Asbest-fund på skole vækker bekymring

Det er ikke første gang, at der er fundet asbest på skolen.

Lærer og elever på Grønnemose Skole i Gladsaxe Kommune har fået en kedelig og bekymrende besked.

I forbindelse med et renoveringsprojekt er der fundet asbest i nogle loftsplader bag nedsunkede lofter i to ældre bygninger.

Skolebørn og medarbejdere, der normalt holder til i bygnigerne, flyttes derfor til andre lokaler.

Mikkel Kvistgaard Aggerholm, der er formand for skolebestyrelsen på Grønnemose Skole og er far til to børn, der går på skolen, fortæller, at man fra forældrenes side er bekymret.

- Ud fra en sundhedsmæssig betragtning er vi bekymret for, hvor meget vores børn har været udsat for det her, og hvor meget asbest, der er luften. Vi afventer stadig en sundhedsfaglig vurdering af, hvor meget de har været påvirket af det, siger Mikkel Kvistgaard Aggerholm til TV 2 Lorry.

Ikke første gang

Det er ikke første gang, at der er fundet asbest på Grønnemose Skole. Skolebestyrelsen ser derfor også frem til en endelig afklaring.

- Skolen er bygget i en anden tid, og det er noget, vi må leve med. Det er jo ikke nogens skyld. Men vi forventer selvfølgelig, at det her bliver undersøgt til bunds, siger Mikkel Kvistgaard Aggerholm.

Mikkel Kvistgaard Aggerholm er formand for skolebestyrelsen på Grønnemose Skolen,. Han er desuden far til to elever på skolen.
Mikkel Kvistgaard Aggerholm er formand for skolebestyrelsen på Grønnemose Skolen,. Han er desuden far til to elever på skolen.
Foto: Pressure af Hans E Madsen og Frederik Dahl Hougs

Gladsaxe Kommune mener dog ikke, at forældre og elever skal bekymre sig om deres helbred.

- Vi bliver stadig bedre til at undersøge det her og mere og mere minutiøs med måden, man undersøger og fjerner asbest på. Så vi har været godt på vej i mange år, og nu tager vi det sidste tag ved at flytte børnene væk fra de her lokaler og går i gang med at renovere, siger Niels Thygesen, der er ejendomschef i Gladsaxe Kommune, til TV 2 Lorry.

Opdaget i forbindelse med problem med flagermus

Niels Thygesen forklarer, at man fandt asbesten i forbindelse med, at man sidste sommer havde problemer med flagermus, der fløj ind i bygningens tagkonstruktion.

Det gav anledning til at kigge op under lofterne, og der opdagede man så, at nogle facadeplader, som indeholdt asbest, ikke var blevet indkapslet oppe over de enkelte lofter.

- Vi har ad flere omgange relativt tidligt undersøgt for asbest, og vi har saneret for asbest ved at fjerne tidligere loftsplader med asbest og indkapslet langt hovedparten af de plader, der har siddet i facaden og var asbestholdig. Men så har man overset eller ikke tænkt på, at der også sad en stor plade oppe over de enkelte lofter, siger Niels Thygesen.

Niels Thygsen er ejendomschef i Gladsaxe Kommune.
Niels Thygsen er ejendomschef i Gladsaxe Kommune.
Foto: Pressure af Hans E Madsen og Frederik Dahl Hougs

Niels Thygesen fortæller, at kommunen både tidligere og nu har fulgt sundhedsmyndighedernes anvisninger, og at man i det konkrete tilfælde har spurgt Styrelsen for Patientsikkerhed til råds for, hvordan man har skullet håndtere den aktuelle siutation.

- Styrelsen var enige i vores vurdering af, at børnene burde flyttes til andre lokaler på skolen, lyder det fra ejendomschefen.

Forældreformand tilfreds med håndtering

Hos skolebestyrelsen er man da også tilfreds med skolens og forvaltningens håndtering af sagen.

- De har håndteret det hurtigt og professionelt. Alle børnene møder ind i nye lokaler på mandag, og jeg er ikke i tvivl om, at læringen fortsætter på samme niveau som tidligere, siger bestyrelsesformand Mikkel Kvistgaard Aggerholm.

Der er fundet asbest på Grønnemose Skole i Gladsaxe.
Der er fundet asbest på Grønnemose Skole i Gladsaxe.
Foto: Pressure af Hans E Madsen og Frederik Dahl Hougs

Der går over 800 elever på Grønnemose Skole.

I 1987 blev der foretaget en registrering af asbestholdige byggematerialer i skolen. I årene efter blev asbestholdige loftplader udskiftet og andre steder blev byggematerialer indkapslet.

I 2008 fik kommunen udført en fornyet registrering. Som følge heraf blev der i 2009 foretaget en indkapsling af de asbestholdige eternitplader i facaderne på Fællesbygningen og Hovedbygningen.

Asbest er den eneste kendte årsag til lungehindekræft, som kan udvikle sig over 20-60 år. Siden 1943 anslås over 4.000 danskere at være døde af den frygtede sygdom. Og hvert år dør over 300 danskere af asbest-relaterede kræftsygdomme. Det er flere, end der dør i trafikken og i arbejdsulykker herhjemme.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik