Danmarksmesteren i trespring springer ud som bobslædeatlet

Jannick Bagge er firdobbelt danmarksmester i trespring, alligevel har han besluttet sig for at skifte atletikbanen ud med bobslæderæs.

15 meter og 45 centimeter. Så langt kan den regerende danmarksmester i trespring, Jannick Bagge, springe. Den 26-årige atlet fra Søllerød har dyrket trespring i 10 år, og i løbet af den tid har hans ben formået at bære ham til ikke en, to eller tre, men hele fire DM-guld medaljer.

Alligevel ville der være lang vej endnu, hvis atleten skulle gøre sig forhåbninger om OL i trespring. Helt specifikt en meter.

- Der mangler lige en meter eller sådan noget for at kunne komme til OL, siger Jannick Bagge. 

quote Der er ikke børnebaner eller noget. Det er bare lige på med 110 kilometer i timen.

Jannick Bagge, pilot i Bobslæden Danmark og danmarksmester i trespring

De sidste 10 års intensive træning som trespringer har dog givet Jannick Bagge kompetencer som styrke og eksplosivitet. 

Kompentecer som gjorde, at repræsentanter fra Danmarks bobslædehold henvendte sig til den 26-årige trespringer med et tilbud om at hoppe fra atletikken til bobslæden. 

Et tilbud som Jannick Bagge takkede ja til.

110 km/t på glat is

Bobslæde er en vintersportsgren, hvor to eller fire atleter forsøger at få en overdækket slæde hurtigst ned af en isbane fyldt med sving og kurver. Slæden kører på metalskøjter ned af banen og kan i løbet af turen nå hastigheder på helt op til 150 km/t. 

Nu udgør Jannick Bagge og tidligere danmarksmester i vægtløftning Simon Darville tilsammen Bobslæden Danmarks to-mandshold. For cirka en måned siden fik de deres første oplevelse med bobslæden. En oplevelse, der var en ilddåb.

- Der er ikke børnebaner eller noget, det er bare direkte på. 110 kilometer i timen, siger Jannick Bagge.

Oplevelsen var faktisk så voldsom, at Simon Darville var overbevist om, at han ikke skulle tilbage i bobslæden igen.

- Alt i kroppen strittede imod og sagde: "det her, det skal du ikke gøre". Det er at sætte sit eget liv på spil, siger Simon Darville. 

De ukendte Danmarksmestre

Hvem er De Ukendte Danmarksmestre? De er dedikerede, passionerede og målrettede, selvom de nok hverken bliver rige eller berømte af det, de gør. De er danmarksmestre i nicher, som rampelyset kun sjældent rammer. 


I denne serie kan du møde De Ukendte Danmarksmestre, hvor du blandt andet kan læse om Danmarksmesteren i cocktails eller om den 18-årige Danmarksmester i taekwondo

Der er nemlig store kræfter på spil, når den strømlinede bobslæde tordner ned af isbanen. Bobslæde-duoen har da også allerede prøvet at styrte med 110 km/t. Noget, der giver mange blå mærker og knops. 

- Det er bare vildt og brutalt. Der er vilde kræfter på spil, når man sidder i sådan en bobslæde, siger Jannick Bagge. 

De voldsomme oplevelser og frygten for at styrte har dog ikke stoppet hverken Jannick Bagge eller Simon Darville fra at sætte sig ind i bobslæden igen. Frygten gør tværtimod succesfølelsen større.

- Så er det jo også bare en kæmpe succes, når man så kommer op igen og møder den mentale frygt, man kan have for det, siger Jannick Bagge. 

Hvad er bobslæde?

Bobslæde er en vintersportsgren. Sporten går ud på, at enten to eller fire atleter skal få en strømlinet, overdækket slæde ned af en isbane hurtigst muligst. 


Slæden er konstrueret af glasfiber, der er afstivet med metal og kører på metalskinner eller skøjter. Når slæden kører ned af isbanen, opnår den regelmæssigt en hastighed på omkring 150 km/t. Den hurtigst målte slæde kørte 201 km/t. 


I Danmark har man haft et bobslædehold fra 1998 til 2006. Et dansk hold har dog endnu ikke formået at kvalificere sig til Vinter-OL. 


Kræver hård træning

Fremtiden som bobslædeatlet betyder, at Jannick Bagge må tilbringe mange timer om ugen i træningscenteret. 

For selvom bobslæde er langt væk fra både vægtløftning og trespring, kræver det ligeså meget hård træning og fokus på teknik. Men i bobslæde skal kroppens form også ændres, hvis man vil konkurrere med de bedste.

- Vi skal omdanne os til at være bobslædeatleter. Jeg kommer fra atletikverdenen, så jeg har måtte tage 20 kilo på, og jeg er godt på vej, siger Jannick Bagge.

Bobslædeatleter skal nemlig både være stærke og hurtige, og så skal de gerne veje så meget som muligt. Mere vægt i slæden gør nemlig, at den kører hurtigere. 

Drømmen er OL 

Selvom man i Danmark hverken har bjerge, klima eller tradition for bobslædesporten, er målet sat højt. De to atleter håber nemlig på at kunne kvalificere Bobslæden Danmark til Vinter-OL i 2026.

Det har dog ikke været helt nemt for de to danmarksmestre at skulle vænne sig til at være nybegyndere indenfor en anden sportsgren, og derfor er det heller ikke guldet, de regner med at hive hjem, hvis de kvalificerer sig til Vinterolympiaderne. 

- Det er da klart, at man skal være indstillet på, at man ikke kommer til at stå øverst på sejrsskamlen lige med det samme, siger Jannick Bagge.

De næste 5 år byder på hårdt arbejde og træning for Jannick Bagge og Simon Darville, hvis de vil gøre sig forhåbninger om at kvalificere sig til Vinter-OL i 2026. Begge atleter er dog overbevist om, at det er muligt.

- Vi var ikke gået ind i det her projekt, hvis vi ikke troede på, at det kunne lade sig gøre. Men vi ved godt, at der en lang proces foran os, siger Jannick Bagge. 




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik