Vragede spidskandidater fra SF med opsigtsvækkende melding: Partiet må evaluere

To af SF's mest prominente politikere misser med få hundrede stemmer en plads i Folketinget. De mener, at der ikke er stor fordel ved at være spidskandidat. Partiet mener, at spidskandidater får tilstrækkelig støtte.

Næstformand i SF og spidskandidat i Københavns Omegns Storkreds, Serdal Benli, kom for andet valg i træk ikke ind i Folketinget. 

Samme skæbne lider partiets tidligere næstformand og nuværende spidskandidat i Nordsjællands Storkreds, Peter Westermann.

Begge ærgrer sig inderligt og sætter spørgsmålstegn ved, om partiet støtter spidskandidaterne nok. Men det er et generelt problem i flere partier, forklarer kommentator.

Hvordan har du det i dag?

- Jeg er selvfølgelig rigtig ærgerlig. Og træt. 

Sådan fortæller Peter Westermann til TV 2 Lorry knap 24 timer efter, at de personlige stemmer er blevet opgjort, og valgresultatet er på plads.

Et valgresultat, der betyder, at Peter Westermann igen må se sig slået i kampen om pladserne i Folketinget, denne gang til fordel for førstegangsopstillede Marianne Bigum, der tager pladsen med 191 stemmer mere end Peter Westermann.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Peter Westermanns 2632 personlige stemmer er i år ikke nok til at sikre ham en plads i Folketinget. Han sidder fortsat som regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for SF. Arkivfoto.
Peter Westermanns 2632 personlige stemmer er i år ikke nok til at sikre ham en plads i Folketinget. Han sidder fortsat som regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden for SF. Arkivfoto.
Foto: Robert Hendel/Gonzales Photo/Ritzau Scanpix

- Det går mig på ikke at være valgt, især når jeg er blevet vist så stor tillid ved at blive spidskandidat med over halvdelen af stemmerne i urafstemningen mellem syv kandidater. Men man har ikke krav på at blive valgt. Folk skriver lige nu en masse søde beskeder, og det er jo en trøst, siger Peter Westermann. 

Din partifælle Serdal Benli, spidskandidat og partiets næstformand, blev for andet folketingsvalg i træk heller ikke valgt ind. Har SF et problem med ikke at promovere sine spidskandidater nok?

- Det er tydeligt, at det ikke er en tilstrækkelig fordel at være spidskandidat. Det må partiet evaluere på. Det kræver mere, hvis medlemmernes foretrukne kandidat også skal vælges. For eksempel at man i storkredsen investerer mere i spidskandidaternes valgkamp. Ellers må man acceptere, at det mere er en formalitet at være spidskandidat, forklarer Peter Westermann og fortsætter:

- Det at være nummer et er ikke nødvendigvis en stor nok fordel for mænd som mig og Serdal. 

quote Det er tydeligt, at det ikke er en tilstrækkelig fordel at være spidskandidat.

Peter Westermann

Serdal Benli, der også er viceborgmester i Gladsaxe, må med sine 2661 personlige stemmer også se langt efter en plads i Folketinget i denne omgang. 

I 2019 blev han overhalet af den langt mindre kendte partifælle Ina Strøjer-Schmidt, og i år måtte han med 190 stemmer vige sin plads til Sigurd Agersnap, der også skal i Folketinget for første gang.

Hvor var du henne, da du fik resultatet af de personlige stemmer at vide?

- Jeg sad på mit kontor på Christiansborg, og da stemmerne tikkede ind, lukkede jeg af og sad med nogle af mine nærmeste og fulgte med. Det var jo tæt helt til det sidste, fortæller Serdal Benli til TV 2 Lorry.

Hvad var din umiddelbare reaktion på resultatet?

- Jeg var selvfølgelig ked af det. Både på egne og mine nærmestes vegne, men også på de engageredes vegne. På hjemmefronten og på gaden har vi ofret så meget og kæmpet dag og nat for min og partiets sag. Man skal lige sunde sig. Den er svær at sluge. 

Serdal Benli kan godt genkende Peter Westermanns kommentarer om en manglende fordel som spidskandidat.

- Det er ikke nødvendigvis en fordel. Ser vi frem, skal vi måske se på den lokale opstillingsform, fordi jeg sidder også med en ærgerlig fornemmelse efter at have fået et meget klart mandat som spidskandidat, som så ikke fungerer i samme stil i praksis, forklarer Serdal Benli.

"En kæmpe gevinst for demokratiet"

Ifølge Pia Allerslev, som er politisk kommentator og tidligere borgmester for Venstre i København, har SF samme problem med manglende promovering af spidskandidater som flere andre partier. 

- I flere partier lader man bare spidskandidaterne være spidskandidater. Man promoverer dem ikke på den måde. De skal selv gøre sig fortjent til at være spidskandidat, forklarer hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- At de to næstformænd i SF ikke er valgt, er jo en indikator på, at vælgerne er lidt ligeglade med, hvem der er næstformand. De er interesserede i, hvem der er formand, og hvem der gør en forskel.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Pia Allerslev.
Pia Allerslev.
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Og det med at gøre en forskel er ifølge Pia Allerslev afgørende for, at flere mindre kendte politikere til tider kan overraske og tage stemmer fra de mere etablerede politikere som Serdal Benli og Peter Westermann.

- Hos Socialdemokratiet har de samme udfordring. Som vælger vil man gerne stemme på en person, man føler, at man kender og har tillid til. Så når man ser en minister på stemmesedlen, vil nogen finde ministeren distanceret fra virkeligheden, forklarer Pia Allerslev og fortsætter: 

- Derfor har man som lokal kandidat en mulighed for at tage stemmer fra de mere etablerede, hvis man er synlig lokalt i en længere periode. Det er en kæmpe gevinst for demokratiet, at vælgerne ikke bare følger partiernes bud på, hvem der skal være nummer et. 

Både Serdal Benli og Peter Westermann har kun rosende ord til de nye folketingsmedlemmer, de må se sig slået af, og rosen går også den anden vej.

- Jeg håbede virkelig, at vi ville kunne få plads til både mig og Serdal. Jeg ville gerne have haft ham med i Folketinget, og han fortjente det, så det er en bittersød fornemmelse, fortæller Sigurd Agersnap, som glæder sig til at få sin faste gang på Christiansborg. 

Samme toner lyder fra Marianne Bigum i Nordsjællands Storkreds.

- Jeg elsker Peter, han er rigtig god ven. Jeg er meget ked af, at han nok er ked af det. Han er fantastisk, og jeg havde ikke lige set, at det ville ende sådan her. Jeg har ført min valgkamp og er glad for at blive valgt, men det fylder, at det er på bekostning af en nær ven, siger Marianne Bigum.

TV 2 Lorry har spurgt SF, hvordan partiet forholder sig til næstformand Serdal Benli og Peter Westermanns udtalelser. Partiet har sendt en skriftlig kommentar fra den anden næstformand i partiet, Lise Müller:

“Jeg forstår ærgrelsen over ikke at blive valgt og som parti prioriterer vi spidskandidaterne. Men SF har sideordnet opstilling og derfor afhænger det i sidste ende af vælgerne. Præcis som vi mener det skal være.” 

Både Serdal Benli og Peter Westermann er endnu ikke afklaret i forhold til, om de vil genopstille ved næste folketingsvalg. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik