CBS vedtager ny erklæring om ytringsfrihed: ''Vi kan ikke tage det for givet''

En ny erklæring skal beskytte ytringsfriheden på CBS. Direktør i juridisk tænketank jubler, men i Danmark halter vi stadig efter vores nabolande.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
CBS er en af de uddannelsesinstitutioner, der klarer sig bedst, når det kommer til jobsikkerhed. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.
Foto: Bjarke MacCarthy/CBS

Må man klæde sig ud som mexicaner, synge at "den danske sang er en ung blond pige" eller fortælle sjofle vittigheder om udseende?

På CBS - Copenhagen Business School - må man gerne. 

Her har de netop vedtaget en ny erklæring om ytringsfrihed, som ifølge dekanen for forskning på CBS skal sikre inklusion og mangfoldighed på studiet.

- Efter en god og grundig proces har vi nu et klart formuleret værdimæssigt grundlag for ytringsfriheden på universitetet. Erklæringen skal medvirke til, at alle på CBS har det bredest mulige råderum til at tale, skrive, lytte, udfordre og lære. Vores holdning er, at viden bedst fremmes gennem en fordomsfri og åbensindet samtale, og at der skal være plads til at diskutere konkurrerende ideer og modstridende holdninger, siger Søren Hvidkjær, der er dekan for forskning på CBS.

Med ytringsfrihed følger også et ansvar

— Søren Hvidkjær, dekan for forskning, CBS

I den nye erklæring står der blandt andet:

- Det er ikke CBS’ opgave at forsøge at beskytte nogen hverken ved eller uden for CBS mod ideer og holdninger, som vedkommende måtte finde uønskede, forkerte eller stødende.

Det vil sige, at CBS ikke vil gribe ind, hvis nogen bliver stødt over kommentarer eller lignende gesturer fra andre.

- CBS værdsætter i høj grad inklusion, mangfoldighed, en god tone og gensidig respekt. Samtidig vil CBS ikke begrænse ytringer med den begrundelse, at nogle måtte finde dem stødende. Kontroverser over ytringer er en læringsmulighed snarere end en anledning til at sanktionere, siger Søren Hvidkjær og understreger, at med ytringsfriheden følger også et ansvar:

- Jeg mener, at vi har en god ytringskultur på CBS. Men vi kan ikke tage ytringsfrihed for givet, og alle på CBS har et ansvar for at opbygge og vedligeholde den. Nu har vi et fælles udgangspunkt, både for de studerende og de ansatte, som vi kan bygge videre på, fastslår Søren Hvidkjær.

Hvor går grænsen?

Spørger man dekanen, står det dog ikke helt klart, hvad man må og ikke må fremover på CBS.

Vil det sige, at man må ytre sig, som man vil på CBS nu?

- Vi holder os indenfor den lovmæssige ramme, der er for ytringsfriheden. Sker der noget, så må vi tage det op og lade det give anledning til diskussion. Vi ser som sagt kontroverser over ytringer som læringsmuligheder i stedet for at begrænse dem, svarer han.

Netop ytringsfriheden er ikke et nyt debatemne hos landets universiteter. Tidligere har temafester skabt debat på Københavns Universitet. På CBS førte sangen ’'Den danske sang er en ung blond pige’’ til debat efter en underviser følte sig krænket over, at sangen blev sunget på et møde på studiet.

Dekanen vil ikke benægte, at der på trods af den nye erklæring kan opstå sager, der berører ytringsfriheden på CBS fremover.

- Der vil givetvis opstå sager, der kan være til debat fremover. Men nu har vi et fælles værktøj, der kan adressere sager, der måtte forekomme i fremtiden. Det skal fungere som en rettesnor for os, siger han og tilføjer:

- Vi har en forpligtelse til at sikre ytringsfriheden og samtidig har vi en forventning om, at man ytrer sig med respekt og god tone.

Et skridt i den rigtige retning

Med den nye erklæring vil CBS altså gøre op med en indskrænkning af ytringsfriheden, og det er ifølge direktøren for den juridiske tænketank Justitia, Jacob Mchangama, en god beslutning.

- Jeg synes, det er en glimrende erklæring. Det er vigtigt, at vi slår fast, at ytringsfrihed er en grundlæggende rettighed. Følelsen af at være krænket eller stødt må ikke indskrænke vores ytringsfrihed, siger han.

Ifølge ham er der en tendens, hvor ytringsfriheden bliver udfordret eller indskrænket. Derfor glæder det ham, at CBS tør at gå den modsatte vej.

