Persille guider til, hvordan du dyrker dine egne tomater

Persille Ingerslev guider dig til, hvordan du kan plante og så, selv hvis du ikke har en have. Hun er nemlig ekspert i at få ting til at gro i en vindueskarm. I marts gælder det tomater.

Et vaskeægte martsmirakel.

Sådan beskriver Persille Ingerslev den følelse, det giver, at plante sine egne tomater i vindueskarmen.

I andet afsnit af TV 2 Lorrys haveprogram for folk, der ikke har en have, guider den selvudråbte planteekspert Persille Ingerslev dig til at omdanne en skive af en muggen tomat til adskillige nye tomater.

quote Det er lige som at give sig selv en ordentlig møsser indefra

Persille Ingerslev

Se med i videoen øverst i denne artikel - hvor du også kan høre den sang, Persille mere eller mindre ufrivilligt har skrevet om tomater.

Videoen er den første af en lang række videoer, der resten af året guider dig til, hvad du skal plante på hvilke tidspunkter af året - så husk at følge med i april, hvor vi gendyrker alt godt fra dine køkkenskabe.

Sådan planter du dine egne tomater

SKAL GENDYRKES Senest juni. Lad slå rod i et glas vand.


INDE-/UDEPLANTE Begge dele, tåler ikke kulde.


TEMPERATUR Minimum otte grader.


OMPOTNING Ompottes til den ønskede størrelse er opnået.


JORD Almindelig pottemuld/havejord.


VANDING Meget.


BESTØVNING Tomat er selvbestøvende. Dyrkes den indendørs, skal planten rystes, når dens blomster er åbne. Derved dratter pollen ud og hvirvler rundt i luften, så bestøvning opnås.


Når tomatplanter får en vis størrelse, begynder de at lave sideskud, og den slags skal nipses af planten for at få en vækst med mange frugter i stedet for en vækst med mange sideskud. Det er et spørgsmål om, hvad man ønsker, planten skal bruge sin energi på, og vi mennesker vil som oftest gerne have, at planten bruger sine kræfter på at lave frugter.


Sideskuddene kan sættes i et glas vand, og inden for få dage slår de rødder, og så har du sådan set en helt ny tomatplante. Du kan nå at få afkast af stiklinger, når de nipses af moderplanten inden midten af juni, så hvis du ikke synes, du har tomatplanter nok, eller hvis du tænker, din nabo kunne blive glad for en gang stiklinger, eller hvis du føler, der mangler tomater i den lokale byhave eller for så vidt ved det lokale gadekær, så er det senest i juni, der skal nipses, roddannes og plantes ud. Flere tomater til folket.


Tomater er en regnbue i sig selv og rangerer fra nærmest hvide til helt sorte og alt derimellem. Der findes alt fra ribstomater til bøftomater, pæreformede, aflange, plisserede og sågar behårede tomater, der trods deres lodne væsen faktisk smager ret fantastisk.


Kilde: 'GENDYRK - flere porrer til folket' af Persille Ingerslev


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik