Staten overtager ejerskabet af tæskedyr luksus-Ferrari efter vanvidskørsel

En af landets første vanvidsbilister accelererede så voldsomt, at færdselsbetjent knapt kunne følge med.

Mere end tre år efter at en sportsvogn gassede voldsomt op på en motorvej i Nordsjælland, har landsretten besluttet, at bilen skal konfiskeres og dermed bliver statens ejendom.

Det var en erfaren Ferrari-entusiast, der i påsken 2021 sad ved rattet i en Ferrari 488 Spider.

Om morgenen Langfredag havde han netop fået registreret bilen, som var forsynet med en BI-turbo, og som kan nå op på en fart af 340 kilometer i timen.

Men kørslen stoppede lidt efter klokken ni på Frederikssundsmotorvejen ved Smørum.

En færdselsbetjent i en civil patruljevogn havde opdaget ham. De sidste meters kørsel skete, da han blev bedt om at trille sportsvognen op på det tilkaldte fejeblad.

På strækningen er den højst tilladte fart 110 kilometer i timen, men sportsvognen blev målt til mere end 200 kilometer i timen.

Skete to dage efter lovændring

Når en bilist kører hurtigere end 200 kilometer i timen, er der efter færdselslovens regler tale om såkaldt vanvidskørsel, og konsekvensen er, at køretøjet konfiskeres.

De skærpede regler trådte i kraft 31. marts 2021. To dage senere opstod sagen med Ferrari'en.

Dermed blev føreren, der i øvrigt er bilforhandler, en af landets første vanvidsbilister.

Forleden fastholdt manden i Østre Landsret, at han var sikker på, at han ikke nåede op på 200 kilometer i timen.

Oppe i forrudens venstre hjørne var placeret en trafikalarm, som med store sorte tal viste hastigheden, og han holdt øje med både alarmen og med speedometeret, forklarede han.

Men dommerne i landsretten har på linje med byretten i Hillerød fundet ham skyldig.

Spørg Os - Afstemning

_

Blev fanget på video

Med video optog færdselsbetjenten sportsvognens kørsel.

I begyndelsen kunne betjenten i sin BMW slet ikke følge med, da Ferrari'en accelererede, har han forklaret. Efter hans opfattelse kørte tiltalte med en hastighed, der langt oversteg 200 kilometer i timen.

Bilen var leaset.

Ifølge kontrakten hæftede bilisten for lidt mere end to millioner kroner, fremgår det af en retsbog. Han lagde et depositum på 100.000 kroner og skulle hver måned af med godt 20.000 kroner.

Ved domstolene er afgørelsen af sagen trukket ud. Det skyldes blandt andet, at spørgsmålet om konfiskation blev udsat, indtil Højesteret havde taget stilling til, om leasingselskaber kan miste køretøjer på grund af deres kunders kørsel. Svaret er ja.

Selskaberne henvises til at søge erstatning for tabet hos kunderne.

I øvrigt fik bilisten fængsel i 20 dage, ligesom han blev frakendt førerretten i tre år.

Vanvidskørsel bruges også som betegnelse for andre færdselslovsovertrædelser end høj hastighed. For eksempel hvis en promille overstiger 2,00.

Siden lovens ikrafttræden og frem til 7. april i år har politiet beslaglagt næsten 3.000 køretøjer. Det viser et svar til Folketingets retsudvalg.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik