Skandaleramt svømmehal bliver igen, igen, igen, igen forsinket og dyrere

Nu lyder et forsigtigt skøn, at den historiske svømmehal, der har været lukket siden 2020, tidligst kan genåbne efter sommeren 2024.

(Artiklen er fredag den 10. marts opdateret med udtalelser fra Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann)

Renoveringen af en af Danmarks ældste – og måske flotteste – offentlige svømmehaller skulle have været overstået i maj måned 2021 til en pris på 70 millioner kroner.

Siden har Frederiksberg Svømmehal udviklet sig til at være en af de værste byggesager i kommunens historie med forsinkelse oven på forsinkelse og fordyrelse oven på fordyrelse.

Nu kan endnu et kapitel i sagaen skrives: Svømmehallen meldes nu forsinket endnu en gang.

Frederiksberg Kommune oplyser i et forsigtigt skøn, at der ”for nuværende ses ind i en dato for entreprenørens aflevering i andet kvartal 2024, hvorefter svømmehallen skal idriftsættes”.

I september måned lød det ellers standhaftigt fra kommunen, at den skandaleramte svømmehalsrenovering sandelig ville være overstået mod slutningen af 2023.

Men på ny har virkeligheden altså ramt kommunen som en stingende maveplasker fra femmetervippen.

- Jeg er et sted mellem rødglødende og dybt, dybt frustreret over det her, som Frederiksbergs borgere kastes ud i, siger borgmester Michael Vindfeldt (S) til TV 2 Kosmopol.

Vred borgmester erkender yderligere fordyrelse

Ifølge den seneste opdatering fra Frederiksberg Kommune skyldes den yderligere forsinkelse blandt andet, at ”detailundersøgelser” nu viser, at der er flere fejl og mangler i den tidligere entreprenørens arbejder end dem, som kommunen kendte til, indtil for nylig.

Det drejer sig om ”mangelfuldt udført korrosionsbeskyttelse og betonreparationer, der ikke lever op til kvalitetskravene”, skriver kommunen i en meddelelse.

- Nu skal vi bruge endnu mere tid på at lave det arbejde, som den oprindelige entreprenør skulle have lavet, fordi han ikke har lavet det ordentligt. Jeg er vred over det her. Jeg er vred over, at de ikke har lavet arbejdet ordentligt og har misbrugt Frederiksberg-borgernes tillid, siger Michael Vindfeldt.

Men i Skou gruppen afviser direktør Martin Skou Heidemann kritikken og siger:

- Allerede i efteråret 2020 advarede vi Frederiksberg Kommune imod brugen af en forkert betontype – og at noget af den eksisterende beton ville kræve arbejde ud over det foreskrevne.

Og han tilføjer:

- Det er et røgslør, som borgmesteren nu er ude med for at forklare, hvorfor svømmehallen ikke bliver færdig, som han har lovet frederiksbergborgerne.

Men påstanden om brug af fejlagtig beton bliver afvist af Michael Vindfeldt, der kalder kritikken grundløs og en 'bortforklaring'. 

- Hvis man som entreprenør arbejder for Frederiksbergs skatteborgere, skal man opføre sig ordentligt, og Frederiksberg Kommune har anlagt en voldgiftssag, fordi Skou Gruppen efter vores opfattelse ikke levede op til hverken tidsplan eller kvalitetskrav, og vi imødeser nævnets afgørelse, siger han, da TV 2 Kosmopol forelægger ham kritikken fra Martin Skou Heidemann.

Imens vækker de voksende udgifter bekymring på borgmesterkontoret. 

- Og så bliver det også dyrere. Det er jo ikke nogen hemmelighed. Vi taber penge på, at svømmehallen er lukket. Det bliver også dyrere, fordi meget af arbejdet skal laves to gange og skal laves helt forfra. Det er dybt frustrerende og på ingen måde ordentligt.

