TV 2 Lorry er lukket - hovedstaden har fået et nyt medie

TV 2 Lorry er lukket efter 34 år. TV 2 Kosmopol ser onsdag dagens lys som hovedstadens nye mediehus.

Onsdag får Danmark et nyt medie - navnet er TV 2 Kosmopol.

Samtidig lukker TV 2 Lorry, der som medie er et helt andet sted, end det var, da den første udsendelse blev sendt for 34 år siden, mener direktør for TV 2 Kosmopol, Morten Kjær Petersen.

- Men fortiden hænger ved, og det skal der nu laves om på. Vi er bedre og mere end vores rygte, derfor skifter vi navn og retning, siger han.

Direktøren fortæller, at man har gennemført undersøgelser, der viser, at mange brugere “stadig opfatter TV 2 Lorry som noget, der var: En vinklub og langsomme nyheder på flow-tv,” selvom de har taget godt imod nye platforme som web og sociale medier.

- Vi er ikke længere hygge-tv fra gamle dage. I dag er vi et moderne mediehus, der kommer seerne i møde på flere platforme med kritisk, konstruktiv og løsningsorienteret journalistik, siger Morten Kjær Petersen.

Direktøren har samtidig erkendt, at man med 34 kommuner og 2,1 millioner potentielle brugere ikke kan være lokal for alle. Med skiftet vil TV 2 Kosmopol sikre brugerne ”et fokus på det, vi deler her i vores unikke område af Danmark og globalt udsyn”, siger direktøren.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

TV 2 Kosmopols direktør, Morten Kjær Pedersen, fortæller, at TV 2 Lorry skifter navn til TV 2 Kosmopol onsdag den 11. januar.
TV 2 Kosmopols direktør, Morten Kjær Pedersen, fortæller, at TV 2 Lorry skifter navn til TV 2 Kosmopol onsdag den 11. januar.
Foto: Per Morten Abrahamsen

Over flere år har mediehuset “indarbejdet ny journalistik, der går på tværs, afdækker samfundsudviklingen med perspektiv og udsyn og indfanger det, der interesserer alle, der bor i Danmarks eneste metropol”, siger direktøren.

Eksempelvis har journalister taget turen til Stockholm for at se, hvordan deres betalingsring virker – en betalingsring, der aldrig blev til noget i København. Et andet eksempel er fodbold-optøjerne mellem Brøndby og FCK, som fik mediehuset til at undersøge, hvordan man i England har løst problemer med fodboldvold.

TV 2 Kosmopols seere vil også opleve, at der ikke længere bliver vist vejrtegninger i 19.30-udsendelsen. Derudover rykker værterne tilbage i et nydesignet studie skabt af teaterscenograf Peter Schultz.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørgsmål og svar med direktør Morten Kjær Petersen

Hvad kan læserne, seerne og brugerne forvente af TV 2 Kosmopol? Hvad er det nye?
Se mere

Det nye er, at vi nu tager rollen på os som værende hele metropolens og hele hovedstadens medie. Vi har igennem rigtig mange år forsøgt at dække 34 kommuner lokalt - og vi har gjort rigtig mange ting for at gøre det godt. Men vi har også indset, at vi aldrig kommer til at løse den opgave. Vi har to millioner indbyggere i det her område. Det er en tredjedel af hele landets befolkning. I stedet for vil vi nu fokusere vores journalistik på alt det, vi alle sammen er fælles om i Danmarks eneste metropol. Rigtig meget af det, vi har gjort tidligere, bliver vi ved med at gøre. Fordi der er rigtig mange af de ting, vi gør, som har fungeret godt. Og det ved vi, at vores brugere og seere også synes. Så det er ikke sådan, at vi går ind og ændrer alt. Vi ændrer vores perspektiv og definitionen af, hvad der er regional journalistik.

Hvad betyder kosmopol?
Se mere

Det kommer af kosmopolit - at man kigger ud og er nysgerrig på verden rundt omkring sig. Og det er en af de nye ting i vores journalistik, fordi som borgere i Danmarks eneste metropol, så er vi noget andet. Det kan godt lyde hovski-snovski, men vores område kan ikke sammenlignes én til én med andre byer i Danmark. Vi har dog ret meget tilfælles med Stockholm, Berlin og Oslo. Vi vil i højere grad have øje for, at vi måske skal kigge mod andre metropoler for at finde mulige bud på løsninger i forhold til de problemer, vi bokser med her. Og deraf kommer kosmopol. Vi løfter blikket og kigger ud, i højere grad end vi har gjort tidligere.

Hvad er de negative konsekvenser ved at skille sig af med Lorry-navnet?
Se mere

Lorry-navnet har jo fulgt os i 34 år, og det har givet os rigtig meget godt. 97 procent af alle, der bor i vores område, kender navnet og forbinder det med regionale nyheder. Men der er rigtig mange af dem, der kender navnet, som ikke ved, hvad vi laver i dag. De ved, hvad vi lavede for 10-20 år siden. Men det er klart, at vi jo skal ud at bygge kendskabet til et nyt navn op. Men det kan også være en fordel.

