Slotsby forærer dronningen særlig gave ved dobbeltjubilæum

Fredensborg Kommune har stærke bånd til Kongefamilien, som bor i kommunen i perioder af året.

I år kan Dronning Margrethe fejre 50-års jubilæum som regent, og samtidig kan Fredensborg i Nordsjælland fejre 300-året for Fredensborg Slot, der traditionelt set er dronningens hjem i forårs- og efterårsmånederne.

Også kronprinsparret bor i perioder i byen, hvor de benytter Kancellihuset på Fredensborg Slot.

Fredensborg har med andre ord en stærk tilknytning til Kongehuset, som også modtager gaver fra kommunen ved store mærkedage.

I år var ingen undtagelse, og derfor skal fem massive bænke i bornholmsk granit nu placeres fem forskellige steder i kommunen som et varigt minde om de to jubilæer.

- På hele kommunens vegne er jeg meget stolt over at kunne overrække Hendes Majestæt Dronningen fem bænke, som er fremstillet til lejligheden af en af vores lokale stenhuggere.

- Bænkene er hugget ud af den bedste bornholmske granit fra Moseløkke Stenbrud og bliver placeret fem forskellige steder i kommunen, så mindet om jubilæet bliver bredt forankret for eftertiden, siger borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) i en pressemeddelelse.

Den officielle overrækkelse af dronningens gave skete tirsdag den 17. maj ved et arrangement på Fredensborg Slot.

Fem af disse bænke bliver opsat i kommunen som en gave til Dronningen i anledning af hendes jubilæum som regent.
Fem af disse bænke bliver opsat i kommunen som en gave til Dronningen i anledning af hendes jubilæum som regent.
Foto: Fredensborg Kommune

Skoleelever gratulerede dronningen

Her var omkring 350 skoleelever fra 3. klasserne på byens folkeskoler indbudt til fejringen af regenten.

- Det var en både højtidelig og hyggelig begivenhed, som jeg er sikker på at såvel Dronningen som børnene vil huske mange år frem, siger Thomas Lykke Pedersen.

De fem bænke bærer alle en kobberplade med inskription om jubilæet, bliver placeret i løbet af året. Den første er allerede placeret ved Langedammen, hvor Fredensborgdagen også blev fejret med underholdning og musik.

Måske vil bænkenes fysiske præg på 500 kilo stykket sørge for, at gaven ikke lider samme skæbne, som regentparrets sølvbryllupsgave fra folket i 1992 gjorde for et halvt år siden.

Sølvbryllupsgaven bestod blandt andet af en rundkørsel med tilhørende støbejernslamper og stynede lindetræer, men i slutningen af 2021 blev lamperne fjernet af kommunens tekniske forvaltning – til stor overraskelse for både politikere og borgere, som siden krævede lamperne opsat igen.

Fakta om gaven

Det er stenhugger Søren Kold Pedersen i Humlebæk, som har hugget de fem bænke ud af den gode bornholmske Moseløkke-granit. Hver bænk er 200 centimeter lang og 40 centimeter bred. Vægten er cirka 500 kg.

På hver bænk er der en lille kobberplade med inskriptionen ”Denne bænk er skænket af Fredensborg Kommune til H. M. Dronning Margrethe II. i anledning af regentens 50- års jubilæum og Fredensborg Slot og Bys 300-års jubilæum 2022.”


Kilde: Fredensborg Kommune

Spørg Os - Afstemning

_