Novo Nordisk omdanner laboratorium til corona-testcenter på rekordtid

Bare fire døgn tog det Rebekka Dam-Tuxen og hendes kollegaer på Novo Nordisk at omdanne et forskningslaboratorium til et analysecenter for corona.

Få dage efter stasminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned blev medicinalvirksomheden Novo Nordisk bedt om at hjælpe Rigshospitalet med at teste for Covid-19.

Udfordringen var bare, at de aldrig havde prøvet det før.

På rekordtid skulle et forskningscenter omdannes til Corona-testcenter.

quote Med et gammeldages udtryk, så er det ærefrygtindgydende

Rebekka Dam-Tuxen, afdelingsleder hos Novo Nordisk

I spidsen for laboratoriet var afdelingsleder Rebekka Dam-Tuxen.

- Det der første øjeblik, hvor vi finder ud af, at det her, det kan vi godt. Det var en helt speciel oplevelse, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Vi skruer lige tiden tilbage til midten af marts. Nærmere bestemt tirsdag d. 17 marts, hvor corona-pandemien har lukket Danmark ned.

Kurven for antallet af indlagte på landets hospitaler var på det tidspunkt kun på vej opad.

- Vi får nogle prøver ind fra Rigshospitalet, som de jo ved, om er positive eller negative. Og vi skal prøve at teste for første gang. så det var jo nogle af vores dygtigste laboranter og akademikere, der var i laboratoriet, fortæller Rebekka Dam-Tuxen.

Bare fire døgn tog det hende og hendes kollegaer på Novo Nordisk at omdanne et forskningslaboratorium til et analysecenter for Corona.

- Om aftenen kommer min forsker ind til mig på kontoret, mens jeg sidder til et skype-møde. Forskeren har kigget på data og vender tomlen op og siger; 'de ser bare så gode ud'. Og jeg begynder helt spontant at sige: 'Jaaaaa'. Det afbrød mødet en smule, at man kunne se et lille billede nede i hjørnet af et jublende menneske. Men det var første gang, at vi kunne se, at det giver gode resultater. Det kan vi godt analysere.

- Jeg er meget imponeret over de mennesker, som jeg arbejder sammen med, fortæller Rebekka Dam-Tuxen.
- Jeg er meget imponeret over de mennesker, som jeg arbejder sammen med, fortæller Rebekka Dam-Tuxen.
Foto: TV 2 Kosmopol

Mange kloge hoveder har meldt sig

For i dag en måned siden - Altså den 28. marts - Blev det så meldt til offentligheden, at Novo Nordisk skulle hjælpe landet største hospital med at teste for Corona. Bare en uge efter, at Rigshospitalet rakte ud efter hjælp.

- Siden vi startede, har vi analyseret hver dag. Så der har været folk i laboratoriet siden slutningen af marts hver eneste dag henover lørdage, søndage og påskedage. Hele vejen igennem har der været folk igennem med at analysere de prøver, der kommer fra Rigshospitalet.

- Og det er for at kunne løfte det, der nu er. Så der kan blive testet personale, eller de prøver der måtte komme fra folk der er bekymrede eller har pårørende, der er syge, eller hvilke grunde, der nu er til, at man bliver henvist, siger Rebekka Dam-Tuxen.

Der bliver aebejdet non-stop i laboratoriet.
Der bliver aebejdet non-stop i laboratoriet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Både internt i virksomheden og rundt i det danske forskningsmiljø, er det lidt utraditionelle samarbejde blevet bemærket.

Og mange har kloge hoveder meldt sig for at være med til at løse opgaven med at teste.

- Der er folk, der både ringer til mig og skriver til mig, og spørger må jeg ikke være med. Jeg arbejder her og her. Der er også folk, der har skrevet, at de går ledige og gerne vil hjælpe, og tager kontakt for at være med til en del af løsningen, siger Rebekka Dam-Tuxen.

Sådan foregår en corona-test

Og det er kompliceret stof at teste for Covid-19.

I dag er 50 mennesker hver dag på opgaven her i Måløv.

TV 2 Lorry har bedt Rebekka Dam-Tuxen om en forklaring på, hvordan man tester for den nok mest kendte virus i nyere tid.

Hun fortæller, at det starter med en podning, der bliver lavet ude på hospitalet, hvor man patienten bliver podet med en vatpind inde i mundhulen. Selve den del er Novo Nordisk ikke indvolveret i. Men det bliver de bagefter.

- Så tager vi prøven. Og så oprenser vi RNA'et fra den. Det vil sige det her arvemateriale fra COVID-19. Og når vi så oprenser det, så bliver det kopieret. og det bliver kopieret rigtig, rigtig mange gange. Millioner af gange.

Forskerne oprenser arvematerialet fra patienternes prøver.
Forskerne oprenser arvematerialet fra patienternes prøver.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Og når så, det er blevet kopieret, så kan vi måle, hvad er det, vi har kopieret. For det kan jo være RNA fra patienten selv. Og det kan være RNA fra COVID-19. Det kan vi måle med nogle meget specifikke små sekvenser, som genkender helt specifikt på de her RNA-strenge, der genkender den helt specifikke områder, og så kan den sige, hvis det her stykke RNS er der, så ved vi, at det er Corona-RNA, der har været i den prøve. På den måde kan vi se, om det vi har fået udelukkende indeholder menneske-RNA, eller om det også indeholder RNA fra COVID-19, forklarer Rebekka Dam-Tuxen.

Det er dog stadig Rigshospitalets opgave at lave de endelige konklusioner på de tests, som Novo Nordisk leverer.

- De data, vi laver, går jo direkte ind til Rigshospitalet, når de bliver frigivet herfra. Og så er det faktisk dem, der kigger på prøven derfra. Det er dem, der laver diagnostikken. Og det er dem, der afgør om resultatet er positivt eller negativt, siger Rebekka Dam-Tuxen.

I dag har langt færre end for bare en måned siden behov for at blive indlagt på landets hospitaler som følge af coronavirus.

Novo Nordisk corona-testscenter ligger i Ballerup.
Novo Nordisk corona-testscenter ligger i Ballerup.
Foto: TV 2 Kosmopol

Det til trods, så er det sundhedsmyndighedernes strategi, at langt flere skal testes, som led i Danmarks genåbning.

En test, der blandt andet er blevet finpudset i laboratoriet på Novo Nordisk.

- Med et gammeldages udtryk, så er det ærefrygtindgydende. Jeg er meget imponeret over de mennesker, som jeg arbejder sammen med. Og det er fantastisk at få muligheden for at være med til at gøre en forskel. Og det er fantastisk at opleve, at man kan gøre en forskel, Rebekka Dam-Tuxen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik