Han giver liv til dine børns kunstværker: Mød manden bag vejrtegningerne på TV 2 Lorry

Hans Nørgaard har skrevet tekster til og indtalt hundredevis af vejrtegninger på TV 2 Lorry. Her kan du møde manden bag den varme stemme, som runder alle TV 2 Lorrys 19.30-udsendelser af.

Hvem er det, der lover at sende tusser?

De fleste TV 2 Lorry-seere kender stemmen fra det faste indslag i slutningen af nyhedsudsendelsen. Med søde historier og løfter om tusser har manden bag TV 2 Lorrys vejrtegninger fundet vej til mange af vores seeres hjerter. Faktisk sker det jævnligt, at der kommer fanpost til ham på mail og på Facebook. Brevskriverne er ofte nysgerrige på at vide, hvem personen bag de hyggelige fortællinger er, og hvordan han ser ud. Derfor bringer vi nu et portræt af vores vejrtegningsmand Hans Nørgaard.

muted

Når vejrtegningerne bliver til TV.

Der kommer masser af vejrtegninger til TV 2 Lorry hver uge. Her kan du se, hvordan det går til, når Hans Nørgaard skal skrive og indtale historier til tegningerne.

Nyhedsredaktør og vejrtegningsmand

I lige knap 23 år har Hans Nørgaard været ansat på TV 2 Lorry. Med en baggrund som først skrivende journalist og siden TV-journalist på det daværende TV Danmark blev Hans Nørgaard ansat som journalist, da TV 2 Lorry var i omegnen af ti år gammel. Selvom vejrtegningerne på det tidspunkt allerede var en fast del af udsendelserne på denne station, var det først for fem år siden, Hans Nørgaard overtog den faste tjans med at skrive og indtale historier til de vejrtegninger, masser af børn gennem tiden har sendt til TV 2 Lorry. - Det er jo ikke min primære rolle på TV 2 Lorry. Først og fremmest er jeg nyhedsredaktør, hvilket vil sige, at jeg arbejder med enten at være redaktør på vores hjemmeside eller på vores 19.30-udsendelse. Og så har jeg en del vagter, hvor jeg skriver artikler til hjemmesiden, siger han. På TV 2 Lorry er Hans Nørgaard da også - blandt mange andre ting - kendt for sin kærlighed til sproget, der både skal være levende og korrekt. - Det er formentlig derfor, jeg også kan lide at skrive de her vejrtegningstekster. Selvom de jo er meget korte, så ligger der en opgave i, om man kan skrive noget der er sjovt, veloplagt eller stemningsskabende. Det kan jeg rigtig godt lide.

Fanmails og tegnekonkurrence

Det er efterhånden blevet til hundredevis af vejrtegninger for Hans Nørgaard, siden han overtog tjansen, og det har gennem tiden kastet en del begejstrede henvendelser af sig. - De skriver, at de bliver i godt humør af at høre de her fortolkninger af vejrtegninger. Det er voksne, der skriver til os, som enten har børn eller børnebørn og som sidder og kigger med. Jeg har engang fået en besked, hvor det var en hel familie der fortalte, at de altid så vejrtegningerne. Det bliver jeg da kisteglad for, siger Hans Nørgaard. Desuden har den regionale berømmelse også resulteret i, at Hans Nørgaard engang blev inviteret som dommer i en børnetegningskonkurrence arrangeret af en forening i Dragør.

Et fast holdepunkt

Når året 2021 er omme, har TV 2 Lorrys vejrtegning 30 år på bagen, og på det tidspunkt er der sendt 11.315 vejrtegninger i alt. Selvom formen ikke altid har været den samme, og det eksempelvis tidligere var nyhedsværterne der præsenterede dagens vejrtegning, giver det faste format stadig noget til TV 2 Lorrys identitet: - Der er faktisk en kæmpe stabilitet i de her vejrtegninger. Tegningerne er ikke vigtigere end TV 2 Lorry, det ville jeg trods alt aldrig sige. Men jeg kan vældig godt lide, at de nu har været der så længe, at der ovenikøbet er voksne, der selv har sendt tegninger til TV 2 Lorry i sin tid, som nu har børn der gør det samme, siger Hans Nørgaard. Idéen med en vejrtegning i udsendelsen stammer fra TV 2 Lorrys tidligere direktør Dan Tschernia, og allerede i 1997 modtog stationen en pris fra Tegnerforbundet af 1919, som stadig hænger her den dag i dag. Når Hans Nørgaard holder ferie, er der andre journalister, der må overtage tolke-tjansen. Men det er en opgave, der kræver stærke nerver. For det hænder faktisk, at vi modtager klager, når det ikke er Hans' melodiske stemme, der fylder stuerne. Heldigvis har Hans Nørgaard ingen planer om at stoppe som TV 2 Lorrys helt egen vejrtegningsmand. - Så længe det vælter ind med sjove og kreative tegninger, vil jeg elske at blive ved med at fortolke dem, fordi man kan da ikke andet end at blive glad i låget, af at se på børnenes opfindsomhed og gode humør, siger han. Så seerne kan roligt læne sig tilbage og nyde endnu en poetisk fortolkning af farvestrålende kunstværker.

10. januar 2023: Du har nu læst en artikel, som blev udgivet dengang, vi hed TV 2 Lorry. Det gør vi ikke længere, og det har faktisk haft betydning for netop vejrtegningerne, som denne artikel omhandler. Tilblivelsen af TV 2 Kosmopol betød nemlig også, at TV 2 Lorry - og dermed også vejrtegningerne, som har fulgt TV 2 Lorry - blev lagt i graven. Vi viser derfor ikke længere vejrtegninger i vores TV-udsendelser.