Nyt borgerforslag spreder sig hastigt: 20.000 vil have Mette F. i Rigsretten

Et flertal i Folketinget nedstemte i juni et borgerforslag om at indlede en rigsretssag mod statsministeren. Men det finder en række frustrerede danskere sig ikke i. Nu har de efter Minkommissionen stillet et nyt borgerforslag, der spreder sig hastigt.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I juni forkastede Folketinget et borgerforslag om at stille statsminister Mette Frederiksen for en rigsret på baggrund af mink-forløbet.

Efterfølgende er Minkkommissionen kommet med sin redegørelse af forløbet, hvor det blandt andet blev konkluderet, at Mette Frederiksen handlede groft vildledende i sagen om at slå alle mink ned i Danmark.

Samtidig understregede kommissionen, at statsministeren ikke var klar over det.

Men det mener en række danskere, at hun var.

De har derfor nu stillet et nyt borgerforslag om at få hende for en rigsret, som på nogle få uger i juli allerede har fået knap 20.000 støtter.

Mister troen på demokratiet

- Først og fremmest mener jeg ikke, at det er ok, at politikerne holder hånden over hinanden, og at de så bare giver en næse for forløbet. Vi ved jo, at instruksen om at slå alle mink ned var ulovlig. Og jeg mener også, Mette Frederiksen handlede ulovligt. Jeg mister tiltroen til demokratiet, når man ikke skal stå til ansvar for sine handlinger, siger Christian Lucas Kortbæk fra Gentofte til TV 2 Lorry.

Han har sammen med fire andre stillet det nye borgerforslag, der altså endnu en gang møder stor opbakning.

- Det er lidt vildt. Mange er enige i, at det er helt ude i hampen, og det er forklaringen på den store støtte. Det er simpelthen ikke ok, at man kan gå fri bare fordi, man er politiker. Det kan ingen andre jo få lov til. Jeg tror, det her forslag er vigtigt for at bevare tilliden til vores demokrati og retssamfund, siger Christian Lucas Kortbæk.

Han håber, at borgerforslaget opnår de 50.000 støtter, som er nødvendige for, at det igen skal behandles i Folketinget. Og så er hans forhåbning, at borgerforslaget denne gang bliver stemt igennem.

Danskerne er frustrerede

Politisk kommentator Pia Allerslev tror dog ikke på, at borgerforslaget vil blive vedtaget, hvis der kommer støtter nok.

Til gengæld mener hun, at de mange støtter både til det første og nu det andet borgerforslag er et udtryk for danskernes frustration over hele mink-forløbet.

- På Facebook kan man se folks frustration over Minkkommissionens afgørelse. Vi har ikke tradition for at gå på gaden og demonstrere i Danmark, men ved at stille et borgerforslag kan man gøre opmærksom på sin frustration og det, man mener, der er galt, siger Pia Allerslev til TV 2 Lorry.

Kommer ikke til at ændre noget

Hun mener, det er en fantastisk måde at have et demokrati på, men peger alligevel på, at det at have et krav om at blive hørt i et borgerforslag ikke er det samme som, at Folketinget medlemmer er enige.

- Det var forventeligt, det blev nedstemt første gang, men oven på redegørelsen fra Minkkommissionen tror jeg, der er nogle danskere, der tænker, at nu må der da være nogle politikere, der lytter til os. Jeg tror dog ikke, det kommer til at ændre noget, siger hun til TV 2 Lorry.

Loven om, at alle danskere med valgret til Folketinget kan stille borgerforslag, trådte i kraft den 1. januar 2018. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
Tørke

Tørkealarm i Greve: Vil have kommunal handlingsplan

Flåt smitte TBE-virus sygdom infektion

Jens smittet med frygtet TBE-virus efter flåtbid: Mit hoved var ved at eksplodere

Vis mere