Ligesom mange andre kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde, gemmer Brøndby på mange vilde historier. Den gamle bykonge Kjeld Rasmussen er over 90 år, men husker tydeligt, da han måtte smide nynazister med Jonny Hansen i spidsen ud af rådhuset. De dengang unge mænd kom otte dage for sent, efter beslutningen om en muslimsk gravplads i Brøndby var vedtaget. Daværende borgmester Kjeld Rasmussen var under krigen modstandsmand, så han talte med store ord til nynazisterne.
- Hvis det her havde været under krigen, havde jeg skudt jer, sagde Kjeld Rasmussen til de truende nazister, inden de måtte gå hjem forgæves, og lettere til grin.
En anden historie, der kommer med i 2. episode af programrækken fandt sted i Hvidovre, da den storrygende filmmand Peter Ålbæk, som i dag står bag filmbyen Zentropa, besøgte den daværende borgmester Britta Christensen. Trods borgmesterens astma lod hun Peter Ålbæk ryge på sit kontor.
- Han kan ryge alt hvad han vil, bare han kommer, sagde borgmesteren, da hun kunne se muligheder i, at en filmby skulle placeres i Hvidovre.
Og det var da heller ikke uden grund, at borgmesteren træk vejret med mere besvær end sædvanligt. For filmbyen skabte ikke kun nyt liv i Hvidovre, men i hele filmbranchen. Særligt med dogmefilms-bølgen, som gjorde Danmark verdenskendt. Verdensberømte blev dog ikke Zentropas pornofilm Pussy Powerfilmene, som delvist blev filmet på rådhuset.
I Dragør er det ikke en filmby der kan stjæle tiden, men et af Danmarks ældste rådhuse. Allerede i 1700-tallet dannede huset rammerne for, at penge blev fordelt mellem de fattige, enker og ældre. Ligesom at det var inde i det gamle hus, der blev truffet en beslutning om, at Dragør skulle deles i to; Dragøerne og Stor Magleby. En beslutning som det siden har taget tid at råde bod på, eftersom de to dele ikke just har været slyngveninder gennem tiden. Det lykkedes først at sammenbringe den splittede by, da en trussel om sammenlægning med Tårnby kommune blev præsenteret for borgerne. Det bragte kommunen sammen igen til det Dragør, vi kender i dag.
Også Frederiksberg har været truet af sammenlægning, ikke med Tårnby, men med København. Truslen var særlig stor under Stavning i år 1930. Det lykkedes dog for Frederiksberg at beholde sin selvstændighed, og derfor byggede de rådhuset, som et symbol på deres selvstændighed. Et rådhus med ekstra stort tårn.
Programmet slutter i Solrød, hvor vi hører om Danmarks yngste borgmester.
”En Vild Historie – på Rådhuset 2” sendes i aften klokken 20.50 og 22.25 på Lorry+ og kan fra lørdag ses her.