Billeder fra Brøndby bekymrer ekspert: Risikerer superspreder-begivenhed

Det er bekymrende, at mange tusinde Brøndby-fans stimler sammen og synger slagsange på vej til fodboldkampen og i høj grad ikke bærer mundbind, mener ekspert.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere tusinde fans af fodboldklubben Brøndby IF er mandag samlet – helt lovligt, vel at mærke – for at støtte deres fodboldklub før, under og efter den kamp, der med en 2-0-sejr over FC Nordsjælland sendte Superliga-mesterskabet til klubben for første gang i 16 år.

Billeder og video fra fanmarchen, kampen og guldfesten dokumenterer højt humør og festlig stemning, men også at en stor del af de mange tusinde fans står meget tæt samlet og gjalder slagsange uden at være iført mundbind.

Og det giver anledning til bekymring.

Det påpeger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi og forsker i spredning af infektionssygdomme på Roskilde Universitet.

- Det er ikke så smart. Der er en grund til, at vi skal prøve at forhindre, at epidemien løber for stærkt på nuværende tidspunkt, siger han til TV 2 Lorry.

- Det havde for det første pyntet med mundbind og lidt bedre afstand. Superspreder-begivenheder er oftest, når mange er samlet og synger og råber højt. Så man kan være bekymret for, om der kommer et superspreder-event ud af det, siger Viggo Andreasen.

Der er ikke krav om, at man skal have mundbind på ved udendørs forsamlinger. Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at man bærer mundbind, hvis man deltager i forsamlinger, hvor det kan være svært at holde afstand.

Der er festlig stemning blandt de mange tusinde fodboldfans. Og måske også lige festlig nok, hvis man spørger eksperter i epidemiologi.

Fodboldkampe har tidligere spredt smitten

Viggo Andreasen understreger dog, at der ikke nødvendigvis er grund til at tro, at fodboldfesten i Brøndby sporenstregs vil føre til nedlukkede kommuner på stribe langs den københavnske vestegn.

Men begivenheder som dette kan være med til at sende smittetal i vejret på Vestegnen, der over en bred kam i forvejen har højere smittetal end store dele af landet, påpeger lektoren.

- Vi har eksempler på fodboldkampe, der har udløst en voldsom smittestigning som såkaldt superspreder-begivenheder. Så det er ikke grebet helt ud af den blå luft, at lige netop fodboldfans, der står tæt og synger, kan være bekymrende, siger Viggo Andreasen.

Det så man blandt andet i det nordlige Italien i foråret sidste år, hvor en gruppe fans af klubben Atalanta i Bergamo rejste til Milano til en fodboldkamp. 

Her menes det, at fodboldfans tog smitte med sig fra Milano til Bergamo, som endte med at blive et af de hårdest ramte steder i Europa.

Der er langt mellem mundbindene blandt mange af de fremmødte.
Der er langt mellem mundbindene blandt mange af de fremmødte.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Høje smittetal på Vestegnen

Seneste oversigt over smittetyk placerer Brøndby som nummer 14 på listen over kommuner med højest testkorrigerede incidenstal med 126 smittede per 100.000 indbyggere.

Det tal har dog været faldende i løbet af den seneste uge. Kommunens testkorrigerede incidenstal var tidligere på ugen oppe på 172.

Nabokommunen til Brøndby, Vallensbæk, har dog landets aktuelt højeste smittetryk med et incidenstal på 223,7.

Mange tusinde fans af Brøndby IF deltager i fanmarchen før kampen mod FC Nordsjælland.
Mange tusinde fans af Brøndby IF deltager i fanmarchen før kampen mod FC Nordsjælland.
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Overskrides grænseværdien på 250, vil kommunen blive nedlukket. Grænsen ventes dog at blive hævet til 300 senere denne uge.

Brøndby IF møder FC Nordsjælland i den sidste runde Superligaen klokken 17. Her kan klubben vinde sit første mesterskab siden 2005.

Lykkes det for den traditionsrige klub, ventes en større fest at finde sted foran Brøndby Stadion efterfølgende.

Det vides ikke med sikkerhed, hvor mange fans der er mødt op foran Brøndby Stadion mandag for at deltage i fejringen af det mulige mesterskab. 9.000 tilskuere har adgang til at se kampen inde på stadion, mens et stort antal anslås at følge kampen fra pladsen foran arenaen.Vis mere
ANDERS

”Bevar Irma”:
Kunder vil danne ring om butikkerne og madanmelder samler underskrifter

Søs, Freja og Alvilda

Søs, Freja og Alvilda skal stå i spidsen for omstridt socialt medie i kommune

Vis mere