Frederiksberg har knækket den ulovlige graffiti ved hjælp af særligt tiltag

Der er sket et markant fald i mængden af ulovlig graffiti på Frederiksberg. Borgmesteren mener, at et helt særligt tiltag er skyld i den positive udvikling.

På Frederiksberg har man måske knækket koden på, hvordan man undgår graffitihærværk i bybilledet.

I år er mængden af graffiti nemlig faldet med 22,5 procent sammenlignet med 2020. Det viser den seneste måling, som By-, Kultur og Miljøområdet i Frederiksberg Kommune har fået lavet.

Det er en god nyhed for Frederiksbergs borgmester, Simon Aggesen (K). Han mener, det er en særlig indsats, der er skyld i, at graffitien er på retur.

- Vi har haft meget fokus på det. Og man taler om såkaldte "the broken window-effekt", der handler om, at hvis man sørger for, at byen er ren og ikke har graffiti, så genererer vi heller ikke graffiti, og vi er inde i en rigtig positiv spiral, siger Simon Aggesen til TV 2 Lorry.

Frederiksberg Kommune laver en gang om året en måling på seks veje, der hver er en kilometer lange. Den seneste måling viste et samlet antal graffitiudtryk på i alt 2.381 styk, hvilket er det laveste siden 2012.

Ud af det samlede antal graffitiudtryk er der registreret flest klistermærker med 1.408 styk, hvilket svarer til 59 procent. Der er næstflest af de såkaldte tags med 918 styk, der udgør 38,5 procent af den samlede målte graffiti.

Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen (K).
Borgmester på Frederiksberg, Simon Aggesen (K).
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Borgmester: Det skaber tryghed

Spørger man Simon Aggesen har det en betydning for kommunens borgere, at graffiti ikke er en del af bybilledet.

- Graffiti skaber en særlig stemning for et bymiljø. Nogle steder kan det være godt, men på Frederiksberg ser vi helst, at der ikke er så meget graffiti, og for mig selv skaber det tryghed. Jeg tror, at for byens borgere, skaber det tryghed, at der er pænt og rent, siger han. 

Ikke alt er væk

Tager men en tur rundt på Frederiksberg er der dog fortsat noget graffiti rundt omkring. Det er der ifølge Simon Aggesen en god grund til.

- Vi har det fokus, at når vi ser graffiti eller får det indrapporteret, så kører vi ud og fjerner det. Men nogle steder, hvor det er andre der ejer det, er det mere besværligt. Er det kommunalt kan vi fjerne det umiddelbart. Og så har vi p-vagter, som vi også kalder city-assistenter, der rapporterer, når de ser graffiti i byrummet, fortæller han.

Noget graffiti er ikke på kommunal grund og er derfor ikke lige til at fjerne, ifølge Frederiksbergs borgmester.
Noget graffiti er ikke på kommunal grund og er derfor ikke lige til at fjerne, ifølge Frederiksbergs borgmester.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Lokalavisen Frederiksberg Liv samarbejder med kommunen om at videresende indberetninger af graffiti fra læserne.

Kommunen opfordrer desuden alle private grundejere, boligforeninger, andelsboligforeninger med videre til at tilmelde sig kommunens graffitiordning. 

Der er indtil videre 44, der har gjort anvendelse af ordningen både i form af faste afrensningsaftaler og enkeltafrensninger. 

Ved tilmelding af ordningen kan man også få afrenset graffiti til en pris, der ligger væsentligt under prisen for normal afrensning.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik