Sjælden art set for første gang i Danmark: ”Det er ’once in a lifetime’”

En sjælden hvidhovedet and er for første gang set i Danmark og har tiltrukket flere hundrede ornitologer fra hele landet.

Ænder er ikke noget sjældent syn i Danmark, men i Selsø Sø på Hornsherred har én meget speciel and skabt ekstase blandt danske ornitologer og fugleentusiaster.

En fugl af arten hvidhovedet and er for første gang blevet spottet i Danmark - og det er noget af en sensation, mener Rasmus Strack, der er ornitolog og medlem af klub300.dk, som er et fællesskab for danske feltornitologer.

- Det er en meget sjælden begivenhed, når der kommer en ny fugleart til Danmark. Det er ’once in a lifetime’ det her, siger Rasmus Strack til TV 2 Lorry. 

En begivenhed, der begejstrer

Hvidhovedet and er en sjælden og udryddelsestruet fugleart, som aldrig tidligere er blevet set på dansk jord. Derfor får fuglen også stor opmærksomhed.

- Det her er noget, som folk er meget begejstrede for! I går var der omkring 100 personer forbi og se fuglen, og i dag har en stor gruppe på cirka 60 mennesker stået og kigget på den, siger Rasmus Strack.  

En hvidhovedet and kan kendes på sit hvide hoved med sorte aftegninger, sit blå næb og rødgrå fjerdragt. Den kommer oprindeligt fra Sydøsteuropa, men findes også i større antal i Spanien.

Selvom fuglearten aldrig tidligere er blevet set i Danmark, så er den de seneste år blevet observeret i lande ikke langt herfra.

- Hvidhovedet and er tidligere blevet fundet i Polen og syd for Danmark, og i sidste uge blev den and, vi nu har besøg af, observeret i Kiel i Tyskland, fortæller Rasmus Strack. 

En uheldig rejsemakker

Selvom den hvidhovedet and løber med al opmærksomheden, så er den faktisk ikke kommet til landet alene.

I følgeskab med den sjældne fugl er nemlig en amerikansk skarveand. Den er formentlig grunden til, at den hvidhovedet and overhovedet er kommet til Danmark.

- Den enlige hvidhovedet and er blevet venner med den amerikanske skarveand. Skarveanden flyver oftest lidt længere nordpå end sin følgesvend, og dermed har den bragt den sjældne fugl med til Danmark, siger Rasmus Strack.

Artiklen fortsætter efter billedet...  

Her ses den hvidhovedet and (venstre) ved siden af den amerikanske skarveand (højre)
Her ses den hvidhovedet and (venstre) ved siden af den amerikanske skarveand (højre)
Foto: Rasmus Strack / Privatfoto

Men den hvidhovedet and har desværre ikke fundet sig den bedste rejsemakker. Den amerikanske skarveand er nemlig en invasiv fugleart, som ifølge EU-regler skal skydes. Den parrer sig med dens slægtning den hvidhovedet and, hvilket truer den sjældne fuglearts overlevelse.

Selvom fugleparret højst sandsynligt begge er yngre hanner og dermed ikke kan formere sig ved parring, så må den amerikanske skarveand lade livet.

- I EU har man besluttet, at man skal skyde amerikanske skarveænder. Den er simpelthen en trussel mod andre fuglearter. Så selvom den hvidhovedet and og den amerikanske skarveand følges ad, så må den skydes for at beskytte fuglebestanden i Europa, siger Rasmus Strack.

Rasmus Strack håber, at det ikke er sidste gang, at en hvidhovedet and ses i Danmark. Han forventer dog, at der kan gå mange år, før fuglearten vender tilbage til det kolde nord.

- Der er en chance for, at der kan komme flere af arten til landet, for den er faktisk på fremgang i Europa. Men nu er det jo første gang nogensinde, at den ses i Danmark, så der kan nok godt gå mange år, siger Rasmus Strack. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik