Ekspert om social dumping: Frederiksberg Kommune bryder loven

Ifølge en ekspert burde Frederiksberg Kommune straks have udleveret en rapport til både borger og politikere, der viser, at der sker social dumping på en kommunal byggeplads

Frederiksberg Kommune burde have udleveret en rapport, der viser, at flere af håndværkerne på en byggeplads - hvor kommunen er bygherre - blev underbetalt.

Byggepladsen ligger på Bülowsvej/Fuglevangsvej, hvor en kommunalt ejet udlejningsejendom bliver renoveret. En af ejendommens beboere, Shirin Tholstrup, bad flere gange om få rapporten.

quote - Der er en ting, der står helt klokkeklart. Den rapport skulle have været offentliggjort hurtigere.

Simon Aggesen, Borgmester, Konservative

Alligevel var det først efter TV 2 Lorrys dækning af sagen, at hun fik den udleveret - otte uger efter, at den var lavet færdig.

Ifølge Oluf Jørgensen, som er en af landets førende eksperter i offentlighedsloven, lever kommunens ageren ikke op til loven.

- Når en beboer beder om rapporten, så skal den udleveres, og det skal ske hurtigt. Det, der er sket, lever ikke op til lovens krav om hurtig behandling, siger han til TV 2 Lorry. 

Shirin Tholstrup bad flere gange om at få den rapport, der viste at der var social dumping, udleveret.
Shirin Tholstrup bad flere gange om at få den rapport, der viste at der var social dumping, udleveret.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol


Rapporten blev færdig den 22. september.

Og i sidste uge kunne TV 2 Lorry fortælle, at et lydklip dokumenterer, at Shirin Tholstrup igen og igen bad om rapporten.

Politikere fik heller ikke rapporten

Politikerne i kommunens Bolig- og Ejendomsudvalg fik heller ikke adgang til rapporten, før TV 2 Lorry gik ind i sagen, men Ifølge Oluf Jørgensen burde også politikerne have haft den med det samme.

- Politikerne skal informeres grundigt og redeligt. De har krav på information, for de har ansvaret i den sidste ende, siger han til TV 2 Lorry.

quote Der foregår åbenbart et eller andet derinde, som gør, at man helst ikke vil have, at politikerne får det rigtige billede. Det kunne godt ligne bevidst forhaling

Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær, 3F

Embedsmand talte usandt

På et møde med Shirin Tholstrup forsikrede en kommunal embedsmand hende ellers om, at rapporten var udleveret til politikerne den 11. oktober. Det viser et lydklip, som TV 2 Lorry har fået fra et møde mellem Shirin Tholstrup og kommunen.

Uddrag fra lydklip, hvor en kommunal embedsmand siger:

-Vi har selvfølgelig vedlagt rapporten til politikerne, da vi orienterede dem om, hvad der står i rapporten. Selvfølgelig har de fået den som bilag.

Men både det radikale medlem af udvalget, David Munis Zepernick, og Socialdemokratiets Malte Mathies Løcke fortæller, at de først har først modtaget rapporten tirsdag den 9. november. Og det sker altså efter, at TV 2 Lorry har dækket sagen gennem flere dage.

- Hvis en rapport er blevet skjult for politikerne, er det klart kritisabelt, siger Oluf Jørgensen.

David Munis Zepernick, Rad.V (tv), og Malte Mathies Løcke, Soc. Dem (th) fortæller, at de først har først modtaget rapporten i går den 9 november.
David Munis Zepernick, Rad.V (tv), og Malte Mathies Løcke, Soc. Dem (th) fortæller, at de først har først modtaget rapporten i går den 9 november.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Politikere: Problematisk

Flere af de lokale politikere undrer sig over forløbet og kræver nu en grundig redegørelse for forløbet.

- Jeg synes, at det er problematisk, at vi som politikere ikke får selve bilaget, altså rapporten, siger Jan E. Jørgensen fra Venstre.

- Jeg forstår ikke, hvad man har at skjule? Hvorfor er det, at man ikke får svesken på disken? siger Lone Loklindt fra De Radikale.

- Det her forløb er jo skandaløst fra start til slut. Det handler om elendig byggesagsledelse og omfattende social dumping i kommunens egne byggesager, siger Pelle Dragsted fra Enhedslisten.

- Der er rigtig mange ting, der undrer mig. Social dumping er totalt no-go, og det kan vi aldrig acceptere, siger Michael Vindfeldt, der, udover at være socialdemokratisk medlem af kommunalbestyrelsen, også er partiets borgmesterkandidat ved det forestående kommunalvalg.

