Genbrug af mursten gavner miljøet: Nu henter affaldsselskab brugte mursten på lossepladser

Når man bygger nyt med gammelt, gavner det i stor stil miljøet. Nu indsamler Vestforbrænding brugte mursten til direkte genbrug på tre genbrugsstationer, og forsøget bliver udvidet til ti genbrugsstationer i løbet af efteråret.

Gamle mursten kan genbruges ved nybyggeri og måske endda give sjæl til nye huse og ved renovering af gamle bygninger. Samtidig er genbrug af mursten en gevinst for miljøet, når vi ikke behøver producere nye sten.

Derfor har affaldsselskabet Vestforbrænding netop igangssat et forsøg med at indsamle gamle mursten til direkte genbrug på genbrugsstationerne i Brøndby, Frederiksværk og Hillerød, og forsøget bliver i efteråret udvidet til i alt 10 genbrugsstationer.

Det fortæller Vestforbrænding i en pressemeddelelse.

Allerede nu overvejer affaldsselskabet helt at gøre forsøget permanent.

- Forsøgets resultater vil vise, om det skal være en permanent løsning at indsamle mursten til genbrug på alle 24 genbrugsstationer i Vestforbrændings opland. Det kommer blandt andet an på mængden og kvaliteten af de sten, vi kan indsamle, siger genbrugschef Stig Nielsen fra Vestforbrænding.

Når man bygger nyt med gamle mursten, er der gode miljøgevinster at hente.

Man sparer nemlig miljøet for en anseelig mængde CO2-udledning.

Ved produktionen af nye mursten, udledes der ifølge Vestforbrænding 0,5 kg CO2 per nye mursten. Så for hver 2.000 mursten, der genbruges i byggeri, sparer vi miljøet for 1 ton CO2.

Hvis der eksempelvis bruges 35.000 mursten til at bygge et hus, sparer vi miljøet for 17,5 tons CO2 ved at genbruge mursten.

Og faktisk er det slet ikke en ny tanke at bygge nyt med gamle mursten.

Da Esrum Kloster i Nordsjælland for eksempel blev revet ned efter reformationen i 1536, blev en del af byggematerialerne genbrugt på Kronborg Slot, der stadig efter næsten 450 år står som et af de smukkeste renæssanceslotte i Nordeuropa.  

Spørg Os - Afstemning

_