Generation lockdown bliver studenter: "Vi lærte først hinanden rigtigt at kende i 3.g"

De bliver kaldt "generation lockdown", og flere af dem har været hjemme omkring halvdelen af deres studietid. Nu fejrer de friheden.

Christian Due og Emma Lykke Ladegaard fra 3.P på Københavns Mediegymnasium er nogle af hovedstadsområdets nyudklækkede studenter, og deres studenterfejring står i skærende kontrast til deres studietid.

Fredag byder nemlig på tæt fysisk kontakt på en studentervogn, fest med rigelige mængder alkohol og et stort fællesskab.

Deres studietid har været præcis det modsatte. Som den gymnasieårgang, der har været ramt af flest corona-restriktioner, er de af mange blevet kaldt "generation lockdown".

På Københavns Mediegymnasium har de nye studenter været hjemme i næsten halvdelen af deres skoletid:

- Vi lærte først hinanden rigtigt at kende i 3.g. Man fandt nogle venner i klassen i starten af 1.g, og så kom corona. Derefter så vi slet ikke hinanden i klassen, og det er så først i år, at vi er begyndt at holde klassefester og rent faktisk snakke sammen på tværs af vennegrupper i klassen, fortæller 20-årige Christian Due.

Trivselsundersøgelser har vist, at flere unge end tidligere har følt sig ensomme under corona-nedlukningerne.

Blandt andet konkluderede et projekt, der går under navnet HOPE, som har undersøgt folks adfærd under corona-krisen, at hele 40 procent af de unge i alderen 18-34 år følte sig ensomme i vinteren 2021.

Og både Christian Due og Emma Lykke Ladegaard kan nikke genkendende til, at det ikke har været nemt at være ung under corona-pandemien:

- Jeg synes, at det har været rigtig hårdt. Christian og jeg er begge meget sociale, og jeg føler, at jeg har manglet den energi, jeg får af at være sammen med andre mennesker, når jeg bare har siddet derhjemme, fortæller 19-årige Emma Lykke Ladegaard.

3.P fra Københavns Mediegymnasium får taget klassefoto.
3.P fra Københavns Mediegymnasium får taget klassefoto.
Foto: Julie Eleanor Andersen - TV 2 Lorry

Har der slet ikke været noget godt ved at være "generation lockdown"?

- Ikke rigtig. Men hvis jeg alligevel skal sige én ting, så er det, at nogle af vores eksamener blev aflyst. Det var fedt, siger Christian Due.

Rektor mener, at de er "generation samfundssind"

Rektoren på Københavns Mediegymnasium synes også, at der er kommet en anden god ting ud af de mange nedlukninger.

Han mener nemlig, at det er mere passende at tale om en "generation samfundssind".

- De har vist, at de allerede i en tidlig alder har kunne tage hensyn til deres forældre, familie og til hele samfundet i stedet for at være selvoptaget og kun tænke på deres eget sociale liv på gymnasiet med fester og ture, siger han og tilføjer:

- Jeg synes faktisk, at man kan høre det på dem, hvis man taler med dem.

De unge, der er blevet studenter i år, startede deres gymnasietid i 2019 - samme år som corona-pandemien brød ud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik