Anders Kren Strømberg er 7. generation beboer i et gammelt hus i Dragørs gamle bykerne, der er kendt for snævre gader og velbevarede, smukke huse.
Men midt i stokroseidyllen har han og familien haft én stor bekymring: De stigende gaspriser. For det gamle hus fra 1864 har naturgas indlagt - ligesom 70 procent af boligerne i Dragør Kommune.
Kommunen er dermed den kommune i sendeområdet, hvor flest får opvarmet deres bolig med gas.
- Vi så ind i en vinter, hvor vi hele tiden ville være nødt til at se til gaspriserne. Vi ville skulle tjekke om børnene har hjemmesko på, og om vi har varmt nok tøj på, fordi vi ikke ville have mulighed for at skrue op for varmen, siger Anders Kren Strømberg.
Derfor valgte han at tage sagen i egen hånd og søge om tilladelse til at installere en varmepumpe.
Jeg har været lidt betænkelig ved at stå frem og fortælle om det. Jeg frygter nok, at andre vil blive sure og klage til kommunen over den
Og i slutningen af juli måned fik han grønt lys af kommunen.
- Jeg har været lidt betænkelig ved at stå frem og fortælle om det. Jeg frygter nok, at andre vil blive sure og klage til kommunen over den.
- Vi er utroligt glade, nærmest lykkelige og lettede over, at det kan lade sig gøre, siger han.
Men vejen til varmepumpen var ikke helt lige til.
Hensyntagen til naboer
Allerede i januar og februar begyndte Anders Kren Strømberg at researche på nettet om muligheden for en varmepumpe.
Men han vidste, at det ville blive svært i hans område, fordi husene ligger tæt, og mange er fredede.
- Fordi vi bor i den gamle bydel, hvor man skal tage hensyn til miljøet, og vi bor tæt, så vi ville gerne være sikre på, at vores varmepumpe ikke var til gene for andre, fortæller han til TV 2 Lorry.
Vi er utroligt glade, nærmest lykkelige og lettede over, at det kan lade sig gøre
En varmepumpe kan nemlig give en del støjgener til naboen, ligesom dens visuelle udtryk skulle harmonere med den gamle bydel. Og han oplevede da også lidt tovtrækkeri med kommunen, der dog i sidste ende gav ham tilladelsen, så han kunne købe og installere varmepumpen.
- Vi ser ud til at kunne spare mange tusinde kroner på vores budget, men vi ved ikke, hvor meget lige nu. Men nu kan vi sove trygt om natten uden at skulle spekulere på gaspriser. Selvfølgelig er der stadig stigende elpriser, men det føles godt, at gaspriserne er taget ud af ligningen, forklarer Anders Kren Strømberg
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Lange udsigter kan give problemer
I Dragør Kommune vil der inden længe være en plan for at få den billigere energiløsning fjernvarme på plads.
Hvis alt går vel, kan 25 procent af alle faste boligområder få fjernevarme i 2024 - hvis der altså er håndværkere til at levere det, lyder det fra borgmester Kenneth Gøtterup (K).
Det kan dog straks blive mere besværligt at få alle koblet på fjernvarme.
- Det er en stor udfordring. Man kommer til at vente på fjernvarme i mange boliger. Jeg er bekymret for, om folk vil vente på den fjernvarme eller i stedet finde på alternative løsninger, siger Kenneth Gøtterup.
Man kommer til at vente på fjernvarme i mange boliger. Jeg er bekymret for, om folk vil vente på den fjernvarme eller i stedet finde på alternative løsninger
Og det er lige netop de tanker, Anders Kren Strømberg har gået med.
- Vi kunne se, at der ikke ville komme en fælles fjernvarmeløsning herude i Dragør lige om hjørnet, og vi havde svært ved at se, at vi i mange år fremover skulle betale nogle gaspriser, der bare stiger og stiger, siger han.
Kenneth Gøtterup ved i bund og grund ikke, hvordan kommunen kan få borgerne til at vente. Han mener dog, at Folketinget bør træde til.
- Folketingspolitikerne skal finde nogle incitamenter til, at folk vil vente på, at fjernvarmen kommer. Det må være en form for økonomisk kompensation, siger Dragør-borgmesteren.
Dragør Kommune skal oprette et fjernvarmeselskab, og kan enten vælge at gå sammen med Tårnby Kommune eller et af Hofors værker.