Når årets store gymnasiefest - den såkaldte puttefest - fredag finder sted i Dyrehaven, samles tusindvis af festglade elever for at fejre de nye 1.g'ere og drikke litervis af alkohol.
Arrangementet og alkoholkulturen er blevet kritiseret kraftigt, og danske gymnasier fraråder deres elever i at deltage.
Men det er ikke kun endeløs druk, der er problemet. De unge mennesker efterlader også store mængder affald i Ulvedalene.
Vi så gerne, at den her fest slet ikke fandt sted
Tidligere har Naturstyrelsen stået alene med oprydningsarbejdet efter festen, men nu sætter de foden ned og beder de mange festdeltagere om selv at tage noget mere ansvar, for hos Naturstyrelsen er man rent ud sagt godt træt af den årlige puttefest, fortæller Jacob Skriver, skovfoged ved Naturstyrelsen Hovedstaden.
- Vi så gerne, at den her fest slet ikke fandt sted. Den kan ikke forbydes, hverken af os eller politiet, fordi der ikke er nogen officiel arrangør. Det er i princippet bare en tilfældig fest et offentligt tilgængeligt sted. Så det, vi håber på, er at få hjælp fra dem, der faktisk har lavet svineriet, siger Jacob Skriver til TV 2 Kosmopol.
Sidste år - og igen i år - lyder opfordringen, at de unge mennesker og deres forældre skal møde op klokken ni lørdag morgen for at rydde op.
- Sidste år dukkede der knap en håndfuld gymnasielever op. I alt var der 30-40 frivillige, der ud over gymnasieeleverne var folk, der bare gerne ville hjælpe Dyrehaven, siger Jacob Skriver.
Kan være farligt for skovens dyr
Affald som glasskår og snusposer kan være svære at finde under oprydningen og er til fare for hjortene, der lever i Dyrehaven, eller hunde, der går tur.
Samtidig er det en dyr omgang for Naturstyrelsen at sende folk ud for at rydde op, fortæller Jacob Skriver.
- Naturstyrelsen Hovedstaden stiller op med 15 personer, der skal lønnes. Lørdag formiddag bliver brugt på at samle det grove op. Efterfølgende bruger to til tre kollegaer yderligere et par dage på det resterende. Det koster måske Naturstyrelsen 50.000 kroner, siger Jacob Skriver.
Udover opfordringen til gymnasieeleverne, har Naturstyrelsen i år placeret flere affaldscontainere, som de har udsmykket med bannere og lys, så de også er til at finde, når mørket er faldet på i Ulvedalene.
Jacob Skriver håber, at det kan gøre oprydningsarbejdet nemmere lørdag.
- Jeg tør ikke forvente noget. Vores forhåbning er, at vi når ud til nogle flere, og at der kommer nogen og hjælper os med at rydde op. Det ville være ærgerligt, hvis ingen dukkede op, eller hvis det ikke havde nogen effekt, at vi har flere og mere synlige containere i år.
Er det rimeligt at forlange af tømmermændsramte gymnasieelever, at de skal møde op klokken ni og rydde op?
- Os fra Naturstyrelsen møder op klokken otte, så det synes jeg faktisk er rimeligt. Det er dem, der har lavet det her festivalscenarie, så jeg synes ikke, vi kan rykke tidspunktet. Dyrehaven bliver brugt af mange mennesker, så den skal være klar så hurtigt som muligt.
Udover at hjælpe med oprydningen den 12. august klokken ni har Naturstyrelsen tre budskaber til de unge. Dem kan du læse i faktaboksen nedenfor.
Naturstyrelsens tre budskaber til unge
Medbring kun dåser og plastflasker, så du og hjortene ikke træder i glasskår.
Brug din telefon og din smukke stemme! Forstærkere og højtalere er ikke tilladt og kan blive konfiskeret af politiet.
Smid alt skrald i containere, det er også din natur.