Kan du forstå, hvis mange af de borgere, der i sendeområdet bor længst væk fra København, kommer til at føle sig lidt sat af, fordi der kommer mere fokus på metropolen?
Se mere

Jeg kan godt forstå, at man kan have den bekymring, og det er også noget af det, vi har talt meget om i den proces, vi har været igennem her. Men vi kommer stadig til Frederikssund. Der er rigtig mange borgere i Frederikssund, der arbejder i København. De pendler ind og har de samme trafikale problemer, som mange andre i regionen har. Det er bare én af de historier, der kunne være relevant for borgere i Frederikssund. Vi har også lavet historien om, at man vil bruge transportkorridoren (en langsigtet arealreservation, der skal sikre placeringsmuligheder for fremtidige nationale og regionale infrastrukturanlæg, red.) til solceller. Den fortæller vi med afsæt i Solrød, men transportkorridoren går igennem rigtig mange kommuner. Vi er også nået frem til, at der er rigtig mange, der orienterer sig mod København, selvom man bor i Gribskov, Hundested eller Lejre. Dels på grund af, at vi arbejder herinde, men også på grund af, at der er rigtig mange tilbud i København, vi alle sammen bruger.

Hvorfor skal der bruges skattekroner på en kampagne og et navneskifte, fordi Lorry har et dårligt rygte? Kunne man have ikke have lavet forandringer på en anden måde?
Se mere

Jeg tror, at det er vigtigt at erkende, at Lorry blev født for 34 år siden som en tv-station, og vi har rykket os på rigtig mange parametre og på rigtig mange måder. Det vi ved, og det vi kan se, når vi går ud og undersøger det, det er, at rigtig mange holder fast i opfattelsen af, hvad Lorry var engang. Det var rigtig fint dengang. Men i dag er vi noget andet, ligesom mediebrugerne er et andet sted. Og vi har simpelthen kunnet se igennem de analyser og undersøgelser, vi har lavet, at den mest effektive måde at prøve at forblive relevante for så mange som muligt på, det er at træde 100 procent ind i en ny medievirkelighed. Og det er med et nyt navn.

Tv-værterne har de seneste fire år sendt ude fra virkeligheden. Nu skal de ind i studiet igen. Hvorfor?
Se mere

Idéen med at være ude i virkeligheden var rigtig god. Det, synes jeg, stadigvæk den er. Det er bare praktisk svært. Det er snevejr, det er regnvejr, det stormer, det blæser, der er corona, og alle bygninger er lukket. Idéen er rigtig god om sommeren, men den er rigtig svær om vinteren. Ved at rykke tilbage i studiet - og gøre det på en original måde - så kan vi rent praktisk levere skarpere. Men man vil stadigvæk kunne se os ude af studiet om sommeren, hvis den gode historie er der. 

Hvorfor bliver vejrtegningerne afskaffet?
Se mere

Fordi børn ikke ser flow-tv mere.

Med lanceringen af TV 2 Kosmopol følger en kampagne, der blandt andet indeholder små film, som “spiller på fordomme om hovedstaden og københavnerne set fra Jylland, Fyn og Bornholm.”

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

"Jeg tror ikke engang, at de ved, hvor mælken kommer fra". Som en del af lanceringen af TV 2 Kosmopol følger en kampagne, der indeholder små film, som “spiller på fordomme om hovedstaden og københavnerne set fra Jylland, Fyn og Bornholm.”

- Nogle opfatter alle sjællændere som københavnere. Vi tager fordommene på os som småarrogante og lidt for smarte i de fine saloner, men vi er lige så sammensatte som i resten af landet – faktisk er vi det mest mangfoldige område i Danmark, siger Morten Kjær Petersen og fortsætter:

- Vi er stolte over at være, hvor og hvem vi er, og vi skal ikke grine af jyderne, men med dem og af os selv. Vi er et lille land, og vi kan godt rumme, forstå og omfavne hinanden. Vi synes selv, vi bor i Danmarks fedeste område, siger han.

TV 2 Kosmopols værter rykker tilbage i et nydesignet studie skabt af teaterscenograf Peter Schultz.
TV 2 Kosmopols værter rykker tilbage i et nydesignet studie skabt af teaterscenograf Peter Schultz.
Foto: Per Morten Abrahamsen

Fakta om TV 2 Kosmopol

  • Dækker et område med 2,1 millioner borgere, 34 kommuner og to regioner.

  • Sendte første gang for 34 år siden som TV 2 Lorry, helt præcist den 1. januar 1990.

  • Er den største af de otte TV 2 regioner, som alle er selvstændige selskaber med egen bestyrelse og egen strategi og en økonomi, der finansieres af licensmidler med hver 71,8 millioner kroner.

  • TV 2 Kosmopol har faste nyhedsudsendelser fire gange om dagen i regionale vinduer på TV 2's hovedkanal, der dog ikke har indflydelse på indholdet.

  • TV 2 Kosmopol udkommer også på tv2kosmopol.dk, Facebook, Instagram og YouTube.

Se TV 2 Lorrys seneste public service redegørelse 2021.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik