"Hemmelig" kirkegård omdannes til park: Københavnerne får ny grøn oase

Et "nyt" åndehul kan snart se dagens lys, efter at Frederiksberg Kommune har besluttet at gå videre med projektet om at omdanne dele af Solbjerg Parkkirkegård til offentlig park.

Mens naturelskere og politikerne i Københavns Kommune kæmper en indædt kamp om, hvorvidt der skal bygges på Amager Fælled eller ej, så pønser politikerne i nabokommunen Frederiksberg på at skabe en "ny" park. 

Lige ved siden af to af de mest populære parker i Københavnsområdet, Frederiksberg Have og Søndermarken, ligger der et ganske fredeligt område, som næppe nyder samme bevågenhed.

Det skyldes muligvis den fredede, røde neutrale murstensmur, der omkranser den 18 hektar store kirkegård lige over for Zoologisk Have. Men Kirkegården, der ellers har ligget på nøjagtig samme sted siden 1865, står nu overfor en større overhaling.

I hvert fald hvis det står til Frederiksberg Kommune. 

By- og Miljøudvalget i kommunen har besluttet at arbejde videre med udviklingen af Solbjerg Parkkirkegård, der nu skal igennem en borgerinddragelsesproces i midten af september og fire uger frem.

Helt konkret er der tale om en delvis nedlæggelse af Solbjerg Parkkirkegård som aktiv kirkegård i den vestlige og nordlige del. Her er antallet af bevaringsværdige og aktive gravsteder faldet, og selvom der er enkelte, der stadig bliver bevaret, så er vurderingen, at det ikke er til hinder for udviklingen af arealerne.

Skal klimasikres

Men det er ikke kun færre kister, der har fået Frederiksberg Kommune til at kigge nærmere på kirkegården. Det er også i den nordvestlige del, at vand samler sig ved skybrud, og derfor skal der tænkes klimasikring ind i udviklingsplanen på denne del af kirkegården, lyder det i udkastet.

- Visionen er at skabe én stor grøn parkkirkegård, hvor man, med respekt for gravsteder og aktive kirkegårdsarealer, kan give plads til rekreation, ophold og bevægelse i den tætte by, lyder det.

Det er dog ikke bare sådan lige at omdanne en del af kirkegården til en oase, der indbyder til bevægelse og aktivitet i hyggelige rammer.

Der vil nemlig stadig være gæster, der har brug for ro og fordybelse, når de kommer for at besøge deres efterladte på kirkegården. Og da området er udlagt som stilleområde, mangler der endnu at blive lavet en plan for, hvordan man imødekommer alle brugerne af kirkegården.

En slyngede sti kan etableres som noget af det første, og inviterer til spadsereture på tværs af eksisterende stramme barrierer, skrive MASU PLANNING i deres oplæg.
En slyngede sti kan etableres som noget af det første, og inviterer til spadsereture på tværs af eksisterende stramme barrierer, skrive MASU PLANNING i deres oplæg.
Foto: MASU PLANNING

Petanque og yoga

Det er arkitektvirksomheden MASU Planning, der står bag tegningerne og idéerne til omdannelsen af kirkegården.

Her har man gjort sig nogle overvejelser for, hvordan man inviterer borgerne til at bruge parken. De væsentligste tiltag handler om, at gøre indgangene mere indbydende, så folk ved, at man kan komme ind på kirkegården.

Derudover forslår man at lave en såkaldt promenadesti, der slynger sig gennem hele parken, mens andre mulige tiltag er områder med overdækninger, petanquebaner og yogaplatforme.

Ifølge Frederiksberg Kommune rummer Solbjerg Parkkirkegård muligheden for at blive et større samlingssted i fremtiden, da man stadig arbejder for at en forlængelse af metrolinjen M4 slår et smut forbi Zoologisk Have. Sker det, at der kommer en metrostation, så "må (det, red.) forventes også at få indflydelse på, hvordan kirkegården bruges".

Høringssvarene vil blive gennemgået i oktober og november og præsenteres for politikerne i udvalget i slutningen af november. Såfremt plane holder, forventes det at planen kan indarbejdes i budgettet for 2023.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik