Nye detaljer i sag om drab på psykiater - så tæt var det på at koste endnu et liv

En ansat mistede livet, da hun blev overfaldet med kniv på Psykiatrisk Center i Glostrup i juli. Ifølge anklageskriftet var endnu en medarbejder i livsfare efter knivoverfaldet.

En kvindelig medarbejder mistede i sommer livet, da en 41-årig psykisk syg mand overfaldt hende, mens hun stod i kø og ventede på sin frokost på Psykiatrisk Center Glostrup.

To øvrige medarbejdere blev også såret under det dødelige knivoverfald. Men uden den rette og akutte lægebehandling kunne hændelsen have kostet flere liv.

Det fremgår af sagens anklageskrift, som TV 2 Kosmopol har fået aktindsigt i.

Her fremgår det blandt andet, at de skader, som den ene af de to øvrige medarbejdere, der også blev overfaldet, fik, var livstruende.

"Han var i livsfare og havde ikke overlevet uden den efterfølgende akutte lægelige behandling", hedder det i anklageskriftet.

Den mandlige medarbejder blev stukket i øverste side af bugen og pådrog sig læsioner i blandt andet leveren med blødninger i lungehule og bughule til følge.

Ligeledes fremgår det, at den 41-årige også skal ”have hugget voldsomt ud efter” den anden medarbejders overkrop. Det lykkedes dog medarbejderen at undvige, hvormed hun kun blev ramt i venstre underarm.

Spørg Os - Formular

_

Havde ønske om at slå behandler ihjel

Den 41-årige mand er anklaget for drabet mod sin behandler samt drabsforsøg på de to ansatte. Derudover er han tiltalt for i alt ti andre forhold – dem vender vi tilbage til.

Drabet og de to drabsforsøg fandt sted den 21. juli.

Af Arbejdstilsynets rapport har det tidligere fremgået, at den 41-årige mand besøgte ambulatoriet to gange den pågældende dag.

Ved det første besøg, hvor han dukkede op til en planlagt aftale, virkede han ifølge en eller flere medarbejdere, tilsynet har talt med, ’diskussionslysten’.

Da han to timer senere vendte tilbage, var han bevæbnet med en kniv. Han så, at psykiateren stod med ryggen til ham i foyeren og var i gang med at købe frokost, og han gik – som det formuleres af Arbejdstilsynet – ’hurtigt og målrettet og uden optakt’ til angreb på psykiateren.

To medarbejdere forsøgte at komme psykiateren til hjælp, men forgæves. Begge blev altså ramt af gerningsmandens kniv, før han stak af.

Den 41-årige blev anholdt kort derefter.

Ved grundlovsforhøret dagen efter drabet forklarede den nu tiltalte ifølge TV 2, at han dagen før drabet havde et klart ønske om at slå sin behandler ihjel.

Har truet nyt personale

Anklageren fortalte under grundlovsforhøret, at den nu tiltalte i januar 2014 blev dømt til psykiatrisk behandling for et røveri.

I juli i år blev manden igen sigtet for en række forhold om vold og hærværk. I den forbindelse skulle han modtage yderlige behandling i kraft af den gamle dom.

I anklageskriftet fremgår det, at den 41-årige er tiltalt for i alt 13 forhold. Udover drab og drabsforsøg tæller tiltalen også vold, trusler, hærværk samt et forsøg på voldtægt.

Voldtægtsforsøget fandt sted i Albertslund den 14. juli - altså en uge før drabet på Psykiatrisk Center Glostrup.

Mens manden har siddet varetægtsfængslet er han tiltalt for to gange at have truet en ansat på den retspsykiatriske afdeling i Slagelse. 

Hændelserne har fundet sted i midten af september. Af anklageskriftet fremgår det, at den tiltalte skal have truet med at slå den ansatte ihjel. 

Kritik af politiets håndtering

Allerede inden drabet var manden efterlyst af politiet.

Chefpolitiinspektøren for Københavns Vestegns Politi har tidligere udtalt kritik af politikredsens håndtering af efterlysningen:

- Eftersøgningen burde have haft et øget fokus fra politiets side, og det vil jeg gerne gentage.

- Vi skærpede straks proceduren og har nu indført retningslinjer, så denne type efterlysninger får tilstrækkelig opmærksomhed og prioritet, indtil den eftersøgte er tilbage i behandling hos psykiatrien igen, siger chefpolitiinspektør Knud Stadsgaard.

Den 41-årige er varetægtsfængslet i surrogat på en psykiatrisk afdeling, og han skal mentalundersøges, før sagen kommer for retten.

Der er endnu ikke berammet dage for retssagen.

Spørg Os - Afstemning

_