Borgmester: Rapporten skulle have været offentliggjort

Borgmester Simon Aggesen, Konservative, ærgrer sig over, at Frederiksberg Kommunes forvaltning ikke med det samme offentliggjorde revisionsrapporten.

- Der er en ting, der står helt klokkeklart. Den rapport skulle have været offentliggjort hurtigere. Så havde vi ikke stået i hele den her misere, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), mener, at rapporten burde have været offentliggjort meget tidligere.
Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K), mener, at rapporten burde have været offentliggjort meget tidligere.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

3F: Ligner bevidst forhaling

En mulig forklaring på de sparsomme oplysninger til Bolig- og Ejendomsudvalget kan ses i en aktindsigt i en korrespondance mellem kommunen og revisionsfirmaet BDO. 

Her fremgår det, at kommunen nødigt ønsker at skifte hovedentreprenøren ud, da det kan blive både dyrt og besværligt. Ifølge 3F er det påfaldende, at der gik så lang tid, før Frederiksberg kommunes forvaltning videregav rapporten. 

- Der foregår åbenbart et eller andet derinde, som gør, at man helst ikke vil have, at politikerne får det rigtige billede. Det kunne godt ligne bevidst forhaling, siger Rasmus Kreutzmann, som er faglig sekretær i 3F.

Misvisende orientering

I stedet for selve revisionsrapporten, fik udvalget en orientering om rapportens indhold. Embedsmændene fortalte blandt andet, at der ikke var entydigt bevis for underbetaling.

Men da TV 2 Lorry besøger Rasmus Kreutzmann fra 3F, fortæller han, at han finder orienteringen til politikerne direkte misvisende. Han peger ned i et printet eksemplar af revisionsrapporten og siger: 

- Jeg kan se her, at medarbejderne - ifølge ansættelseskontrakten - får 115 kroner i timen. Når jeg slår op i overenskomsten - som også er refereret i rapporten - så ligger timelønnen på omkring de 150 kroner i timen. Hvis det ikke er underbetaling, ja så ved jeg ikke, hvad der er, siger den faglige sekretær i 3F.

Rasmus Kreutzmann fra 3F kalder forvaltningens orientering til politikerne direkte misvisende.
Rasmus Kreutzmann fra 3F kalder forvaltningens orientering til politikerne direkte misvisende.

Ulrik Winge, der er Frederiksberg kommunes By-, Kultur- og Miljødirektør, er uenig i, at den orientering, der blev givet til udvalget den 11. oktober, var misvisende. 

Det fortalte han i et interview med TV 2 Lorry torsdag i sidste uge. Men han erkendte, at ordlyden og vægtningen af ordene muligvis afveg en smule fra hinanden.

Politikere: Vi må have en forklaring

Flere af politikerne kræver nu, at forvaltningen kommer med en grundig redegørelse af hele forløbet. 

- Det ser ud som om, at der er et motiv for at forhale. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi får klarhed over, hvad der er foregået, siger Lone Loklindt, Rad. V.

- Socialdemokratiet vil kræve en redegørelse for, hvad der er sket, Siger Michael Vindfeldt, Soc. Dem.

- Jeg synes da klart, vi skal have en redegørelse, så vi kan finde ud af, hvad der er op og ned i den her sag, siger Jan E. Jørgensen, Venstre til TV 2 Lorry.

Direktør: Ikke med vilje

Frederiksberg Kommunes By, Kultur-og Miljødirektør Ulrik Winge afviste i torsdags, at der er tale om bevidst forhaling og siger, at der er tale om en misforståelse. Han forklarer, at embedsmanden troede, at rapporten var udleveret. Borgmester Simon Aggesen tror på forvaltningens forklaring.

Kan du forstå, hvis nogle kan få den opfattelse, at der er tale om en bevidst forhaling?

- Jeg er rigtig ked af, at borgeren - og det politiske niveau - har fået den opfattelse. Sådan skal det ikke være. Jeg ved, at forvaltningen ikke har haft til hensigt at vildlede det politiske niveau. Er ordvalget helt korrekt? Der må man bare sige, at det havde været så meget bedre, hvis den rapport var blevet offentliggjort tidligere. Så havde vi undgået den her analyse af de enkelte ord.

Hvad sker der nu?

- Jeg vil selvfølgelig bede om, at man behandler alle henvendelser helt korrekt. Det gælder også aktindsigtsanmodninger. Og så vil jeg sige til borgeren, at jeg er ked af, at hun har haft den oplevelse. Og til mine politiske kolleger vil jeg sige, at de selvfølgelig skal have alle de oplysninger, de har brug for, siger borgmester Simon Aggesen, Konservative.