Danmark i kold krig

Serien "Danmark i kold krig" fejrer de mennesker og de steder, der beskyttede Danmark og danskerne i en periode af verdens-historien, hvor landet lå i forreste linje. Under kyndig vejledning af tidligere generalløjtnant Kjeld G. Hillingsø kommer vi med på en odyssé rundt til sporene i landskabet og hos de danskere, der deltog.

Den kolde krig startede lige efter 2. verdenskrig. Og sluttede med Berlin-murens fald i 1989 og Sovjetunionens opløsning i 1991.

Undervejs blev der bygget hundredevis af anlæg over det ganske land, som blev passet og brugt af alt fra militærnægtere, CF’ere og værnepligtige til højtstående officerer og efterretningsfolk. 

Hundredetusindvis af danskere var involveret på en ene eller anden måde i løbet af de fem årtier.

Danmark var udsat i helt særlig grad på grund af vores placering som geografisk frontstat. Krigen lurede hele tiden lige om hjørnet. Det krævede mange mennesker og mange nye installationer at være på vagt hele tiden.

’Danmark i kold krig’ er produceret for TV 2-regionerne og tilrettelagt af Tor Stenstrop i 2014. De blev sendt i de første måneder af 2015 på syv regionale tv-stationer, nemlig TV 2 Lorry, TV Øst, TV 2/Fyn, TV Syd, TV Midtvest, TV 2/Nord og TV 2/Bornholm. Serien er fremstillet med støtte fra Kulturstyrelsen.

Danmark i kold krig - I trøjen

I 1. afsnit af Danmark i kold krig skal vi møde to tidligere værnepligtige på Sjælsmark Kaserne i Nordsjælland, og vi skal høre, hvordan militærnægtere skulle gøre tjeneste langt ude i en skov i Jylland. Vi skal også en tur til Næstved, når byens tidligere borgmester genser den kaserne, hvor han aftjente sin værnepligt i civilforsvaret..
12/1/2015