerne

    Januar 2018

    I 2018 kunne Ekstra Bladet afsløre, at Lars Løkke Rasmussen som statsminister i 2016 tilbragte en uge med familien i et sommerhus i Skagen ejet af fiskeren John-Anker Hametner Larsen.

    Ifølge Løkke var der tale om en fødselsdagsgave.

    Senere viste det sig dog, at Løkke sammen med sin kone også har deltaget i fiskerens firmajulefrokost på Train i Aarhus.

    I samme periode var regeringen med Løkke i spidsen kommet under beskyldning for at holde hånden over velhavende fiskere.

    Ifølge Løkke var det dog ikke statsminister-Lars, der var i Skagen. Det var privat-Lars.

    - Jeg har ligesom alle andre mennesker ret til et privatliv. Hvem jeg spiser med privat, hvem jeg besøger privat, hvem jeg bruger min fritid med, det er privat, sagde Løkke dengang ifølge Ekstra Bladet.

  • Privat-Lars

    April 2018

    Et par måneder efter var sagen om privat-Lars endnu engang i medierne, da det kom frem, at Løkke i sin tid som statsminister mødte op på N. Zahles Gymnasieskole, da hans kone skulle til en alvorlig samtale med skolens rektor.

    Mødet på rektorens kontor varede mellem halvanden og to timer og mundede ud i, at Solrún Løkke Rasmussen blev afskediget fra sin stilling. Dette som følge af samarbejdsvanskeligheder.

    - Det normale er, at man tager sin tillidsrepræsentant med til den slags samtaler. Det lægger unægtelig noget af et pres på en leder, der ikke bare skal sidde over for en medarbejder til en tjenestelig samtale, men også over for landets statsminister, sagde Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på SDU, til Ekstra Bladet.

  • Løkkefonden

    December 2018

    20181127-091748-L-1920x1080we

    Samme år antydede flere medier, at man kan købe sig til taletid med Løkke ved at donere penge til Løkkefonden.

    Løkke hævdede, at det ikke var sandt.

    Men Berlingske afslørede derefter, at en donation på 50.000 kroner til Løkkefonden var den klare betingelse for, at Løkke aflagde besøg hos Akademikernes A-kasse i 2015.

    - Michael Valentin har oplyst, at bidraget til Løkkefonden reelt er et honorar for at få statsministeren til at holde et foredrag/indlæg. Statsministeren ønskede ikke at få honoraret selv, men bad i stedet om en donation til fonden, stod der i en internt notat a-kassens advokat ifølge Berlingske.

    Løkke ønskede ikke at udtale sig i sagen.

Kilder: Ekstra Bladet, Berlingske, Information, B.T., dr.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik