Mens dragqueens blæste sæbebobler over hujende børn, faldt en demonstration fra hinanden uden for

Fredag eftermiddag og aften kulminerede en uges virak omkring Danmarks vel nok mest omtalte dragshow nogensinde.

En herre med kort, gråsprængt hår, iklædt sort jakke og jeans drejer målrettet om hjørnet, da han når op fra metrostationen på Frederiksberg.

Kun to ting afslører destinationen: et par høje, lyserøde stiletter og en pink fjerboa.

Et øjeblik senere er han forsvundet ind folkemængden foran Frederiksberg Hovedbibliotek, hvor flere hundrede mennesker er mødt op fredag ved 18-tiden.

Mens barnevogne, glimmer, regnbueflag og en livlig stopdans til tonerne af “Born This Way” forvandler størstedelen af pladsen foran Frederiksbergs hovedbibliotek til en festplads, er der anderledes stille ved indgangen til biblioteket.

Her står mellem 25 og 50 personer i små enklaver og taler. En har et dansk flag stikkende op fra rygsækken, mens et par stykker har dækket det nederste af ansigtet med sorte masker og halstørklæder.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

"At være den som du er født som Det er godt nok!" stod der på Meick Løvendals skilt. Ved siden af Meick Løvendal står en person, der er klædt ud som noget, vedkommende ikke er født som.
"At være den som du er født som Det er godt nok!" stod der på Meick Løvendals skilt. Ved siden af Meick Løvendal står en person, der er klædt ud som noget, vedkommende ikke er født som.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Nogle har iført sig sorte hættetrøjer, og det er ikke alle, der har lyst til at lade sig fotografere eller snakke med journalister. Demonstranterne flankeres af omkring 20 betjente, der har taget opstilling ved indgangen.

Stemningen er rolig. Dog er den mere festlig i den ene lejr, end den er i den anden.

Lad os bare slå fast en gang for alle, at der på pladsen foran Danmarks mest omtalte børnedragshow fredag aften var pænt stor overvægt af folk, der støttede op om begivenheden på Frederiksberg Bibliotek.

Et forsigtigt bud er, at der nok var fem-seks gange så mange samlet omkring festen med regnbueflag som i skaren, der demonstrerede mod dragshowet.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Dragshow for børn har trukket fronterne hårdt op

Den seneste uge har et børnearrangement med drags, der er opfører et prinsesseshow, skabt stor debat.

Sagens kerne er et dragshow i børnehøjde, som afholdes på Frederiksberg Hovedbibliotek i anledning af Den Lille Kulturnat.

Her skal to mandlige skuespillere optræde med sange og danse for børnene, mens de er udklædt og sminket som kvinder – altså som såkaldte dragqueens.

Men arrangementet er faldet flere partimedlemmer fra Dansk Folkeparti for brystet. De mener ikke, at arrangementet er for børn, og frygter at showet kan påvirke de børn, som ser det, på en negativ måde.

Finn Rudaizky (DF) fra Københavns Borgerrepræsentation går endda så langt, at han kalder dragshows for perverterede:

- Det er perverst og ulækkert at udsætte forsvarsløse børn for sådanne seksualiserede dragshows, hvorfor kommunen bør indstille alle dragshows for børn omgående, skriver han i et indlæg til TV 2 Kosmopol, som også er underskrevet af Mitchel Vestergaard fra DF.

De kritiske røster har fået en gruppe borgere til at arrangere en demonstration mod arrangementet på biblioteket. Bag den står Livah Sunshine og Isla Tusindstråle, som mener, at det er vigtigt at opsætte en grænse for, hvad børn skal vises.

Den hårdkogte modstand har også kunne mærkes hos de to dragqueens, som skal optræde for børnene.

Det er endda blevet til dødstrusler, har Magnus Lykke Johansson, der fredag aften optræder som karakteren Diana Diamond til arrangementet, tidligere forklaret.

Der er dog også stærke røster, som mener, at virakken omkring arrangementet har taget overhånd. Derfor er der fredag aften også en moddemonstration ved Frederiksberg Hovedbibliotek, hvor målet er at beskytte børnene mod ”had og xenofobi”.

- Man bliver en anelse rørt

Morten Norup fra Amager er manden med de lyserøde stiletter og fjerboaen. Og han er en af dem, der er mødt op for at vise sin støtte til børnedragshowet.

- Den hetz, som der har været mod de to dragstjerner, har taget helt overhånd, og det hører ingen steder hjemme. Det kan ikke være rigtigt, at vi skal have et samfund, som er sådan her, siger han med henvisning til de dødstrusler, aftenens to optrædende har modtaget, siger han til TV 2 Kosmopol.

Selv er Morten Norup, der til daglig arbejder på et plejehjem, tidligere drag. Da han for en uges tid siden hørte om modstanden mod showet, besluttede han sig for at vise opbakningen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Morten fra Amager har selv tidligere optrådt som drag.
Morten fra Amager har selv tidligere optrådt som drag.
Foto: Kasper Bruun Vindum Brandt/TV 2 Kosmopol

- Jeg følte mig magtesløs og fuld af undren. Nu er jeg taget herind, og det gør indtryk at stå her. Man bliver en anelse rørt og stolt over, at så mange støtter op om det her event. Så kan de (demonstranterne, red.) sige, hvad de vil, siger Morten Norup og fortsætter:

- Det viser bare, at de ikke kan vælte nogen med deres ord. Og børn skal have lov til at være de børn, de er.

Må man ikke synes, hvad man vil om dragshowet?

- Afgjort. Alle må gerne have en stemme. Men budskaber skal afleveres på en sober og pæn måde, og det synes jeg ikke, der er blevet gjort.

- Vi har et samfund, hvor man er meget forvirret

I den modsatte lejr har Meick Løvendal fra Rødovre medbragt et skilt. "At være den som du er født som - Det er godt nok!", står der på det.

Han mener, at dragshowet er problematisk, fordi "man som barn spejler sig meget i voksne".

- Det (dragshows, red.) er en del af de voksnes verden, og det synes jeg ikke, man skal eksponere børn for. Der bør vi være voksne mennesker og styrke børnene i, at de er gode, som de er, siger han.

Kan man ikke også gøre det ved at tage dem med til dragshows?

- Men når en voksen mand klæder sig ud som en kvinde - noget man ikke er - synes jeg, det er forkert. Vi har et samfund, hvor man er meget forvirret. Jeg synes, man kan se det på de mennesker, der er kommet i dag, siger Meick Løvendal.

Han mener selv, han er kommet med skiltet i dag for at "bygge nogle broer" og "skabe dialog om at passe på børnene". 

- Og så er det et godt trækplaster for pædofile, ikk’?, udbryder en nærgående kvinde pludselig.

Dragshowtime

Inde på biblioteket er der ingen tvivl om tilhørsforholdet, da Diana Diamond og Di Di Cancerella går på scenen og påbegynder prinsesseshowet efter en kort introduktion fra bibliotekschef Tina Pihl (uden at sige et ord om demonstrationerne uden for).

Publikum, der primært består af børn i 6-12-års alderen ledsaget af forældre har en fest til de to kunstneres lip-sync af Disney-sange.

Særligt fortolkningen af "Havet er skønt" fra Den Lille Havfrue går rent ind hos børnene, ikke mindst da Diana Diamond med det borgerlige navn Magnus Lykke Johansson skyder sæbebobler ud til børnene.

Klimakset nås dog uden opførelsen af "Let it Go" fra filmen Frost, hvor Diana Diamond giver den som hovedpersonen Elsa, mens Di Di Cancerella er det sjove side-kick, der laver spas i baggrunden.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Di Di Cancerella (tv) og Diana Diamond (th) på scenen i Frederiksberg Bibliotek i forbindelse med Den Lille Kulturnat.
Di Di Cancerella (tv) og Diana Diamond (th) på scenen i Frederiksberg Bibliotek i forbindelse med Den Lille Kulturnat.
Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

- Kald mig bare politisk ukorrekt

Uden for er stemningen langt fra lige så festlig, da initiativtageren til demonstrationen mod dragshowet, Isla Tusindstråle, holder sin tale foran omkring 50 personer.

Hun taler om John Dillermand og den fri pornografi, som alle børn kan finde på internettet. Talen, som hun har skrevet i hånden på togturen fra Odense, handler også om kønnene, og hvorfor dragshows ikke er egnet til børn.

- Den politiske korrekthed vil ikke stoppe, før alle grænser for normalitet er udvisket, siger hun gennem en megafon foran skaren.

Ikke alle demonstranter lytter efter. Nogle snakker, andre klapper lidt hist og her.

- Kald mig bare politisk ukorrekt, for jeg er politisk ukorrekt, og jeg er stolt af det, siger Isla Tusindstråle videre i sin tale, og det udløser et bifald og hujende råb fra demonstranterne.

Hverken politi eller vagter har specielt travlt, på nær en enkelt tilfælde, hvor en maskeklædt person imod dragshowet føres væk af politiet og sigtes for at bryde tildækningsforbuddet.

Alt imens spiller Destinys Child-sangen "I'm a survivor" fra et højtalersæt hos den gruppe, der har det sjovest fredag aften.

Altså dem med glimmer og regnbueflag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik