Giftstof fundet i å – nu undersøger kommuner, om det har bredt sig til store søer

Vandprøver viste overskridelser af grænseværdien for giftstoffet PFOS i Mølleåen. Nu skal kommuner i fællesskab undersøge, om Farum Sø og Furesø også er forurenede.

Fire kommuner i Nordsjælland har pludselig fået travlt med at finde ud af, om søer og vandløb i området er forurenede med giftstoffet PFOS.

Der sker efter, at Region Hovedstaden tidligere i november har orienteret kommunerne om, at man har konstateret mængder af giftstoffet i Mølleåen, som overskrider grænseværdien.

Så nu har kommunerne Furesø, Lyngby-Taarbæk, Rudersdal og Gladsaxe – som Mølleåsystemet løber gennem – nedsat en tværkommunal arbejdsgruppe, der skal afdække forureningsudbredelsen.

Det oplyser Furesø Kommune på sin hjemmeside.

De for høje værdier af PFOS i Mølleåen blev målt af Region Hovedstaden på to specifikke lokaliteter.

Pres på laboratorierne giver ventetid

Det har nu fået kommunerne til at beslutte sig for i første omgang at gennemføres en række målinger forskellige steder i Mølleåsystemet herunder ved udløbene ved henholdsvis Farum Sø og Furesøen for hurtigst muligt at finde ud af, om disse to søer også er forurenede med PFOS.

Der er dog et problem:

- Desværre er der i øjeblikket stort pres på analyselaboratorierne for at få analyseret vandprøver for PFAS-forbindelser. Kommunerne kan derfor ikke forvente at få prøver analyseret før efter jul. Forventningen er derfor, at de første prøver vil være klar i de første måneder af det nye år, skriver kommunen.

Ifølge kommunerne er koncentrationen af PFOS på prøvelokaliteterne i Mølleåen målt til mellem 18 og 36 nanogram per liter og overskrider dermed den gældende grænseværdi for ferskvand på 0,65 nanogram per liter overskredet.

Regionen kender endnu ikke konsekvenserne af de målte PFOS-værdier i Mølleåen og forventer først at modtage de endelige resultater og vurderinger af prøverne i slutningen af 2021.

Indtil da har Rudersdal, Furesø og Lyngby-Taarbæk kommuner frarådet fiskeri i Mølleåen.

Giftigt for mennesker

PFAS er en fællesbetegnelse, der dækker over en række forskellige stoffer PFOS og PFOA. Og på Miljøministeriets hjemmeside skriver de sådan her om stofferne:

"PFOS er fluorholdige forbindelser, der typisk er blevet brugt til imprægnering og andre specielle anvendelser, hvor der ønskes en vand- og/eller fedtafvisende effekt."

Derudover skriver ministeriet:

"PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de er svært nedbrydelige i naturen, ophobes i fødekæden, er giftige over for mennesker og dyr og kan transporteres over lange afstande."

Skadelige fluor-stoffer fundet i vandet i 8 Lorry-kommuner

I begyndelse af oktober viste nye tal fra Danske Vandværker, at der var fundet PFAS-stoffer i 65 vandboringer i hele landet. 36 af dem - og dermed over halvdelen - var fordelt på otte kommuner i TV 2 Lorrys område.

Det drejede sig om kommunerne Høje-Taastrup, Ishøj, Egedal, Brøndby, Dragør, København, Tårnby og Frederikssund.

- Det er farligt for mennesker. Men det er ikke akut giftigt. Men man skal holde øje med, hvor meget, der bliver ophobet i kroppen over længere tid. Og så skal man finde ud af, hvor det kommer fra, så man kan gribe ind, udtalte Philippe Grandjean, der er professor i miljømedicin på Syddansk Universitet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik