Artikelserie: Det lover din borgmester
I denne artikelserie sætter TV 2 Lorry alle de nye som genvalgte borgmestre i hovedstadsområdet stævne for at drøfte de kommende fire års visioner, udfordringer, løfter og pejlemærker.
Borgmestrene har fået de samme ti spørgsmål og har haft mulighed for at forberede svar, der er blevet indhentet telefonisk.
Hvilke tre tiltag vil du love borgerne i kommunen, at du - og kommunalbestyrelsen - har opnået om fire år?
- Vi har bygget to nye klubber til kommunens unge. De skal være opført efter bæredygtige forskrifter.
- Vi har bygget en ny institution med plads til 150 børn.
- Og så har vi arbejdet videre med byens kulturprofil. Det betyder blandt andet, at vi er kommet videre med vores ønske om et teater i Albertslund.
Hvad er den største og vigtigste udfordring, kommunen står over for de kommende fire år - og som er noget andet, end det du lige har nævnt?
Den største udfordring er rekruttering til de nære velfærdsområder, hvor vi skal fastholde et højt serviceniveau. Det gælder sosu-assistenter, lærere, pædagoger, sygeplejersker og så videre.
Det er nok en permanent udfordring, som kommer til at vare flere år frem i tiden, fordi der stadig kommer flere og flere ældre på landsplan.
Hvordan vil du helt konkret arbejde på at løse det?
For det første skal vi sørge for at være en attraktiv arbejdsplads, der tilbyder gode forhold til vores ansatte. Det giver lidt sig selv.
For det andet kan vi som kommune gøre vores til at få trukket en velfærdsuddannelse hertil. Det kunne for eksempel være en sosu-uddannelse. Forhåbentlig kan det gøre det nemmere for os som kommune at tiltrække den faggruppe.
Det er en vision vi har, så derfor har vi lavet et fast udvalg, som arbejder med at skaffe den uddannelse. Min holdning er, at det er afgørende i rekrutteringen, at man har en lokalt forankret uddannelsesinstitution.
Hvis du skulle drømme stort, hvilket enkeltstående projekt kunne du godt tænke dig at være med til at realisere i kommunen?
Omdannelsen af Hersted Industripark til en ny bydel med boliger og den største verdensmålsbydel i hovedstadsområdet. Det er et stort og vildt projekt, som jeg gerne vil være med til at realisere.
Vi taler jo om potentielt 24.000 nye borgere i den bydel, som vil være godt forbundet med letbanen. Og så vil det være et vildt interessant projekt med moderne byudvikling tænkt ind.
Det er fortsat på tegnebrættet. Men det kunne være så spændende at komme videre med.
Quick fire-runden: Korte svar på komplekse spørgsmål
-
Skat: Hvad kommer der til at ske med kommuneskatten i de kommende fire år?
Den kommer ikke til at stige. Enten forbliver den, som den er, eller også bliver den sænket en smule.
-
Ældreplejen: I hvilken retning vil du tage kommunens ældrepleje?
Overskriften skal være, at ældreplejen bliver sat fri. Forstået på den måde, at de enkelte medarbejdere og borgere i højere grad får selvbestemmelse, så længe kvaliteten fortsat er i orden.
Blandt andet vil man kunne se, at sosu-assistenten får flere muligheder for at bidrage med sin faglighed og højere grad af selvbestemmelse.
I virkeligheden kan man sige, at det er et andet ord for en slags afbureaukratisering.
-
Daginstitutioner: Hvad vil du gøre for at forbedre kommunens daginstitutioner?
Vi har allerede besluttet os for at indfase minimumsnormeringer fuldt ud fra senest 1. januar 2023. Derudover skal der bygges en ny daginstitution og planlægges yderligere, og så skal flere af vores eksisterende daginstitutioner renoveres.
-
Skoler: Hvad skal der ske med skolerne de kommende fire år?
Vi skal vedtage en ny skolestrategi, hvor vi fokuserer på, at læring skal gå hånd i hånd med god trivsel på skolerne. Strategien skal vendes om. Den skal forankres på den enkelte skole, som selv skal tilrette strategi.
Det sker i en erkendelse af, at den tidligere skolestrategi ikke har fungeret efter hensigten. På et tidspunkt har man sluppet arbejdet med de mål, der blev vedtaget. Nu må vi tage udgangspunkt i den virkelighed, der er i det enkelte klasselokale.
-
Klima og miljø: Hvad vil du gøre for at reducere kommunens CO2-udledning?
Vi har allerede flere tiltag i gang. Jeg vil fremhæve, at vi overgår til lavtemperaturfjernvarme senest 1. januar 2026. Det vil nedbringe udledningen en hel del. For det andet skal vi få etableret en infrastruktur for el-ladestandere kommunen.
Og så har vi jo allerede vedtaget en meget omfattende ’Klimaplan 2050’, som vi skal omsætte i løbet af denne valgperiode. Der har vi en medarbejder ansat til bare at følge op på, at vi er på sporet i forhold til at leve op til vores egne mål i handleplanen.
-
Byudvikling og natur: Hvordan vil du sikre balancen mellem byudvikling og borgernes adgang til natur?
Minimum 60 procent af Albertslund Kommunes areal skal være natur. Sådan er det. Vi har en borgersamling, hvis anbefalinger vi følger, når der drøftes byudvikling. Det handler blandt andet om at sikre, at natur og biodiversitet er vitale dele af byudviklingen.
Men ved projekter som Coop Byen og Hersted Industripark vil jeg faktisk mene, at byudviklingen vil bringe mere natur til kommunen. De to steder er jo bebygget med fabrikker og industri, men hvor byudviklingsprojekterne vil tænke natur ind.
Så jeg vil faktisk love, at når min valgperiode udløber, så er der enten allerede kommet eller på vej til at komme mere natur til Albertslund Kommune, end der var ved valgperiodens begyndelse.