Da Benny Olsen var på svampejagt i Brøndbyskoven en vinterdag i februar, stødte han pludselig på en svamp, som han aldrig før havde set i skoven.
Blandt døde grene og brune blade i den våde skovbund fik ét fund nemlig svampeentusiasten til at spærre øjnene op. Lige foran ham lå en sand svampesensation, nemlig den forsvundne svampeart indigoskorpe, der ikke er set i Danmark siden 1882.
Mange har ledt med lys og lygte efter den sjældne svamp i årevis uden held, og derfor er der tale om et meget spændende fund, forklarer svampeekspert Jacob Heilmann-Clausen, der er lektor ved Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Globe Institute ved Københavns Universitet.
- Vi kan se på gamle fund, at indigoskorpe næppe var en sjælden svamp i slutningen af 1800-tallet, hvor den er kendt fra flere fund spredt på Lolland og Fyn. Vi ved ikke, hvorfor den forsvandt fra Danmark, fortæller Jacob Heilmann-Clausen i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.
Sjælden svamp i norden
Arten er udbredt og stedvist almindelig sydpå i Europa, men i Norden er den kun med sikkerhed kendt fra de vestnorske fjorde, hvor klimaet er forholdsvis mildt og fugtigt.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Og Jacob Heilmann-Clausen har et bud på, hvorfor den nu er tilbage i Danmark.
- Årsagen til, at arten nu er kommet tilbage til Danmark, er tilsvarende usikkert, men en mulig forklaring er klimaforandringer. Det passer også godt med, at arten er dukket op netop i en bynær skov, da klimaet lokalt i storbyområder typisk er nogle grader varmere end i det omgivende landskab, forklarer han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Tilbage i svampeatlasset
Svampen indigoskorpe er også kendt under det videnskabelige navn 'Terana caerulea'.
Det er en såkaldt barksvamp, der holder til i varme og fugtige løvskove, hvor den vokser på døde træstammer og grene. Svampens særlige kendetegn er den klare blå farve, der varierer fra gråblå til sortblå.
Forskere har anset svampen for uddød i Danmark, da man ikke har observeret svampen i over 100 år, men det er der nu lavet om på.
For efter fundet i Brøndbyskoven er svampen nu blevet registreret i Danmarks Svampeatlas, som indsamler data om alle danske svampe.