Forsvarer i Louise Borglit-sagen forklarer: "Han er stærkt utilfreds med dommen"

Den 30-åriges advokat, Christina Schønsted, oplyste umiddelbart efter domsafsigelsen, at man anker dommen til frifindelse i landsretten.

Det vakte mandag opsigt i Retten i Glostrup, da forsvarer for 30-årige, der nu dømte i sagen om drabet på Louise Borglit, ikke valgte at procedere for strafudmålingen. 

- Min påstand er en rettens mildeste dom, og det er tidsbestemt fængsel, sagde Christina Schønsted kort i retssalen.

Efter retsmødet forklarede hun til den ventende presse, hvad den beslutning skyldtes. 

- Det var efter klientens ønske. På baggrund af den skyldskendelse, der faldt i dag, mente han ikke, det var nødvendigt, at jeg procederede for straffen.

- Han er stærkt utilfreds med den dom, der er faldet i dag, der kan vist ikke overraske nogen, uddybende hun.

Ved retsmødet blev den 30-årige  Alexander Toro Møllmann idømt forvaring for i november 2016 at have knivdræbt den højgravide Louise Borglit.

Retten vurderer, at den dømte på fri fod vil udgøre en så nærliggende fare for andre, at det er nødvendigt at idømme ham forvaring for at skærme samfundet mod den fare.

En forvaringsdom betyder, at den 30-årige bliver indsat på en særlig afdeling i et fængsel på ubestemt tid.

Og det er altså en beslutning, som den dømte ikke er tilfreds med. Det kom også til udtryk under retsmødet, hvor den 30-årig bankede hånden i bordet, da han blev kendt skyldig i drabet, ligesom han valgte ikke at rejse sig om for dommere og nævninge, som der ellers er procedure for i retten.

- Min reaktion på den kendelse, der er faldet i dag er, at det er meget ekstraordinært, at dømme en person uden et objektivt bevis, sagde Christina Schønsted med henvisning til, at det blandt andet ikke er fundet DNA-beviser, der kobler hendes klient til sagen. 

Hun understregede samtidig, at hun ikke mener, at indiciekæden mod hendes klient er stærk nok.

Forstå sagen

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 30-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse.

30. juni 2023
Byretten i Glostrup beslutter, at udvalgte samtaler mellem den tiltalte og agenten Frank ikke kan indgå som bevisførelse i sagen. Der er tale om lydoptagelser optaget den 18. og 21. november 2020 samt rumaflytningerne fra tiltaltes celle i Enner Mark Fængsel fra den 21. og 22. november 2020. Kendelsen bliver kæret til Østre Landsret.

25. september 2023
Østre Landsret afgør, at alle optagelser - både rumaflytninger og optagelser, som "Frank" har foretaget, kan bruges som beviser i sagen.

14. maj 2024
Højesteret giver grønt lys til, at alle agentoptagelser kan indgå som bevis i sagen. Dermed kan sagen også genoptages i byretten.

10. juni 2024
En 30-råig mand, der er tiltalt i sagen, findes skyldig for drabet på Louise Borglit.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

En samlet vurdering 

Af rettens afgørelse fremgår det, at den 30–årige tiltalte er fundet skyldig ud fra en "en samlet vurdering". Det er altså summen af beviserne i sagen, snarere end et enkeltstående bevis, som er afgørende.

Herunder har hemmelige optagelserne med PET-agenten "Frank" spillet en rolle. Retten har således vurderet, at den detaljegrad, som den tiltalte forklarede overfor agenten sammenholdt med andre beviser og vidneudsagn i sagen, taler for, at den 30-årige er skyldig.

Retten lægger også vægt på, at den tiltalte på drabstidspunktet var psykisk ustabil og glad for knive. Ligesom man har vurderet, at hans alibi på gerningstidspunktet ikke stemte.

Den 30-åriges advokat, Christina Schønsted, oplyste umiddelbart efter domsafsigelsen, at man anker dommen til frifindelse i landsretten.

Modsat Christina Schønsted, var sagens anklager Bo Bjerregaard tilfreds med dagens dom. 

- Jeg synes, det er en rigtig dom, som jeg håber sætter et punktum for afdødes efterladte, sagde han efterfølgende til pressen.

Han fortalte også, at den grove sag og dens lange forløb har sat sig i en den efterhånden specialanklager. 

- På mange måder har det været en usædvanlig sag med nogle usædvanlige beviser. Hele sagens forløb, hvor vi har måtte udsætte den, er ikke hverdagskost. Men det endte heldigvis lykkeligt, sluttede han. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik