Lattergaspatroner forsvundet fra gaderne: Ny lov virker

Siden den nye lov om salg af lattergaspatroner trådte i kraft, er de små, farlige patroner så godt som forsvundet fra gadebilledet.

Små sølvfarvede patroner, der ligger drysset ud over veje og fortove, plejede at være et hyppigt syn i Brøndby Strand.

Nu tyder noget dog på, at byen har fået bugt med det farlige rusmiddel, og at den nye lov for salg af små lattergaspatroner har virket.

- Det vi oplever er , at de små lattergaspatroner er ved at være fuldstændig forsvundet, dem ser vi næsten ikke mere, så loven har virket, og det er vi rigtig glade for, lyder det fra Bo Mouritzen, boligsocial sekretariatsleder i Brøndby Strand projektet, der blandt andet arbejder for at skabe mere tryghed i området. 

Den nye lov trådte i kraft i juni. Den har blandt andet medført, at man har fået begrænset salget af store mængder lattergaspatroner i håndkøb, mens de er blevet fjernet helt fra hylderne i kioskerne.

Sådan her ser de små lattergaspatroner ud, der altså nu er et sjældnere syn i gadebilledet i Brøndby.
Sådan her ser de små lattergaspatroner ud, der altså nu er et sjældnere syn i gadebilledet i Brøndby.
Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Det skete, efter at ni almene boligafdelinger og fem boligorganisationer strøg til tasterne og i et brev til ministeriet slog alarm om de mange hylstre fra lattergaspatroner, der lå spredt i området, hvilket fik erhvervsminister Simon Kollerup til at love en løsning på problemet.

Men selvom de små sølvfarvede hylstre er blevet et sjældnere syn i Brøndby Strands gader, så er et nyt problem opstået:

- Det, vi har oplevet nu, er, at der er er en større andel af de større beholdere, der bliver købt på internettet. Dem havde vi ikke i samme omfang før. Men det gør vi noget ved, siger Bo Mouritzen.

Brian Taudahl Børgesen er afdelingsformand for Lejerbo Lunden, som er en del af Brøndby Strand Projektet. Han ser positivt på udviklingen, men erkender dog, at det kan blive svært at standse den nethandel, der i stedet er blusset op.

Arkivfoto: Her er et eksempel på nogle af de mange lattergaspatroner, der tidligere kunne samles ind i Brøndby Strand efter en weekend.
Arkivfoto: Her er et eksempel på nogle af de mange lattergaspatroner, der tidligere kunne samles ind i Brøndby Strand efter en weekend.
Foto: TV 2 Lorry

- Nu må vi så se, hvad vi kan gøre ved de store flasker og det, der købes over internettet. Vi har været med til at gøre det mere besværligt at få adgang til lattergassen, og dermed regner jeg også med, at det er et rusmiddel, der med tiden vil forsvinde. Man sætter sig trods alt ikke spontant og køber varen over nettet, ligesom det tager tid, før tingene bliver leveret.

Borgmester Kent Magelund er tilfreds med, at den nye lov har haft en effekt. Han påpeger, at det især er positivt, når man ser på sundheden blandt borgerne i Brøndby:

- Hvis der er færre, der bruger lattergas som rusmiddel, vil det have en positiv effekt på den enkeltes helbred men så sandelig også på chancerne for at få en god uddannelse eller komme i beskæftigelse, siger han.

I de kommende måneder vil Brøndby Strand Projektets medarbejdere følge udviklingen tæt og især holde øje med, om der skal en anden indsats til for at komme de store lattergaspatroner til livs.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik