Nordsjællandsk by udvider: Bygger op mod 900 boliger i landskabsområde

En arkitektkonkurrence danner nu rammen om en helhedsplan for Landskabsbyen i Egedal Kommune, hvor storinvestor bruger milliarder efter projektet.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Egedal skal have en ny bydel med helt op til 900 boliger.

Det står klart, efter en enig dommerkomité har valgt tegnestuen Vandkunsten som vinder af den arkitektkonkurrence, som helhedsplanen for området skal formes efter.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Tre tegnestuer var inviteret til at give deres bud på den nye bydel nord for Egedal Station, og her stod Vandkunsten som det stærkeste bud med en plan, der lægger op til et mangfoldigt byområde, som skyder op i tæt samspil med den omkringliggende natur.

- Det har været en spændende konkurrence at være med til. Vi får med det vindende projekt mulighed for at realisere en bydel, der i boform og tæthed lægger sig mellem Stationsområdets tætte by og Egedals klassisk spredte parcelhuskvarter. Samtidig kan projektet realiseres i etaper over mange år, siger Egedals borgmester Vicky Holst Rasmussen (S).

Første boliger klar i 2025

Allerede i 2025 ventes det, at de første boliger står færdigt. I alt skal op mod 900 boliger anlægges i klynger, der hver indeholder mellem 120 og 160 boliger.

Klyngerne skal alle have et torv og et centrum, hvor et net af korte bystræder mødes.

Mellem husklyngerne skal der være grønne områder, som giver klyngerne udsyn til det omkringliggende landskab, og alle boliger bliver udviklet efter høje bæredygtighedsstandarder der som minimum skal certificeres til såkaldt DGNB Guld.

Bag projektet står Industriens Pension, som både er bygherre og investor, mens bydelens projektudvikler hedder 2L Projektudvikling.

Pensionsselskabet investerer i løbet af den kommende årrække et milliardbeløb i boligprojektet, som forventes at blive attraktivt.

- Vandkunsten er kommet med en både visionær og robust helhedsplan for området. Vi har nu et rigtig godt udgangspunkt for at skabe en attraktiv bydel med blandede boligtyper, mange gode byrum og direkte adgang til natur og grønne rekreative områder. Jeg glæder mig meget over, at projektet nu kan gå til næste fase, hvor vi skal arbejde videre med input fra blandt andre Egedals borgere, siger ejendomschef i Industriens Pension, Søren Tang Kristensen.

Landskabsbyen i Egedal skal forene naturen og landskabet med klynger af boliger.
Landskabsbyen i Egedal skal forene naturen og landskabet med klynger af boliger.
Foto: Vandkunsten

Borgere skal høres i næste fase

I næste fase af projektet ønsker bygherren at fortælle mere om planerne og få inputs fra borgerne i Egedal. Det sker ved et borgermøde den 4. maj og gennem en udstilling af tegnestuernes projektforslag på rådhuset, som vil stå fra 4. til 13. maj.

Foruden borgernes inputs til projektet er det også planen, de to projektforslag, som ikke vandt, skal inkorporeres i større eller mindre grad.

- Vi har modtaget tre visionære forslag til Landskabsbyen i Egedal og på den baggrund haft mange spændende drøftelser i dommerkomitéen. Vandkunsten udpeges som vinder af parallelopdraget med et robust hovedgreb, der indfrier ambitionen om at skabe en visionær og realiserbar boligby i landskabet med plads til fællesskaber og byliv, siger Mathias Seidenfaden Busck, administrerende direktør i 2L Projektudvikling.

Industriens Pensions investering omfatter den sydlige del af Landskabsbyen, og senere er det kommunens plan, at den nordlige del af Landskabsbyen også skal udvikles. Med begge etaper forventes området at kunne rumme op mod 1.600 bæredygtige boliger.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

20210421-165003-2-1920x1280we

Minister forsvarer ny ballade – helt fair med skattelettelse til boligmillionærer i hovedstaden

brønshøj

21-årig mand dør efter overfald i Brønshøj

20220331-192014-4-1920x1280we

Borgmester sygemelder sig efter overbelastning

Vis mere
oppefra

Se billederne: Kendispar sætter liebhaverbolig til salg for svimlende beløb

politi ved riget

Politi og sortklædte grupper talstærkt til stede ved Rigshospitalet

Vis mere