Pengemænd, protester og boykot stopper ikke Rasmus – nu kæmper han for at samle Brøndby-fans igen

Brøndby IF har fået nye ejere, og det har fået fangrupperingen Alpha til at opgive at skabe den stemning, de plejer under kampene. Nu står et nyt fan-initiativ klar til at overtage.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Vi skal folde flaget. Det er meget vigtigt, at det ikke kommer til at røre jorden, siger Rasmus Augustesen, mens han folder det gule og blå skinnende stof rundt om et fem meter langt rør. 

Flaget har han fået lov at låne til dagens opgør mod Viborg FF, som TV 2 Lorry følger. Det er årets sidste Superliga-kamp på Brøndby Stadion. 

Rasmus Augustesen ved på forhånd, at han ikke selv kan holde flaget i særlig lang tid ad gangen, men må give det videre til nogle lidt mere bredskuldrede gutter, som han beskriver det.

På den måde skiller han sig en del ud fra dem, der normalt træder ind på den platform på Sydsiden, der giver plads og pondus til at bestemme, hvad der skal synges under kampen. 

Rasmus Augustesen har været med til at skabe fan-initiativet "Sammen Om Vor Klub", der har stået for slagsange og tørklædekoordinering på Sydsiden til Brøndby IF's sidste to Superliga-kampe inden vinterpausen. 

- Det er en kæmpe scene at træde ind på, så det er vigtigt, at vi udviser kæmperespekt og ikke går ud og leger verdensmestre, siger Rasmus Augustesen om den opgave, der venter ham og de andre i "Sammen Om Vor Klub".

Brøndby IF's nye ejere Global Football Holdings

Global Football Holdings er et investeringsselskab, bestånde af 14 personer.

Selskabet ledes af Scott McLachlan, der har titlen Global Head of Football, og Ignacio Beristain, der er direktør. GFH er involveret i flere fodboldklubber.

Direkte ejer eller medejer af:

- Augsburg (Bundesligaen)

- Estoril (Liga Portugal)

- Beveren (Belgiens næstbedste række)

Med i ejerkredsen hos:

- Crystal Palace (Premier League)

- ADO Den Haag (Æresdivisionen)

- AD Alcorcon (Spaniens tredjebedste række)

- Real Salt Lake (MLS)

Kilder: Tipsbladet, Ekstra Bladet, finans.dk, TV 2 Sport

Det er normalt fangrupperingen Alpha, der sørger for, at trommerne slår i takt og råbene runger på Brøndby Stadion, men siden 16. oktober har grupperingen først holdt pause for derefter at indstille tribuneaktiviteterne.

Årsagen var til at begynde med en splittelse blandt Brøndby IF's fans og siden det nye ejerskifte i Brøndby IF. Den 28. oktober blev det på et pressemøde annonceret, at den udenlandske investorgruppe Global Football Holdings bliver majoritetsaktionærer i fodboldklubben på Vestegnen. De ejer også hele og dele af syv andre fodboldklubber i USA og Europa. 

Rasmus Augustesen og Sammen Om Vor Klub har indtaget capo-tårnet på sydsiden på Brøndby Stadion.
Rasmus Augustesen og Sammen Om Vor Klub har indtaget capo-tårnet på sydsiden på Brøndby Stadion.
Foto: Andreas Hentze Madsen / TV 2 Lorry

Og netop ejerskiftet har opdelt Brøndbyfansene. Nogle er imod, at udenlandske flerklubsejere nu skal blande sig i beslutningerne for det lokalt forankrede Brøndby IF. Andre tager gerne imod de cirka 223 millioner kroner, som Global Football Holdings poster i klubben med håbet om at nå til tops i Superligaen og blive en skandinavisk magtfaktor.

- Jeg har måttet parkere min egen personlige holdning til ejerskabet, for at samle fanscenen om at få skabt en stemning til drengene inde på banen, siger Rasmus Augustesen. 

