Borgmestre i opråb om ulovligheder i kolonihaver: Her bliver der snydt

16 borgmestre i hovedstadsområdet har skrevet under på et brev til regeringen, hvor de beder om at blive inddraget i arbejdet med en ny kolonihavelov.

Ulovlig beboelse og ulovlig bebyggelse i kolonihaveområder. 

Det er noget af det, som 16 borgmestre i hovedstadsområdet ønsker, at en ændring af kolonihaveloven skal hjælpe dem med at bekæmpe. 

Ballerups borgmester, Jesper Würtzen (S), har på vegne af de andre kommuner taget initiativ til en henvendelse til regeringen. 

Disse kommuner har henvendt sig til regeringen om ændringen af kolonihaveloven

  • Her fra hovedstadsområdet er der tale om Brøndby, Ballerup, Frederiksberg, Gentofte, Glostrup, Helsingør, Herlev, Hillerød, Hvidovre, Høje-Taastrup, Ishøj, København, Køge, Rudersdal, Rødovre og Tårnby. 
  • Derudover er også Odense, Randers, Syddjurs, Tønder, Vejle og Aalborg med i henvendelsen. 

- Vi vil som kommuner gerne være med til at fortælle, hvad det er for forskellige forhold, der skal tages højde for, når man laver lovgivningen. Det er os, der har erfaringen med at skulle kontrollere de her ting, så derfor har vi et ønske om inddragelse, fortæller han. 

Det er jo bare snyd

Ballerup Kommune har over 3.000 kolonihaver. 

- Langt de fleste bruger kolonihaverne på den måde, som de er tænkt - til rekreativ benyttelse her i sommerhalvåret. Men desværre ser vi også flere og flere, der bor i kolonihaverne hele året. Derudover har vi også set, at folk bygger for store huse. Det er en uordentlighed, som vi synes, vi er nødt til at reagere på, fortæller Jesper Würtzen.  

TV 2 Lorry besøgte tirsdag en kolonihaveforening. Det kan du se i indslaget her.

Ballerup Kommune har nedsat et såkaldt kolonihaveteam, der forsøger at komme ulovlighederne til livs. 

- Helårsbeboelse i kolonihaver er uhensigtsmæssigt på mange måder, og så er det jo bare snyd. Der bliver ikke betalt ejendomsskat, og det synes dem, der for eksempel bor i villakvartererne, selvfølgelig er snyd, lyder det fra borgmesteren.

quote Vi skal som kommune kunne bevise, at der er tale om helårsbeboelse, og det er ikke så nemt

Jesper Würtzen, Borgmester, Ballerup

Kolonihaveteamet oplever, at det er svært at få bugt med de ulovlige forhold - især når det drejer sig om helårsbeboelse. 

- Folk må jo gerne opholde sig midlertidigt i deres kolonihaver i vinterhalvåret. Så hvis jeg nu går ud og vækker dig en nat i november, så kan du jo bare sige, at det er kun den her ene nat, du sover i kolonihaven. Vi skal som kommune kunne bevise, at der er tale om helårsbeboelse, og det er ikke så nemt, fortæller Jesper Würtzen.   

Jesper Würtzen har været borgmester i Ballerup siden 2012.
Jesper Würtzen har været borgmester i Ballerup siden 2012.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Ændring af loven på vej

Regeringen har meldt ud, at der er et lovforslag til en ændring af kolonihaveloven på vej. Det bifalder borgmestrene i deres henvendelse. 

- Området har udviklet sig på en måde, som det ikke var tiltænkt, og derfor er der i dag en række uhensigtsmæssigheder. Det er rigtig godt, at man vil prøve at få orden på det, for det trænger det til, lyder det fra Jesper Würtzen. 

Han har nogle konkrete ønsker til ændringen af kolonihaveloven.

- Vi har som kommune ikke rigtig nogle sanktionsmuligheder i dag. Så jeg kunne godt tænke mig, at vi fik nogle redskaber. Vi skal kunne give påbud og bøder, hvis nogen overtræder reglerne, og i sidste ende skal vi kunne melde det til politiet. 

Ballerups borgmester håber, at lovforslaget snart kan fremsættes. 

- Vi ved jo, at der kommer et folketingsvalg inden så længe. Jeg kan godt være bekymret for, at en ændring af kolonihaveloven ikke kommer til at ligge øverst i bunken af sager, hvis det sker. Så jeg vil da gerne opfordre til, at man skynder sig at få det på plads, afslutter Jesper Würtzen.  

Mere hånd i hanke med kolonihaverne

Det er indenrigs- og boligminister, Christian Rabjerg Madsen (S), der står i spidsen for arbejdet med ændringen af kolonihaveloven. 

Han erklærer sig enig med borgmestrene i, at der er behov for nye tiltag. 

- Med udgangspunkt i et bredt flertal i Folketinget har vi taget initiativ til, at der bliver ryddet op på det her område. Vi vil ikke have ulovlig helårsbeboelse i kolonihaverne. Vi vil passe på kolonihaverne og sørge for, at de bevarer deres særpræg og vedbliver at være et rekreativt frirum, hvor byens folk kan komme ud og få jord under neglene, lyder det. 

Christian Rabjerg Madsen fortæller, at de borgmestre, der har henvendt sig til ham, vil blive inviteret til et møde, hvor de kan komme med input til lovændringem. 

- På den måde får vi en lov, der også fungerer ude i virkeligheden. Det er kommunerne, der er tæt på udfordringerne. 

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S),
Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S),
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Ifølge ministeren er det ikke hensigtsmæssigt, at det i dag meget ofte er de frivillige i haveforeningerne, der skal sætte en stopper for ulovligheder. Fremover vil kommunerne få mere ansvar og et større råderum. 

- Vi vil lave nogle regler, der er til at forstå og til at håndhæve, og så får kommunerne mulighed for at give påbud og bøder, hvis reglerne ikke bliver fulgt. Vi skal have mere hånd i hanke med, hvad der foregår ude i kolonihaverne, fortæller ministeren. 

Ifølge Christian Rabjerg Madsen er det lovforberedende arbejde i fuld gang, og han forventer, at lovforslaget kan fremsættes til foråret. 

TV 2 Lorry besøgte tirsdag en kolonihaveforening. Det kan du se i indslaget her.





Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik