Nyt i sagen om skandaleramt svømmehalsbyggeri - nu er det slut

Frederiksberg Kommune ophæver samarbejdet med Skou Gruppen A/S om renoveringen af Frederiksberg Svømmehal.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Frederiksberg Kommune besluttede mandag aften at ophæve samarbejdet med Skou Gruppen A/S om renoveringen af Frederiksberg Svømmehal. Det oplyser Frederiksberg Kommune i en pressemeddelse.

Det sker efter store uenigheder.

Entreprenøren har ifølge Frederiksberg Kommune længe haft vanskeligheder ved at leve op til aftalerne. Derfor har kommunen altså ikke set en anden løsning end at ophæve kontrakten.

"Nok er nok"

Det sker på baggrund af den påkravsskrivelse som Frederiksberg Kommune sendte til Skou Gruppen den 10. december 2021

Her varslede kommunen, at de ville ophæve kontrakten, medmindre Skou Gruppen kunne sandsynliggøre, at det blandt andet var muligt for dem at gennemføre det aftalte projekt inden for en aftalt tidsplan og med den fornødne kvalitet.

Skou Gruppen svarede inden fristens udløb den 5. januar 2022. 

Svaret er siden blevet gransket af kommunens rådgivere, advokater og faglige medarbejdere, og vurderingen er klar: Skou Gruppen er ikke fremkommet med en plan eller har udvist en samarbejdsvilje, der i fornødent omfang har betrygget Frederiksberg Kommune i, at Skou Gruppen kan og vil gennemføre de resterende opgaver i henhold til den seneste samarbejdsaftale.  

- Nok er nok. Vi har strakt os meget langt i denne sag, og nu er tålmodigheden simpelthen sluppet op, siger Frederiksbergs borgmester Michael Vindfeldt (S) i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi har ikke oplevet en entreprenør, som er indstillet på at finde en fornuftig løsning eller forholder sig til de reelle udfordringer, som er i projektet. Og så har vi ikke andet valg end at afbryde samarbejdet.

Uforstående

Hos Skou Gruppen er de uforstående over for beslutningen. I en pressemeddelelse skriver de, at de ikke er enige i Frederiksbergs Kommunes udlægning af problemerne i byggesagen.

Derfor har de besluttet at få sagen bedømt af Voldgiftsnævnet for Bygge- og Anlægsvirksomhed.

- Vi har ønsket, at renoveringen blev udført i overensstemmelse med bygningsreglementet og almindelig byggeskik. Jeg kan beklageligvis konstatere, at kommunen ikke har et problem med at gå på kompromis med normer og lovgivning, og det bekymrer mig. Jeg er desuden frustreret over, at kommunen forsøger at placere ansvaret for den manglende fremdrift hos os på trods af, at de ikke har levet op til aftalen, lyder det fra Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann.

Renovering koster det samme som en ny svømmehal

Da Frederiksberg Kommune i foråret 2019 vedtog den omfattende renovering af den gamle svømmehal, blev det anslået, at prisen ville være omkring 70 millioner kroner.

Siden er udgifter for yderligere 30 millioner kroner kommet til, så prisen for renoveringen af badeanstalten nu lyder på 100 millioner.

Dermed koster renoveringen af den 90 år gamle Frederiksberg Svømmehal, der er en af de ældste svømmehaller i landet, stort set det samme, som mange andre kommuner betaler for at bygge helt nye af slagsen.

Årsagen til renoveringen af svømmehallen skal blandt andet findes i nye, skærpede miljøkrav fra Miljøministeriet, der blandt andet omhandler de tekniske anlæg, der styrer vandkvaliteten. Derudover er bygningen ifølge Frederiksberg Kommune nedslidt og trænger til en renovering.

Frederiksberg Svømmehal skulle oprindeligt have været åbnet i maj 2021 efter en omfattende renovering.

Frederiksberg Kommune indgik i juni måned en aftale med Skou Gruppen om, at svømmehallen skulle stå klar i januar 2022.  

Svømmehallerne og skandalerne

Det er bestemt ikke kun Frederiksberg Svømmehal, der har oplevet problemer i forbindelse med byggeri. Nedenfor kan du se en liste over nogle af de andre byggeprojekter med svømmehaller i hovedstadsområdet, der har oplevet store problemer.


Bellahøj Svømmestadion

Selvom Bellahøj Svømmestadion blot havde lidt mere end 10 år på bagen, måtte det store nationalstadion for dansk svømning lukke ned i 2019, efter der blev fundet bakterievækst og skimmelsvamp i gulvene i den nye bygning.


Bellahøj Svømmestadion åbnede tidligere i år efter mere end to års renovering, der kostede 55.5 millioner kroner.


Byggeriet af Bellahøj Svømmestadion kostede oprindeligt 230 millioner kroner.


Roskilde Badet

Første spadestik til byggeriet af Roskilde Badet blev foretaget i 2017, og efter mere end to års forsinkelse åbnede det i juni i år.


Det var budgetteret, at den nye svømmehal skulle koste 110 millioner kroner at bygge, men den samlede pris endte på 224 millioner kroner.


Byggeriet var plaget af en lang række alvorlige fejl, der blandt andet inkluderede asbest, nedfaldent tag og alvorlige fejl på betonelementer.


Der er nu iværksat en uvildig undersøgelse for at finde ud af. hvad der gik galt.


Frederikssund Svømmehal

Frederikssund blev første spadestik taget tilbage i november 2017, og svømmehallen skulle efter planen have stået klar til brug i sommeren 2019.


Byggeriet af den nye svømmehal blev undervejs ramt af store problemer, som forsinkede projektet, og det hjalp ikke på situationen, at der efterfølgende opstod et juridisk slagsmål mellem kommunen og entreprenøren.


Den officielle åbningsdato endte med at blive skubbet mere end et år, da borgeren i Frederikssund endelig fik indviet deres nye svømmehal den 15. august 2020.


Vandkulturhuset i København

Oprindeligt var det planen, at det 360 millioner kroner dyre vandkulturhus med en prominent plads på Papirøen i København skulle stå klar i begyndelsen af 2022 som et arkitektonisk fyrtårn med både udendørs havnebad og en indendørs svømmehal, som er tegnet af blandt andre den berømte japanske arkitekt Kengo Kuma.


Men i august 2019 kom det frem, at det prestigøse byggeri står til at blive forsinket i to og et halvt år og samtidig bliver dyrere end først antaget.


I oktober i 2020 blev der sat navn på entreprenørerne, der skal opføre den store svømmehal. Samtidig kom det frem, at den samlede pris på vandkulturhuset nu var 566 millioner kroner - altså mere end 200 millioner kroner dyrere end først annonceret.
Nyheder

20161130-150128-4-5960x3979ma

Relæ-skaberen Kim Rossen er død: "Havde stor betydning for den danske madscene"

rasmus lindbjerg

Har du hørt om ’brotox’? Skønhedsklinikker går målrettet efter mænd

Det gamle København

Se billederne: Engang var København én stor parkeringsplads

Vis mere
rwtw

Flere etageejendomme evakueret: Røgudvikling kan skyldes kemikalier

20170419-125531-A-1920x1281we

Bip bip bip:
Nu kan en del københavnere blive vækket af larm endnu tidligere

Vis mere