Byrødder ser frem til lønhop - kommunekassen betaler

Alle landets borgmestre får en betydelig lønstigning i 2017. Men også udvalgsformænd og byrådsmedlemmer får et lønhop, men i modsætning til borgmestrenes løn, skal det betales af kommunens egen kasse.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Landets borgmestre kan gnide sig i hænderne i det nye år. De får nemlig en klækkelig ekstra hyre for deres politiske arbejde. 

quote Det er lidt sjovt, at give folk lov til selv at bestemme deres egen løn. I Enhedslisten mener vi faktisk ikke, at lønnen bør stige.

Rådmand Thyge Enevoldsen, Enhedslisten på Frederiksberg

Mere præcist kommer de til at få 31,4 procent mere i lønningsposen i det nye år. De ekstra kroner kompenserer staten for, men det er ikke en helt gratis omgang for kommunerne. 

I mange kommuners vedtægter står der nemlig, at udvalgsformænd og byrådsmedlemmers vederlag stiger, når borgmesterens vederlag stiger. Inden februar skal politikerne selv beslutte, hvorvidt vedtægterne skal ændres, eller lønstigningen skal træde i kraft. 

Det har fået en gruppe politikere fra Enhedslisten på tværs af flere kommuner i Hovedstadsområdet til at skrive et fælles brev til TV 2 Lorry. 

- Det er lidt sjovt, at give politikere lov til selv at bestemme deres egen løn.  I Enhedslisten mener vi ikke, at lønnen bør stige, siger rådmand Thyge Enevoldsen, Enhedslisten,  fra Frederiksberg Kommunen, der er en af afsenderne.

Kommunlapolitikere fik også et lønhop i 2014, hvor deres løn blev hævet med 29,2 procent, så også de fulgte med den almindelige lønudvikling. 

Flere kommuner takker nej til lønstigninger

Ballerup, Allerød og Gentofte er nogle af de kommuner, der har haft lønstigningerne oppe på deres byrådsmøder, og har besluttet at ændre i vedtægterne, så udvalgsformænd - og nogle steder byrådsmedlemmer - ikke stiger i løn sammen med borgmesteren. 

I Ballerup vil lønningerne have været en ekstra udgift til på godt en halv million.

Thyge Enevoldsen beregner, at det cirka vil koste Frederiksberg Kommune en million ekstra, som "kunne være brugt et andet sted, eller i værste tilfælde kan betyde, at vi skal spare", siger han.

Forvaltningen i Frederiksberg Kommune har endnu ikke regnet på merudgiften.

Politikere skal ikke forgyldes, men de skal kunne leve

Thyge Enevoldsens kollega i Frederiksbergs borgerrepræsentation, rådmand Sine Heltberg, S, mener derimod, at byrådsmedlemmers løn sagtens kan klare en ekstra indsprøjtning. 

quote Så hvis vi ikke kan frikøbe os fra andet arbejde, så er jeg bekymret for, at man kun får kommunalbestyrelser bestående af folk på vej ud af arbejdsmarkedet, eller folk der ikke har stiftet familie endnu.

Rådmand, Sine Heltberg, Socialdemokratiet på Frederiksberg

- Som udgangspunkt mener jeg ikke, at det man får i løn som kommunalpolitiker er for meget. Man ved, at vi politikere bruger mellem 20 og 25 timer om ugen på politisk arbejde. Så hvis vi ikke kan frikøbe os fra andet arbejde, så er jeg bekymret for, at man kun får kommunalbestyrelser bestående af folk på vej ud af arbejdsmarkedet, eller folk der ikke har stiftet familie endnu, siger hun. 

Selvom pengene skal tages ud af det øvrige budget, mener hun ikke, at lønstigningen er problematisk:

- På Frederiksberg har vi et årligt budget på 5,5 milliarder, så hvis man gerne vil have politikere, der har tid til at være det, så må man betale for det, siger hun. 

Frederiksberg Kommune har endnu ikke forholdt sig til, hvorvidt vederlaget skal ændres eller forblive som det er. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
hus

Ejer får lov til at rive omdiskuteret hus i Køge ned

Milan Rahim

Dræbte 19-årig rapper:
Nu er dommen faldet

Vis mere