Han får af hjælp af knap 20 andre Brøndbyfans og tilråb fra forbipasserende, der bakker op om deres indsats.

TV 2 Lorry fulgte med Rasmus Augustesen til kamp for at opleve splittelsen blandt fansene. Se hvordan det forløb i videoen her:

- Vi har ingen konkret erfaring og har heller ikke fået nogen overlevering af nogen, så det handler om at gå lidt forsigtigt afsted og sørge for ikke at træde nogen over tæerne, siger han og fortæller, at det første, de gjorde, da de startede initiativet, var at få blåstempling fra Alpha til at være "ferieafløsere", som han kalder det.

- Forhåbentlig kan vi give de der berømte ekstra procent til spillerne på banen, som vi ved, de har brug for, siger han, inden han bliver afbrudt af et opkald med sangen "Jump" som ringetone. Det er den samme sang, der lyder i stadionhøjtalerne, når spillerne fra Brøndby IF løber ind på banen til hjemmekamp.

En anden kammerat fra Sammen Om Vor Klub ringer til Rasmus Augustesen. Hans ringetone er den samme melodi, der lyder, når Brøndby IF's spillere løber på banen.
En anden kammerat fra Sammen Om Vor Klub ringer til Rasmus Augustesen. Hans ringetone er den samme melodi, der lyder, når Brøndby IF's spillere løber på banen.
Foto: Andreas Hentze Madsen / TV 2 Lorry

Brøndby-fans er femtebedst i verden

Ultras World placerede i 2021 Brøndby IF's fans på femte pladsen over de bedste fangrupper i verden. FC København indtog syvendepladsen.

Ultras World har flere end en million følgere på Facebook og næsten 400.000 på Instagram.

Kilde: Tipsbladet

Egon har en plan

Det var Rasmus Augustesens far, der hev ham med på Brøndby Stadion som barn. Fra dengang husker han ganske svagt en storhedstid, som siden er svundet og endnu ikke vendt tilbage. Med undtagelse af Superliga-sæsonen 2020/2021, hvor klubben blev nummer ét for første gang i 16 år.

Men de manglende sejre har ikke udstødt Rasmus Augustesen, der altid har været fan af Olsen-banden, og den lille mands kamp mod de store kapitalister.

- Det har været min måde at identificere mig med klubben. Jeg er 31 år og har ikke oplevet særligt mange mesterskaber. Men jeg holder fast i værdierne om at kæmpe og blive ved med at stå bag holdet, også selvom vi skulle slutte udenfor de sjove pladser. Så synger vi bare endnu højere, siger han. 

Fans protesterer mod de nye ejere før og efter kampen.
Fans protesterer mod de nye ejere før og efter kampen.
Foto: Morten Søndergaard, TV 2 Lorry

Og det er præcis hvad han og de andre fra "Sammen Om Vor Klub" gør til den sidste kamp på stadion, hvor TV 2 Lorry følger med.

Brølene har langt fra har samme gennemslagskraft, som de plejer. Og forskellen bliver endnu tydeligere, da fans klædt i orange både visuelt og auditivt tager afstand fra de nye ejere med protester før og efter kampen. Fra den øvre del af Sydsiden bliver der blandt andet råbt: "Nej til GFH".

Kampen ender 2-0 til Viborg FF, men det har ikke taget pusten fra Rasmus Augustesen. 

- Det var det hele værd. 10 ud af 10. Jeg ville gøre det igen, siger han efter kampen. 

- Nu skal vi bruge vinterpausen på skabe endnu mere dialog mellem Brøndbyfansene, så vi fælles kan komme videre og støtte holdet. Det har de brug for, siger han.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol


Spørg Os - Afstemning

_


Vis mere
20180807-153213-6-5406x3604ma

Nyt gennembrud: Forskere finder årsag til hyppig hjernesygdom

Mangel på fiskeelever

Danny kan ikke få elever til sin fiskehandel - det kan koste branchen

Vis mere