- I udlandet og særligt i USA er der flere sager, hvor uddannelsesinstitutioner vedtager ting, der indskrænker ytringsfriheden. Vi så også selv tilløb til det i Danmark i 2018, da Københavns Universitet indførte retningslinjer vedrørende krænkende adfærd. Det er afgørende, at der er plads til åbenhed og dialog på en uddannelsesinstitution. Derfor er det her et skridt i den rigtige retning, fortæller han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Jeg synes, det er en glimrende erklæring, siger Jacob Mchangama om CBS' nye erklæring om ytringsfrihed.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Danmark halter stadig efter

Selvom Jacob Mchangama er godt tilfreds med erklæringen fra CBS, så halter vi i Danmark stadig efter vores nabolande, Norge og Sverige.

Her har de blandt andet har indført universitetslove, der skal sikre ytringsfriheden på deres universiteter.

- Det ville være en god idé for os at gå den samme vej. Nu har vi fået en ny minister på området, så det kunne være nærliggende at se på, om vi skal ændre Danmarks universitetslov. På den måde kan vi få en udtrykkelig beskyttelse af den akademiske frihed i lovgivningen, som de også har i Norge og Sverige.

Hvorfor er det nødvendigt?

- Juridisk vil det betyde, at universiteterne står stærkere, og det vil derfor være en stor hjælp for dem.

Selvom Jacob Mchangama taler for en opdatering af universitetsloven, så er Søren Hvidkjær og CBS ikke parate til at gå så langt.

- Vi mener, det er bedst, at sådan noget kommer nedefra. Altså hos universiteterne selv, siger han.

CBS udarbejder desuden et dokument, der understøtter universitetets forskere i deres kommunikation med omverdenen og sætter rammerne for god forskningsformidling, skriver de i en pressemeddelelse.

Link kopieret!

Seneste nyt

Mand døde under Roskilde-oprydning - nu får forening bøde

Oprydning efter årets Roskilde Festival
Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Foreningen Gaderummet/Regnbuen har fået en bøde på 73.800 kroner for brud på arbejdsmiljølovgivningen, i forbindelse med at en hjemløs polsk mand mistede livet under oprydningsindsatsen efter Roskilde Festival.

Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi til Radio IIII.

Manden var en del af en frivillig indsats med oprydning efter musikfestivalen, men lagde sig på et tidspunkt formentlig til at sove i et telt.

En traktor, der skulle rydde teltområdet, kørte ham over, og han døde af sine kvæstelser.

Link kopieret!

18 års ventetid til badeklub i Nordsjælland

Arkivfoto af vinterbadning ved Svanemøllen
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Der er i øjeblikket 18 års ventetid, hvis du vil være medlem af Charlottenlund Søbad.

Det fremgår af søbadets egen hjemmeside.

DR skriver tirsdag, at antallet af vinterbadere på landsplan er tredoblet på ti år. Der er således tale om en stigning fra 25.000 til 75.000 medlemmer i landets 188 vinterbadeklubber - og stigningen ses også i hovedstadsområdet, lyder det.

Og det giver god mening, mener trendforsker og etnolog Julia Lahme.

- Vi får en fysisk oplevelse af at være i live, at være sunde og at være friske, siger hun til DR.

Link kopieret!

To mænd får skærpet fængselsstraffe i sag om våbenlager i Ballerup

Østre Landsret har tirsdag skærpet straffen for to mænd, der i maj sidste år fik lange fængselsstraffe i en sag om et større våbenlager i Ballerup.

Det oplyser anklagere i Statsadvokaten for Særlig Kriminalitet (SSK) Jens Kjærgaard og Lasse Biehl, der har ført sagen.

25-årige Fatih Kaplan og 28-årige Benjamin Khornsorn blev idømt henholdsvis 11 og 9 års fængslet i byretten.

Den straf har Østre Landsret mandag skærpet til henholdsvis 12 og 10 års fængsel.

Link kopieret!

Frederiksberg-cykelrytter diskvalificeret - nu skal sagen behandles igen

Johan Price-Pejtersen jubler som vinder af DM i enkeltstart, men blev senere diskvalificeret.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Cykelrytteren Johan Price-Pejtersen får nu prøvet sin DM-sag ved Danmarks Cykle Unions (DCU) Ordensudvalg.

Det oplyser Danmarks Idrætsforbunds (DIF) i en pressemeddelelse.

Frederiksberg-rytteren var hurtigste mand ved DM i enkeltstart i sommer, men blev efterfølgende diskvalificeret af løbsjuryen, fordi han på et tidspunkt kørte på en cykelsti langs vejen.

Johan Price-Pejtersen har forsøgt at klage over afgørelsen i Danmarks Cykle Unions (DCU) disciplinærsystem. Men DCU afviste sagen, med henvisning til, at afgørelser fra løbsjuryen ikke kan appelleres.

Siden har Johan Price-Pejtersen taget sagen videre til DIF's Appelinstans. Her er sagen nu behandlet, og det er afgjort, at diskvalifikationen nu skal realitetsbehandles hos DCU.

Johan Price-Pejtersen skifter næste sæson til World Tour-holdet Alpecin - Deceuninck.

Link kopieret!

Akutmodtagelser ser ny tendens hos patientgruppe

Færre kateterpatienter hos akutmodtagelsen på Herlev Hospital
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Færre borgere med kateterproblemer henvender sig til akutmodtagelserne på Herlev og Gentofte Hospital.

Det oplyser Region Hovedstaden i en pressemeddelelse.

Antallet af kateter-patienter er således halveret, og det sker, efter at Sundhedsklynge Midt omkring Herlev og Gentofte Hospital har besluttet at uddanne ufaglærte medarbejdere, hjælpere, sygeplejersker og assistenter i ni kommuner.

Ifølge regionsrådsformand i Region Hovedstaden (S) slipper ældre borgere nu for en tur på hospitalet.

- De kan blive hjemme i trygge rammer og få den rigtige pleje af kateteret. Samtidig aflaster det personalet i kommunerne og tager presset af akutmodtagelserne, siger han i pressemeddelelsen.

Link kopieret!

26-årig anholdt efter oktober-derby

Københavns Vestegns Politi har tirsdag anholdt en 26-årig mand, der er mistænkt for vold i forbindelse med fodboldkampen mellem Brøndby IF og FC København den 27. oktober.

Det oplyser politikredsen på X.

- Vi efterforsker en række sager om vold i denne forbindelse - og venter flere anholdelser, siger politikommissær Søren Andersen på X.

Inden kampen blev et tog, der bragte FCK-fans til fodboldkampen, ramt af stenkast, da det passerede Brøndbyøster Station. Ingen personer blev ramt af stenene.

Det fremgår ikke af opslaget på X, om det er denne hændelse, den 26-årige er mistænkt for.

Link kopieret!

Hemmelig stjernekunstners udstilling kommer til København

Banksy-værk fra udstillingen The Mystery of Banksy - A Genius Mind.
Foto: The Mystery of Banksy – A Genius Mind.

Den verdenskendte kunstner Banksys udstilling The Mystery of Banksy - A Genius Mind kommer nu for første gang til Danmark, lyder det i en pressemeddelelse.

Udstillingen åbner 16. maj på Art Maze på Østerbro og har haft mere end 2,5 millioner besøgende, siden udstillingen åbnede i München i 2021.

Banksy er en anonym og gådefuld britisk graffiti-kunstner og maler, som i mange år har vakt opsigt i gadebilledet.

Grundlæggerne af Art Maze, Mattias Kolstrup og Louise Hagbarth, mener, at stedets placering nær Vibenshus Runddel metrostation og krydset mellem Lyngbyvej og Jagtvej er ideel.

- Det rå og industrielle miljø i Art Maze komplementerer Banksys kunst på en helt unik måde. Betonvægge og den upolerede stil skaber en autentisk atmosfære, der minder om de omgivelser, hvor Banksys værker ofte findes. Det gør Art Maze til et perfekt sted for en udstilling, der ønsker at fremhæve de stærke budskaber i Banksys kunst, lyder det.

Spørg Os

Hvad undrer du dig over i hovedstadsområdet? Stil dit spørgsmål her
+

_

Link kopieret!

Det vil koste 13 milliarder kroner at sikre hovedstadsområdets kyster

Det vil koste 12-13 milliarder kroner at sikre hovedstadsområdets 60 kilometer lange kyststrækning mod stormflod.

Regningen bør betales af fællesskabet, ikke kun de enkelte grundejere i første række ved vandet.

Sådan lyder det fra fire borgmestre, der tirsdag har foretræde for Folketingets transportudvalg.

- Det giver ikke mening, at det kun er dem, der bor tættest på vandet, der skal betale for at sikre hele Danmarks hovedstad, siger Hvidovre-borgmester Anders Wolf Andresen (SF) i en udtalelse.

Udover Hvidovre er det Tårnby, Dragør og København, der har foretræde for udvalget.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google