Samtidig er skønnet om åbning efter andet kvartal i 2024 ifølge kommunen en ”foreløbig melding”. Dermed åbnes en kattelem for, at der kan varsles yderligere forsinkelse. I april måned færdiggøres en undersøgelse, der vil klarlægge tidsplanen yderligere.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det kræver ikke en ingeniøruddannelse at konstatere, at den historiske svømmehal fortsat er langt fra at være færdigrenoveret.
Det kræver ikke en ingeniøruddannelse at konstatere, at den historiske svømmehal fortsat er langt fra at være færdigrenoveret.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Skandale på skandale

Sagaen om Frederiksberg Svømmehal er en længere og møjsommelig affære, men den kan opsummeres nogenlunde således:

I foråret 2019 vedtog kommunalbestyrelsen en omfattende renovering af den gamle svømmehal fra 1930’erne, hvor det blev vedtaget, at prisen ville være omkring 70 millioner kroner, og at renoveringen skulle tage 12 måneder og være overstået i maj 2021.

Siden begyndte problemerne lidt efter lidt at melde sig, og ad flere omgange måtte kommunen meddele, at tidsplanen var skredet, mens man også måtte til lommerne efter yderligere finansiering til svømmehalsrenoveringen, der var blevet dyrere end ventet.

Først skred tidsplanen med et par måneder. Så et par måneder mere. Så et år, hvilket siden blev efterfulgt at en lang periode, hvor kommunen slet ikke turde gætte på en åbningsdato, indtil man i september sidste år lagde hovedet på blokken og proklamerede slutningen af 2023 – indtil i dag.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den historiske svømmehal, der er en af Danmarks ældste, har været lukket siden foråret 2020.
Den historiske svømmehal, der er en af Danmarks ældste, har været lukket siden foråret 2020.
Foto: Morten Spuhr/TV 2 Kosmopol

Kan bremse andre anlægsprojekter

Som følge af forsinkelserne og fordyrelserne er kommunen havnet i en større tvist med den oprindelige entreprenør – en tvist, der er endte med fyring og voldgiftssag. Og som i øvrigt fortsat pågår.

Hvad angår økonomien, så er det oprindelige budget på 70 millioner kroner længe overskredet. Svømmehalsrenoveringen har for længe siden rundet 100 millioner kroner

Michael Vindfeldt vil ikke påklistre skandalen et estimat i kroner og øre – det er for tidligt, siger han – men tør dog godt sige, at det får konsekvenser for andre anlægsprojekter i kommunen.

- Vi savner alle vores gode gamle svømmehal, så de penge skal vi jo finde. Men vi har ikke en uendelig pengetank, og derfor kan det her godt komme til at betyde, at vi må skubbe nogle renoveringer af skoler og daginstitutioner og andet. Svømmehallen må og skal gøres færdig, siger borgmesteren.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

20220210-094017-L-1920x1077we
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Håber på millionerstatning

Noget af det overskredne budget håber kommunen dog at få tilbage. I voldgiftssagen, som altså fortsat pågår, afkræver Frederiksberg Kommune den fyrede entreprenør, Skou Gruppen A/S, et meget stort millionbeløb.

Skou Gruppen A/S har tidligere udtalt til TV 2 Lorry, at de ikke er enige i kritikken fra Frederiksberg Kommune.

- Vi har ønsket, at renoveringen blev udført i overensstemmelse med bygningsreglementet og almindelig byggeskik. Jeg kan beklageligvis konstatere, at kommunen ikke har et problem med at gå på kompromis med normer og lovgivning, og det bekymrer mig, lød det fra Skou Gruppens direktør, Martin Skou Heidemann:

- Jeg er desuden frustreret over, at kommunen forsøger at placere ansvaret for den manglende fremdrift hos os på trods af, at de ikke har levet op til aftalen.

Frederiksberg Svømmehal blev bygget mellem 1931 og 1934 i funktionalistisk stil med inspiration fra de romerske bade.

Bygningen, der er er erklæret ”særdeles bevaringsværdig” er blandt andet kendt for sine mosaikudsmykninger af den berømte kunstner Vilhelm Lundstrøm.

Frederiksberg Svømmehal blev bygget i 1930'erne med inspiration fra de romerske bade og er kendt for sine mosaikudsmykninger af den berømte kunstner Vilhelm Lundstrøm.
Frederiksberg Svømmehal blev bygget i 1930'erne med inspiration fra de romerske bade og er kendt for sine mosaikudsmykninger af den berømte kunstner Vilhelm Lundstrøm.
Foto: Erik Fut Jensen/Ritzau Scanpix

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik