Decan blev bedste venner med et egern: Nu har de tusindvis af fans

39-årige Decan Andersen er blevet far til det lille egern, Tintin. Der er nu 125.000 personer, som følger deres eventyr hver dag.

Har du nogensinde drøm om at have et sejt kæledyr, du kunne nusse med dagen lang?

En sød kælegris, et nuttet pindsvin eller måske et hurtigt egern?

For 39-årige Decan Andersen blev det virkelighed i 2014, hvor hans liv forandrede sig for altid. 

Her hørte han et lille bump uden for hans lejlighed i Værløse, hvorefter han kiggede ud og så et lille egern på jorden. 

En egern-mor var ved at nærme sig ungen, men forlod stedet uden at hjælpe, og derfor trådte Decan Andersen til. 

Han hentede ungen og ringede til dyrlægen. 

Et venskab for livet

Hos dyrlægen blev han informeret om, at der manglede et stort stykke hud på ungens mave, og at de desværre ikke kunne sy såret.

Det måtte gro sammen selv med tiden, og dermed måtte Decan Andersen beslutte, om han skulle sætte ungen fri og lade naturen gå sin gang - eller om han skulle beholde det lille egern selv. 

Med to katte derhjemme og en forkærlighed for dyr var der dog ingen tvivl. 

Han valgte at beholde det lille egern, som han døbte Tintin, og seks måneder senere, da såret var helet, og Tintin burde være klar til at komme ud i naturen igen, ville det lille egern ikke flytte hjemmefra:

- Han blev ved med at løbe tilbage igen. Så jeg prøvede at finde en sele til ham, så vi kunne gå lidt længere ud fra haven. Det virkede også, men hver gang jeg tager selen af, så løber han hjem igen, fortæller Decan Andersen med et smil og Tintin på skulderen. 

 

Instafamous egern

Decan Andersen oprettede kort tid efter en profil på det sociale medie Instagram for at kunne dele sine oplevelser med resten af verdenen. 

- Folk bliver glade og får et dagligt smil af at komme ind og tjekke bloggen. Det er jo rart at kunne give igen på den måde, fortæller Decan Andersen. 

Tintin har i skrivende stund næsten 125.000 følgere på Instagram. Derudover har makkerparret deres egen hjemmeside, hvor man kan donere penge, som går til Tintin.

Decan Andersen er ikke i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at dele sine oplevelser med Tintin:

- Jeg synes ikke rigtigt, jeg kan holde alle hans små finurligheder for mig selv. Så det vil jeg gerne dele med verden, smiler han.

Der er blevet skrevet artikler om Tintin og Decan i mange forskellige lande. Blandt andet i Thailand, Kina, Japan og Australien.

- Det blev jo omgående en stor succes, især i USA, fordi der er de kun vant til at se de grå, lidt tykke egern. Tintin er rød og har hår på ørerne, og det synes de er helt fantastisk, fortæller Decan Andersen. 

Tintin elsker at gå tur med Decan og hans "storebror" katten Tiger.
Tintin elsker at gå tur med Decan og hans "storebror" katten Tiger.
Foto: Decan Andersen

Vil ikke anbefale at blive egernfar

Men hvordan er det så at leve med et egern?

Selvom Decan Andersen har fået meget glæde ud af lille Tintin, så vil han ikke anbefale andre at anskaffe sig et rødt egern. 

- Det er meget arbejde, siger han. 

- De skal være under opsyn konstant. Det er lidt ligesom et lille spædbarn, advarer Decan Andersen, som selv har en søn og en datter.

Man skal også være forberedt på, at det er en gnaver, som kræver meget oprydning:

- Man kan ikke have løse ledninger fremme, og de sviner meget. De går på toilettet, hvor de vil, når de vil, så det er konstant oprydning, fortsætter Decan Andersen.

Organisation: Ring hellere efter os

Dyrenes Beskyttelse anbefaler heller ikke, at man gør som Decan Andersen har gjort. 

- Er det lille egern uskadt skal man sørge for at holde afstand, så en mor i nærheden kan komme til. Er dyret kommet til skade, skal man altid ringe til vores vagtlinje på 1812, fortæller biolog Michael Carlsen til TV 2 Lorry. 

- Unger falder tit ned, fordi de jo har rede i træerne, og de kan faktisk godt være nysgerrige på mennesker. De eneste, som kan opdrage dyreunger på den rette måde, så de kan klare sig i naturen, er dog deres egne forældre. Vi mennesker kan kun forsøge, siger han.

Dyrenes Beskyttelse har eksperter, som kender arten, ligesom de vigtigst af alt har andre artsfælder, som dyret kan lære at kende, før det slippes fri igen.

- Vi vil så altid sætte egernet ud i et villa- eller sommerhusområde, hvor der er færre rovdyr. For selv vi kan ikke opdrage et egern, så det kan klare sig på lige fod i naturen med vilde, siger Michael Carlsen. 

Decan Andersen har fået bemyndigelse til at beholde Tintin. Det er kun noget, som myndighederne giver i særlige situationer. Men bare fordi du ikke må få dit eget egern, kan du stadig nyde de søde videoer og billeder der bliver lagt op dagligt på Tintins Instagramprofil.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik