Venstre klar med hooligan-pakke: Sådan skal fodboldbøller bekæmpes

Fodboldbøller skal straffes hårdere, og der skal være bedre mulighed for at komme efter dem, som står bag hærværk og vold, mener Venstre.

Det skal være slut med vold, hærværk og ballade i forbindelse med fodboldkampe i hovedstadsområdet.

Det mener Venstre, der onsdag har præsenteret flere forslag til, hvordan man kan komme problemerne til livs.

Det drejer sig blandt andet om højere straf og bedre mulighed for at komme efter dem som står bag hærværk og vold, oplyser formand for Retsudvalget i Folketinget, Morten Dahlin (V).

quote Der har været en række kampe på det seneste, hvor voldsmænd har fået lov til at sætte dagsordenen

Morten Dahlin (V)

- Der har været en række kampe på det seneste, hvor voldsmænd har fået lov til at sætte dagsordenen, og det bliver vi nødt til at få sat en stopper for, siger Morten Dahlin til TV 2 Lorry.

Venstre har derfor udarbejdet seks forslag, som blandt andet vil ”bringe bandepakken i spil” - det kan give dobbelt straf. Venstre ønsker at give politiet ”bedre mulighed for at udlevere oplysninger om voldsmænd” til klubberne. I dag er det sådan, at klubberne ikke kan uddele karantæne hvis de ikke selv kan identificere gerningsmanden på stadion.

Endelig foreslår Venstre også, at det såkaldte hooliganregister skal kunne give karantæne på op til 10 år. I dag løber karantænen fra to år og i særlig grove tilfælde op til fire år.

Er forslaget ikke et eksempel på, at politikerne vil blande sig i noget, som Divisionsforeningen og klubberne bør klare?

- En række af de tiltag, vi foreslår for at komme fodboldvolden til livs, er faktisk noget, der bliver efterlyst af klubberne, siger Morten Dahlin.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Venstres hooligan-pakke

1. Bring bandepakken i spil

Diverse bandepakker har med succes gjort bandeproblematikkerne i Danmark mindre. Fx fordi banderelateret kriminalitet kan give dobbelt tid i fængsel. Da hooligans opfører sig bande-agtigt mener Venstre, at elementer fra bandepakken skal bringes i spil over for disse voldsmænd. Eksempelvis delen om dobbelt straf.


2. Bedre mulighed for at udlevere oplysninger om voldsmænd

Hvis klubberne i dag filmer en hærværks- eller voldsmand på stadion, men ikke kan identificere vedkommende, så må politiet ikke hjælpe klubberne med at denne identifikation. Derfor mener Venstre, at det skal gøres lettere for politiet at udlevere disse oplysninger til klubberne, så de kan udstede karantæner.


3. Mulighed for at gøre det obligatorisk for udebanefans at blive på stadion efter kampen

I dag kan klubberne kun henstille til, at udebanefans bliver på stadion efter kampen. Hvis visse fans vælger ikke at følge henstillingen skaber det øget risiko for, at voldsparate fangrupperinger støder ind i hinanden uden for stadion. Derfor vil Venstre gøre det muligt for klubberne, i samarbejde med politiet, at gøre det obligatorisk for udebanefans at blive på tribunen i op til én time efter kampen. Dette vil medføre at fangrupperingerne ikke støder ind i hinanden omkring stadion.


4. Højere straffe for ydmygelses- og dominansvold

Alle har kunnet se den forfærdelige video med en såkaldt ”fan” af Brøndby der under trusler om vold truer en FCK-fan til at tage sin trøje af. Venstre mener, at den slags falder under kategorien ydmygelses- og dominansvold og burde have en selvstændig paragraf i straffeloven, hvor straffene er hårdere end ved almindelig vold eller trusler om vold.


5. Maskerede hooligans skal i hooligan-registreret og dermed udelukkes fra danske stadions

Hvis man er registreret i hooligan-registret har man forbud mod at komme på fodboldstadions i Danmark. Det er et effektivt værktøj til at holde nogle af de værste ballademagere væk fra fredelige fodboldfans. Derfor ønsker Venstre at gøre det lettere for politiet at få hooligans registreret i hooligan-registret. Eksempelvis skal maskering i forbindelse med fodboldkampe i langt højere grad føre til registrering i hooligan-registret og dermed udelukkelse fra fodboldkampe.


6. Hooligan-registret skal kunne give karantæne på op til 10 år

I dag er standarden at hvis man er registreret i hooligan-registret så har man karantæne fra stadions i 2 år. I særligt grove tilfælde, kan man dog få karantæne i op til 4 år. Venstre ønsker at give politiet mulighed for, gennem hooligan-registret, at øge antallet af karantæne-år til 10 i særligt grove tilfælde.


Kilde: Venstre

Regeringen er positiv

Venstres hooligan-pakke bliver taget godt imod hos regeringen. Bjørn Brandenborg, retsordfører for Socialdemokratiet, var “utryg”, da han selv var i Parken under weekendens derby mellem FCK og og Brøndby, der altså afstedkom uroligheder.

- Jeg synes, alle forslag er velkomne. Vi må kigge på, hvad vi kan gøre, mere end vi gør i dag. Vi skal sørge for, at man som børnefamilie eller fan kan få en god fodboldoplevelse, når man er på stadion, siger Bjørn Brandenborg til TV 2 Lorry.

Regeringen har selv fremsat lovforslag om skærpet straf for såkaldt ydmygelses-vold. Det vil måske kunne tages i anvendelse, hvis der igen opstår en situation, hvor en fan bliver truet til at aflevere sin trøje. Det var tilfældet i kølvandet på netop weekendens derby.

Politiet er ved at afsøge muligheden for at forbyde udebanefans til de store fodboldopgør mellem FCK og Brøndby, oplyser chef for beredskabet i Københavns Politi, Peter Dahl.

- Noget må der gøres. Denne spiral er vi nødt til at få brudt. Sidste gang var det Divisionsforeningen, efter opfordring fra politiet, der valgte at have et par kampe uden udebane-tilskuere. Vi har nu bedt Rigspolitiet om at vurdere, om politiet har mulighed for at sige, at der ikke må være udebanefans, siger Peter Dahl.

Ingen planer om kampe uden udebanefans

Divisionsforeningen har dog på nuværende tidspunkt ikke truffet beslutning om kampe uden udebanefans.

- Vi har sådan set muligheden, og vi gør det, hvis vi vurderer, det er nødvendigt, siger Claus Thomsen, der er direktør i Divisionsforeningen.

Og det har i ikke truffet beslutning om endnu?

- I øjeblikket har vi ingen planer om at spille kampe uden udebanefans.

Kultur- og fritidsborgmester i København, Mia Nyegaard (RV), mener, at fans, klubber og ikke mindst Divisionsforeningen bør tage mere ansvar.

- Det kan godt undre mig, at de (Divisionsforeningen, red.) efter en kamp som i søndags ikke synes, det er nødvendigt. Men jeg går ud fra, at Divisionsforeningen, klubberne og fan-fraktionerne er nødt til at tage hånd om det her sammen, siger Mia Nyegaard.

Divisionsforeningen vil gerne nærlæse Venstres forslag til en hooligan-pakke, inden de melder ud. De ser dog positivt på forslaget om, at politi og klubber får et tættere samarbejde om at identificere hærværks- og voldsmænd på stadion, der så efterfølgende kan få karantæne.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik