Pushere sælger Puff Bars med narko: De er nemme at få fat i

Det er både hurtigt og nemt at skaffe narkotika-holdige e-cigaretter – såkaldte Puff Bars – via blandt andet Snapchat. Det testede vores reporter, der mødtes med en ung pusher.

Det er koldt. Sådan rigtig koldt.

Jeg står og fryser, selvom jeg er iført både dunjakke, hættetrøje og et par tykke handsker. Og inde under jakken hele to mikrofoner.

Mine øjne kan ikke slippe mobilskærmen. Jeg står og venter på en ukendt person bag en stor etagebygning på Frederiksberg. Om lidt vil han forhåbentlig skrive, at han er i nærheden.

Jeg ved endnu ikke, hvem jeg skal møde. I løbet af det seneste døgn har jeg skrevet sammen med Snapchat-profilen "Hashpuffer" (navnet er opdigtet, red.) - en profil, der både i navn og opslag gør opmærksom på, at man via profilen kan købe e-cigaretterne Puff Bars med narkotika i.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I en hvid dunjakke med hætten trukket godt op over hovedet går pusheren målrettet mod mødestedet. Fem minutter senere har TV 2 Kosmopols kriminalreporter købt én af hans e-cigaretter.
I en hvid dunjakke med hætten trukket godt op over hovedet går pusheren målrettet mod mødestedet. Fem minutter senere har TV 2 Kosmopols kriminalreporter købt én af hans e-cigaretter.
Foto: Tobias Tystrup - TV 2 Kosmopol

Jeg er kriminalreporter på TV 2 Kosmopol og har i flere uger researchet på Puff Bars, som ikke bare indeholder ulovligt nikotin med duftstoffer, men er fyldt med særligt vanedannende narkotika. 

Det skyldes, at flere kilder har fortalt mig om unges ubehagelige oplevelser med de frugt- og slik-smagende e-cigaretter.

Salg af dunke med flydende cannabis

Ligesom en række andre lignende profiler på diverse medier reklamerer Snapchat-profilen Hashpuffer med mængderabatter og levering.

”Levering på hele Sjælland”, står der for eksempel i et opslag fra profilen, efterfulgt af en prisoversigt over, hvad dunke med flydende cannabis-olie koster – 10 milliliter for 200 kroner, 30 milliliter for 500 kroner. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På Telegram tilbydes disse narkoholdige e-cigaretter
På Telegram tilbydes disse narkoholdige e-cigaretter

Under pseudonym har jeg udgivet mig for at være en interesseret køber, der gerne vil have leveret en ”thc-puff” til Frederiksberg. 

Og det er den aftale, der nu er på plads. Og det er derfor, jeg står og venter her i kulden meget tæt på metrostationen på Frederiksberg Allé. 

Både politi og kommuner kender til problemet

TV 2 Kosmopol fortalte tirsdag om, hvordan ulovlige e-cigaretter med en bred variation af blandt andet frugt- og slik-smag tilsættes narkotika og bruges af unge mennesker. 

Et fænomen, som både politiet og diverse fagpersoner kender til. 

Tre ud af fire politikredse i TV 2 Kosmopols område kender til problemet. 

Sektionsleder for Afdeling for Retskemi ved Københavns Universitet, Irene Breum Müller, bekræfter over for TV 2 Kosmopol, at man via politiet har haft flere e-cigaretter til analyse, som har vist spor af de kraftige syntetiske cannabinoider, altså det såkaldte ”spice”.

Og hele ti ud af de 16 kommuner, som vi har været i kontakt med, oplever også problemet med unge, der tiltrækkes af Puff Bars tilsat stærkere stoffer.

Se listen med kommuner

I en rundspørge blandt de 34 kommuner i TV 2 Kosmopols område har 16 kommuner besvaret vores spørgsmål, og af dem har de 10 kendskab til problemet med unge, der bruger e-cigaretter med narkotika. Det svarer til næsten to ud af tre kommuner. Her er de:

Ballerup

Brøndby

Fredensborg

Frederiksberg

Glostrup

Greve

København

Roskilde

Tårnby

Vallensbæk

Høflig betjening

Pludselig kommer der en ny besked fra den ukendte pusher. Han er i nærheden.

I en hvid dunjakke med hætten trukket godt op over hovedet går en ung mand målrettet mod mødestedet. 

Han ligner det, han er – en ung pusher – med sine træningsbukser og sorte sneakers. Og med et bekræftende nik og en gadehøflig fremstrakt kno hilser han bekræftende på mig.

- Du skulle bare have en ”puff”, ikke? 

Den unge pusher har en klar i lommen.

Den tykke, runde e-cigaret, af mærket Randm Tornado, stammer fra en kinesisk producent.

Med sine karakteristiske grafiske gorilla-motiver og mange smagsvarianter er modellen gået igen på flere af de pusher-profiler, som jeg har set over den seneste tid.

TV2 Kosmopol har kontaktet den kinesiske producent, Fumot, for at få en reaktion på, at deres produkt benyttes til brug af euforiserende stoffer. Producenten er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

– Der er 7000 sug i den. Du åbner lufthullet her. Og så oplader du den bare med en mobil-oplader, forklarer den unge pusher.
– Der er 7000 sug i den. Du åbner lufthullet her. Og så oplader du den bare med en mobil-oplader, forklarer den unge pusher.

Det er i sig selv ulovligt at bruge de smagsholdige e-cigaretter i Danmark. 

Men selvom e-cigaretterne i sig selv er illegale, lader de til at være danske vape-pusheres foretrukne beholder at blande narkotika i.

Den unge mand er venlig og hjælpsom.

– Der er 7000 sug i den. Du åbner lufthullet her. Og så oplader du den bare med en mobil-oplader, forklarer den unge pusher, da jeg beder ham om at fortælle, hvordan man bruger e-cigaretten. 

Den unge pusher har styr på sit produkt og svarer gerne på spørgsmål. Indtil videre. 

Der er gået cirka et døgn fra den første kontakt til ham blev etableret. Pusheren kunne dog have leveret langt hurtigere. Men af hensyn til den tekniske planlægning passede det bedst at møde ham i dag. 

På den måde har mine fotografer haft tid til at planlægge, hvordan de – på behørig afstand – kan optage vores møde.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Formular

_

Hurtigt at lave

– Er det ”spice”, der er i?, spørger jeg pusheren.

Spice er kaldenavnet for den meget kraftige og potentielt skadelige syntetiske cannabis, som, flere fagfolk har fortalt, ofte er blandet i Puff Bars.

- Ja, svarer pusheren og forklarer helt åbent, hvordan de gør. 

- Vi hælder halvdelen af Puff Barens væske ud og hælder spice i fra dunke. Så beholder det smagen, siger han, og viser en mørkeblå e-cigaret med teksten ”Strawberry Red Bull”.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Vi hælder halvdelen af puff barens væske ud og hælder spice i fra dunke. Så beholder det smagen, siger pusheren om e-cigaretter, der indeholder euforiserende stoffer.
- Vi hælder halvdelen af puff barens væske ud og hælder spice i fra dunke. Så beholder det smagen, siger pusheren om e-cigaretter, der indeholder euforiserende stoffer.

Den narkoholdige e-cigaret er i mine hænder. Den har et såkaldt lukket system, der betyder, at netop denne type er et engangsprodukt, og altså – i modsætning til andre typer e-cigaretter – ikke er beregnet til, at man selv fylder noget i den.

Hvordan får I det ned i e-cigaretten?

- Man åbner den bare, fortæller pusheren, som tager ”puffen” ud af min hånd igen for at vise sin nye kunde den simple produktionsmodel. 

Med sikker hånd deler han aggregatet i to uden at ødelægge ledningerne indeni. 

Når først den er delt, er det nemt for ham at tilsætte stoffer i den sliksmagende e-væske.

Den unge mand fortæller, at det er simpelt for ham at lave de narkoholdige e-cigaretter.

– Der er ikke så meget i det. Vi skaffer ”gorillaerne” lokalt, fortæller han om de karakteristiske Randm-vapes.

Laver I så selv arbejdet med at fylde på?

– Det er et ”ready mix”, som vi bare hælder ned i. Så der er ikke så meget, vi skal lave.

Med ”ready mix” henvises der til den cannabisolie, som den unge mand og hans gruppe tilbyder, at man kan købe selv via deres Snapchat-profil. 

Hvor de får den fra, og om de reelt kender det faktiske indhold af de stoffer, de fylder i e-cigaretterne, vides ikke.

Der går en halv time, så er du helt lam

At det er unge, som er det primære køber-segment for de smagsholdige e-cigaretter, har før været fortalt på TV 2 Kosmopol, når det gælder nikotinholdige Puff Bars. 

Det samme gør sig gældende, når det kommer til at købe Puff Bars tilsat narkotika.

Den unge pusher fortæller, at der masser af kunder i butikken.

- Der er godt gang i det. Du kan altid kontakte os.

Flere rusmiddelcentre og fagfolk, der arbejder med unge, har kunnet berette om oplevelser med unge, som har indtaget rusmidler via e-cigaretter. 

Dog beretter flere kilder om, at fænomenet fortsat lader til at være mindre udbredt. 

quote Du kan sidde derhjemme og slet ikke tænke over, at du suger på en thc-puff, for den smager jo ikke sådan, og så går der en halv time, så er du bare helt lam.

21-årig sælger af ulovlige narkotikaholdige e-cigaretter

Jeg spørger pusheren om hans erfaringer.

Er der mange unge mennesker, der køber det?

– Ja. Der er mange på min alder og også yngre, siger pusheren, der fortæller, at han er 21 år gammel og netop har solgt til to teenagere inden aftalen med mig.

Med et kækt smil på læben fortæller pusheren, at han udmærket er klar over, at han sælger et stof, som er hårdere en almindelig cannabis.

Hvor hårdt er det, der er i?

– Det her rammer på en anden måde. Du kan sidde derhjemme og slet ikke tænke over, at du suger på en thc-puff, for den smager jo ikke sådan, og så går der en halv time, så er du bare helt lam.

Den 21-åriges venlige smil sælger varen. Dog kamuflerer venligheden – ligesom smagen i e-cigaretterme – over de mulige farlige konsekvenser ved brugen af hans produkter. 

Flere kilder har fortalt TV 2 Kosmopol, hvordan man kan opleve en voldsom og ubehagelig rus ved at indtage euforiserende stoffer via e-ciagretter. 

Blandt andet fortalte en bekymret mor ”Hanne” tirsdag  TV2 Kosmopol, hvordan hun fandt sin teenager bevidstløs med blå læber på hans værelse i hendes hjem. 

Nyere fænomen

Efter noget tid fortæller jeg pusheren, at jeg er journalist. 

Jeg tror, at den rolige samtale mellem os gør, at han i første omgang ikke rigtigt registrerer det. Han tager det i hvert fald ret roligt. 

Men nu ønsker han ikke at uddybe, hvem han er, hvad han hedder, eller hvem han arbejder sammen med. Dog kan han bekræfte, at han ikke er alene om sit illegale salg.

Inden vi skilles, fortæller han mig, at han mener, at salg af thc-puffs, som han kalder de narkoholdige e-cigaretter, er et nyere fænomen.

- I forhold til hvad der ellers er på gaden, så er det her meget nyt, slår han fast. 

For at kunne teste det indhold, som den 21-årige har kaldt en ”ready mix” af syntetisk cannabis, tager jeg ”Strawberry/Red Bull”- e-cigaretten med mig. 

Den unge mand lunter med hastige skridt af sted og forsvinder ned i metroen på Frederiksberg Allé – sikkert videre mod flere salg, til andre unge som han selv.

Der dufter kraftigt af slik, noterer jeg mig i bilen på vej tilbage til redaktionen.

Ukendt indhold

Afdeling for Retskemi ved Københavns universitet har ikke haft mulighed for at teste den illegale e-cigaret, som jeg har købt. 

TV2 Kosmopol har forsøgt at få testet e-cigaretten hos den private virksomhed Force Technologys kemiske analyselaboratorium. Her har man dog ikke haft de fornødne værktøjer til at definere hvilke euforiserende stoffer, den indeholdt. 

Den 21-årige pusher er blevet gjort bekendt med, at han har udtalt sig til TV 2 Kosmopol. Han har ikke haft yderligere kommentarer til sin forbrydelse.  

Har du tips om emnet?

Så hører TV 2 Kosmopol gerne fra dig. Skriv til kriminalreporter Jakob Hybholt på jahy@tv2kosmopol.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik